Zo zag je New York City nog nooit: 6 unieke manieren om The Big Apple te bekijken

New York City is zo levendig en opwindend dat het ook wel ‘de stad die nooit slaapt’ genoemd wordt. Wil je de stad van zonsopgang tot ’s avonds heel laat op een unieke manier ontdekken? Dan geven we je graag onze 6 unieke manieren om The Big Apple te bekijken als nooit tevoren.

New York City kan je best te voet ontdekken. Zo slingert Broadway zich over meer dan acht kilometer langsheen een aantal van ’s werelds meest bekende gebouwen. Volledig in de spirit van ‘If I can make it there, I’ll make it anywhere‘ trokken wij tijdens ons laatste bezoek onze wandelschoenen aan voor een tocht tussen Central Park en Battery Park. Maar New York ziet er natuurlijk niet enkel vanop de begane grond fantastisch uit. Daarom delen we graag onze zes favoriete tips om de stad als nooit tevoren te zien.

Vanop het water

Begin vorige eeuw kregen miljoenen mensen tranen in de ogen bij het zien van het Vrijheidsbeeld in New York City. Het beeld symboliseerde het einde van hun zoektocht naar een betere toekomst in de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag maakt het universele symbool voor vrijheid en democratie emoties los bij miljoenen mensen. Reizigers die aan boord van een cruiseschip naar de Manhattan Cruise Terminal varen, krijgen een perfect zicht op het beeld en de beroemde skyline van de stad. Wie niet per schip aankomt kan een rondrit maken op een van de vele excursie- en veerboten om het beeld en de stad van dichterbij te bekijken.

TIP: Ga aan boord van de Staten Island Ferry. De gratis rit van 25 minuten tussen Whitehall St. in Lower Manhattan en St. George op Staten Island biedt een geweldig uitzicht op de skyline van NYC en het Vrijheidsbeeld.

Vanop de High Line

De High Line is gebouwd op een historische, verhoogde spoorlijn. Over een lengte van meer dan twee kilometer ontdek je er meer dan 500 soorten planten en bomen. Het verhoogde park biedt niet alleen openbare ruimte en tuinen, het is ook de thuisbasis van een gevarieerd aanbod van gemeenschapsprogramma’s, kunstwerken en performances. Helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk. Het park strekt zich uit van Gansevoort Street in het Meatpacking District tot West 34th Street en de Hudson Yards-ontwikkeling aan de rand van Hell’s Kitchen. De High Line is volledig rolstoeltoegankelijk.

Vanop het Empire State Building

Het Empire State Building is een belangrijk onderdeel van de popcultuur en is te zien in duizenden films en televisieshows. Het is waarschijnlijk het meest iconische gebouw ter wereld. De torenlichten transformeren de skyline van de stad met lichtshows voor de feestdagen en ter viering van culturele evenementen, wereldwijde gebeurtenissen en speciale gelegenheden. Het Empire State Building onderging een totale restyling en biedt nu een interactieve museumervaring op de tweede verdieping. Het observatorium op de 102de verdieping – met 360 graden uitzicht door kamerhoge glazen ramen – werd helemaal gerenoveerd. Ook nieuw is NYC: Above & Beyond, waar je op interactieve wijze je bezoek aan de vijf stadsdelen kan plannen.

Vanop de Top of the Rock

Het observatiedek Top of the Rock biedt een uitzicht van 360 graden over New York City, inclusief Central Park. Zeventig verdiepingen hoog, midden in het hart van Rockefeller Center, heeft het drie niveaus aan observatiedekken. Het eerste dek is binnen en bevat de Radiance Wall en cadeauwinkel. Het tweede en derde dek zijn geheel buiten. Het derde observatiedek is vrij van een glazen behuizing, waardoor het perfect is om foto’s van de omgeving te nemen.

TIP: De Joie-kroonluchter die drie verdiepingen boven de Grand Atrium-lobby zweeft, werd speciaal gemaakt door Swarovski. Met 14.000 kristallen is het trouwens de grootste in zijn soort. Zorg ervoor dat je de kroonluchter ondersteboven bekijkt. Je zult zien dat het de vorm heeft van 30 Rock!

Vanop de Edge

345 meter hoog in de lucht is Edge at Hudson Yards het hoogste buitendek van het westelijk halfrond. Het buitenplatform biedt een ongeëvenaard 360 graden uitzicht op de Hudson River en de iconische skyline van New York City. Centraal op het platform ligt een glazen vloer omringd door 79 schuine glazen wanden. Op de 100ste en 101ste verdieping vertelt de meeslepende ‘Journey to Edge’-show de geschiedenis van de nieuwste wijk van New York City. Je kan je bezoek afsluiten met een glas champagne of een signature-cocktail in de bar. Het restaurant is dan weer de uitgelezen plek om je honger te stillen terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht.

TIP: De bronzen wenteltrappen van Vessel, een interactief openbaar monument in het centrum van Hudson Yards Public Square, zijn minder hoog maar daarom niet minder spectaculair.

Vanop het One World Observatory

In 2020 vierde het One World Observatory zijn vijfde verjaardag. Het observatorium biedt een ongeëvenaard uitzicht vanaf het hoogste gebouw op het westelijk halfrond. Speciale SkyPod-liften brengen je in 47 seconden 102 verdiepingen naar omhoog. De verbazingwekkende rit onthult de transformatie van New York City van braakliggend gebied naar het opmerkelijke bos van wolkenkrabbers van vandaag. Het observatorium van One World Trade Center, ook wel bekend als de Freedom Tower, biedt drie niveaus met kamerhoge glazen wanden, een café en bar, en interactieve rondleidingen.

TIP: Wist je dat de Freedom Tower het hoogste gebouw in de Verenigde Staten is? Het gebouw is 104 verdiepingen hoog, maar de toren heeft slechts 94 echte etages. De toren, inclusief de spits, bereikt een totale hoogte van 1776 voet (541 m). Dit is een bewuste verwijzing naar het jaar waarin de Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend.

Ben je van plan om dit jaar op citytrip te gaan naar New York City, dan is Lonely Planet New York City je ideale reisgezel. Je vindt er relevant en up-to-date advies over wat je moet gezien hebben. Daarnaast bevat de gids een pak tips waarmee je een aantal verborgen en minder bekende plekken zal ontdekken. Ga je liever met een kleinere gids op ontdekking dan is Lonely Planet Pocket New York City een prima alternatief. De New York City Map zorgt er dan weer voor dat je zonder problemen je weg vindt in de puzzel van avenues en streets in New York City. Wil je alvast in ‘A New York State of Mind’ komen dan kan je de beroemde skyline nabouwen met LEGO Architecture New York City, of je kan je woonkamer opfleuren met een prachtige fotoprint van Brooklyn Bridge.

Lees ook: 6 niet te missen toeristische hotspots en nieuwigheden voor 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *