De 5 mooiste wandelroutes in Tenerife

Zin om eventjes de benen te strekken? Op Tenerife ben je op het juiste eiland. Het grootste van de Canarische Eilanden telt meer dan 1.500 km aan wandelpaden die slingeren door 43 natuurgebieden. Wandelen is dan ook dé manier bij uitstek om dichter bij de vulkanische gebieden, ruige kloven, grillige kustlijnen en de tropische laurierbossen van Tenerife te komen. Ben je op zoek naar hoogtemeters en verzichten of wandel je toch liever plat? Hieronder vind je de 5 mooiste wandelroutes in Tenerife! 

Hoogtemeters verzamelen van Montaña Blanca naar Pico del Teide 

Deze wandeling van 8.3km is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. En terecht. Starten doe je aan het vulkanische puimsteengeweld en de lavaballen van de Montaña Blanca op zo’n 2.300m hoogte. Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge. Momenteel gesloten, maar verder een idyllische plek om even uit te blazen. Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza, het einde van de route. De ideale plek voor een foto op Strava, waar de kuddo’s zullen binnenstromen voor de 1.194 hoogtemeters! Nog niet uitgeklimd? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Belangrijk: deze wandeling is alleen aan te raden aan ervaren hikers.  

Beschermd gebied in Malpaís de Güímar 

Hier maak je een lus van 6.1km in het natuurreservaat Malpaís de Güímar, van en naar het haventje van Güímar. Sinds 1987 is Malpaís de Güímar een beschermd gebied met een grote ecologische waarde. Je wandelt er door een uniek vulkaanlandschap. Door het milde klimaat tref je er ook tal van endemische planten- en boomsoorten aan. De route kent weinig tot geen hoogtemeters, waardoor het aangenaam wandelen is.  

Letterlijke hoogtepunten op Vilaflor – Paisaje Lunar – Vilaflor 

Deze route omvat een deel van de oude Camino Real de Chasna, de historische verbindingsweg tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De 12.9km lange lus start en eindigt in het dopje Vilaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje. De route brengt je via een dennenbos bij de kloof Barranco de las Mesas. Die steek je over waarna je bovenaan een heerlijk uitzicht hebt vooraleer je terugkeert naar het charmante Vilaflor om neer te ploffen in een van de barretjes.  

Afdalen en klimmen tussen traditioneel Afur en Taganana 

De volgende wandeling (5.5km) start op het centrale pleintje van Afur, een traditioneel, hoger gelegen dorpje gelegen in Anaga waar grotwoningen het straatbeeld typeren. Tijdens de wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite. Vervolgens gaat de route weer in stijgende lijn en klim je naar El Chorro en de stad Taganana, een van de oudste plaatsen op Tenerife. Via het bos van Las Vueltas keer je terug naar Afur, langs het bekende Inchirés-pad. 

Dwars door het groen van El Palmar naar Cumbre de Bolico 

Afsluiten doen we met een klim van ongeveer 650 hoogtemeters van El Palmar naar Cumbre de Bolico. De wandelschoenen gaan aan in El Palmar in het noordwesten van Tenerife. El Palmar kent een van de grotere woonkernen binnen het natuurpark Teno en bevindt zich in een groene vallei omringd door kliffen en bergen. Landwegen en onverharde paden brengen je via een impressionant laurierbos naar Las Casas de la Cumbre, oude deelpachterswoningen op landgoed Finca de Bolico. 

Lees ook: De Deutsche Fachwerkstrasse, de mooiste straat van Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *