Gezond op reis: De stijlvolle smartwatches met sport- en gezondheidsfuncties van Amazfit

Amazfit heeft zijn eerste collectie smartwatches uitgebracht op de Belgische en Nederlandse markt. De GTR 3 is een van de slimme uurwerken die heel wat features biedt tegen een betaalbare prijs. Wij deden dit sterk stukje technologie rond onze pols doen en gingen het uitgebreid testen op reis.

Amazfit is een nieuwe smartwatchspeler op de Belgische en Nederlandse markt. Geen paniek dus als de naam niet meteen een belletje doet rinkelen. Toch bestaat Amazfit als sinds 2015 en staat het merk bekend om zijn ondertussen uitgebreide collectie smartwatches en smartbands.

De eerste Amazfit-modellen die in ons land worden verkocht, behoren meteen tot de recent uitgebrachte collectie. Het gaat om de GTS 3, GTR 3 en GTR 3 Pro. De benaming GT staat voor ‘Good looking’ en ‘Tools’. De S en R staan voor de vorm van het horloge, respectievelijk Square en Round. Wij mochten de ronde Amazfit GTR 3 om onze polsen doen en ervaren wat deze smartwatch te bieden heeft.

Stijlvol design

Bij het openen van de verpakking valt ons meteen het mooie, strakke design van de Amazfit GTR 3 op. De behuizing van het horloge is matzwart aluminium met daarop een gebogen gehard glas van 1,39 inch (zo’n 3,5 cm). Samen met het zwarte siliconen polsbandje ziet deze smartwatch er eenvoudig maar toch zeer stijlvol uit. Het horloge heeft een unisex uiterlijk waardoor zowel mannen als vrouwen het om de pols kunnen dragen. Ondanks zijn robuuste look weegt het horloge amper 49 gram. Het is dan ook een ideale smartwatch om zowel overdag als tijdens het sporten te dragen.

Naast de smartwatch vind je in de verpakking ook een basishandleiding en een oplaadkabel met een klein magnetisch laadstation. Door de magneet naar de onderkant van het horloge te brengen, komen de aansluitpunten van de laadstation automatisch op de juiste plaats te zitten. Doordat de oplaadkabel een USB-aansluiting heeft, kan je die makkelijk aansluiten op een USB-poort van je PC of laptop. Dankzij zijn kleine formaat kan je het oplaadstation bovendien makkelijk in je computer aangesloten laten. Uiteraard kan je de smartwatch ook op een meer traditionele manier opladen door de de laadkabel via een USB-stekker in het stopcontact te stoppen.

De Amazfit GTR 3 ziet er niet alleen supermooi uit, hij heeft bovendien heel wat te bieden. Zo bepaal je in eerste instantie welke watch face je aan je horloge wil geven. Door te kiezen uit meer dan 150 digitale wijzerplaten geef je je eigen stijl aan je smartwatch, gaande van een klassiek ogend horloge tot een kleurrijke digitale tijdsweergave. Je kan zelfs je eigen foto’s gebruiken als watch face. Doordat het erg eenvoudig is te switchen tussen watch faces, kan je snel en makkelijk voor elke gelegenheid een ander ontwerp kiezen. Zo lijkt het of je steeds een ander uurwerk om je pols draagt. Wie graag aangepaste horlogebandjes heeft of al graag eens afwisselt, vindt een ruim aanbod in de online shop van Amazfit. Daar kan je onder meer ook een lederen bandje kopen dat bij de GTR 3 Pro standaard wordt meegeleverd.

Het fijne is dat de smartwatches uit de Amazfit-collectie compatibel zijn met toestellen die Android of iOS als besturingssysteem hebben. Zowel Apple- en smartphonegebruikers kunnen dus zonder problemen de GTR 3 op hun toestel aansluiten.

Gezondheid voorop

De GTR 3 heeft heel wat te bieden op vlak van gezondheid. Naast de obligate hartslagmeter wordt ook je ademhalingsfrequentie, je zuurstofsaturatie en je stressniveau in de gaten gehouden. Wanneer onregelmatigheden zouden opduiken, zal het toestel je een waarschuwing geven.

Wie zijn smartwatch ook ’s nachts aanhoudt, kan perfect en nauwkeurig zijn slaappatroon analyseren. Niet alleen je slaapmomenten worden bijgehouden, ook je ademhaling tijdens het slapen wordt gemonitord. Daardoor krijg je een zicht op de kwaliteit van je slaap. Indien nodig zal de GTR 3 je suggesties geven om je slaapgewoontes te verbeteren.

Persoonlijk vinden we ook het gebruik van een gezondheidsscore heel tof. Op basis van je metingen en activiteiten per dag – gaande van bewegen, sporten maar ook poetsen,… – krijg je een PAI-score. Deze persoonlijke activiteitenscore is wetenschappelijk onderbouwd en geeft aan hoe goed je wel bezig bent om gezond te blijven. Dagelijks krijg je te zien hoeveel je score bedraagt en welke evolutie je maakt ten opzichte van voorbije periodes. Voor ons was de score alvast een stimulans om meer te bewegen, activiteiten te doen of te sporten.

Voor elke sportdiscipline

Met meer dan 150 sportmodussen is de Amazfit GTR 3 een smartwatch voor elke sportieveling. Of je nu houdt van lopen, fietsen, muurklimmen of dansen, je vindt een gepaste functie die bij jouw sport past. En sport mag je best heel ruim zien: trappenlopen, frisbeeën, darts spelen, ja zelfs schakers en bordspelliefhebbers hebben hun eigen modus. Telkens worden bepaalde functies gemeten (hartslag, calorieën,…) waardoor je je eigen prestaties kan beoordelen, opvolgen en verbeteren. Dankzij de ingebouwde GPS weet je bovendien perfect welke route je hebt gelopen, gefietst of gezwommen. En omdat de GTR 3 tegen een (water)stootje kan hoef je hem ook niet af te nemen tijdens het zwemmen of douchen.

Handig om te weten

Wanneer je de Amazfit GTR 3 voor het eerst in gebruik neemt, kan je niet meteen Nederlands als taal selecteren. De eerste stappen om je smartwatch met je smartphone te verbinden deden we in het Engels. Pas wanneer de Zepp-app is geïnstalleerd, kan je daar de taal naar Nederlands wijzigen. Op die manier krijgen de menu’s en benamingen in de app en op je GTR 3 Nederlandse benamingen.

Amazfit is onderdeel van Zepp Health, een grote speler wat betreft smart wearables. Het bedrijf heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld, genaamd Zepp OS. Toch moet Zepp OS niet onderdoen voor Wear OS, het besturingssysteem dat Google ontwikkelde voor smartwatches. Zepp OS heeft namelijk hetzelfde gebruiksgemak: het gebruik voelt erg intuïtief aan en de menu-indeling spreekt voor zich. De app-winkel is echter nog beperkt en bevat apps zoals een takenlijst, een wereldklok en een rekenmachine. Apps als Strava, Google Fit en Spotify vind je niet in de app-winkel, maar de gegevens van je prestaties worden wel van je GRT 3 via de Zepp-app overgezet naar de desbetreffende apps op je smartphone. Op die manier kan je daar al je sportieve prestaties bekijken en opvolgen.

Naast het swipen en scrollen op het scherm van je GTR 3 kan je ook gebruik maken van twee handige knoppen aan de zijkant van het horloge. Die laten je handig navigeren door menu’s of brengen je met een simpele druk op de knop meteen naar je geliefde menu-onderdeel. Een offline voice assistant zorgt ervoor dat je via je stem bepaalde commando’s kan geven zoals het meten van je hartslag of het verhogen van de schermhelderheid.

Een belangrijke factor, vaak doorslaggevend bij aankoop van een smartwatch, is de batterij. Ook wij willen immers niet constant het batterijpercentage in de gaten moeten houden. Maar dat is bij de GRT 3 helemaal niet nodig. De batterij presteert namelijk erg goed, in alle omstandigheden. Bij een gewoon gebruik doe je zelfs enkele weken met een laadbeurt. Bij intensief gebruik van je de smartwatch houdt de batterij het 10 dagen uit. Alles is uiteraard afhankelijk van hoe je het toestel instelt en gebruikt: denk maar aan de schermintensiteit, het gebruik van de offline voice assistant, etc.

Sportief en trendy smartwach

Met zijn GTR 3 en GTS 3 collectie richt Amazfit zich op een divers publiek. Het eenvoudige maar stijlvolle design van de smartwatch zal jong en oud aanspreken. Door de keuze van je watch face personaliseer je het horloge en maak je er zelfs een fashionstatement mee. De amoled-touchscreen zorgt bovendien voor een kleurrijk en heldere kijk op je scherm, ook in het zonlicht.

De prestaties die het horloge levert zijn erg goed en precies. Het gebruik ervan voelt natuurlijk aan wat het fijn maakt om door de menu’s te scrollen en andere functies te ontdekken. Samen met de Zepp-app kan je de smartwatch volledig instellen naar wens en kan je tot in detail prestaties van trainingen of oefeningen bekijken en ontleden.

Wie nog meer verwacht van een smartwatch, zoals een groter scherm (1,45 inch) en een lederen horlogeband, kan kiezen voor de GTR 3 Pro. Wie liever hoekig door het leven gaat, kiest voor het vierkant model GTS 3. Je kan de nieuwe collectie smartwatches hier online bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *