Zomervakantie 2022: revival van de vliegvakantie en ultralastminutes

Deze zomer kenden buitenlandse reizen een grote revival. In vergelijking met de zomer van 2021 boekten 70% meer reizigers een vliegvakantie. Opmerkelijk is dat vier op de tien boekingen voor de maanden juli en augustus pas gemaakt werden na 15 juni. Hierdoor was het aanbod beperkter en waren lastminutepromoties op de populaire bestemmingen zeer schaars.

Na de 2 moeilijke zomers van 2020 en 2021 is de reislust bij de Belg weer helemaal terug. Voor de vertrekmaanden juli en augustus noteert TUI tegenover vorige zomer een stijging van het aantal vakantiegangers met 53% en boekten liefst 70% meer Belgen een vliegvakantie. Dit schitterende resultaat is het gevolg van een sterk toegenomen vertrouwen, een veel ruimer aanbod door de heropening van de niet-Europese bestemmingen en het wegvallen van zowat alle restricties. Door het iets lager aantal geprogrammeerde vluchten werd het cijfer van de topzomer van 2019 net niet bereikt.

Door het onzekere klimaat rond reizen is er tijdens de coronacrisis een trend ontstaan om zeer dicht tegen de datum van afreis te boeken. Hoewel dit risico dit jaar niet langer speelt, werd deze tendens niet doorbroken: liefst 40% van de boekingen werd gemaakt na 15 juni, op slechts een paar weken tot enkele dagen voor afreis. Voor vele lastminuteboekers was het vreemd opkijken toen ze vaststelden dat de meeste van hun voorkeurhotels intussen volgeboekt waren. De Europese markt, met de belangrijke Britse markt op kop, heeft dit jaar veel sneller op de actualiteit ingespeeld, toen er half januari hoopvolle signalen kwamen dat corona geen stempel zou drukken op de zomervakantie. Vanuit de populairste vakantieregio’s zoals de Griekse eilanden, de Balearen, de Canarische eilanden en de Costa del Sol volgden enkele weken later al de eerste meldingen van voornamelijk familiehotels dat ze uitverkocht waren voor de zomer. Op mooie last minutepromoties moest de reiziger al zeker niet rekenen. Daardoor was het gemiddelde budget voor een last minutevliegvakantie dit jaar 26% hoger dan tijdens dezelfde periode in 2019: €1248 versus €987.

De hoge temperaturen in eigen land en de hittegolven aan de Middellandse Zee hielden de Belg niet tegen om naar het zuiden te trekken en er te ontspannen in een hotel of resort vlak aan de zee of met een goede infrastructuur qua zwembaden en glijbanen. Deze accommodaties waren veruit het populairst en daardoor het snelst volgeboekt.

Qua bestemmingen koos de Belg weer voor de klassiekers: een derde vloog naar Spanje, gevolgd door de Griekse eilanden met 22% van de boekingen. Turkije maakte een sterke comeback en verwelkomde 17% van de reizigers. De Turkse Riviera (Antalya), bekend voor de zeer hoogstaande all-in hotels met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, was ook veruit de populairste vakantiebestemming.

Ook autovakanties kenden een uitstekend seizoen. Liefst 38% meer reizigers dan vorige zomer kozen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Frankrijk blijft het onbetwiste topland met 35% van de boekingen. Oostenrijk volgt met 20% en Tirol is zelfs de topregio binnen de autovakanties. Spanje volgt met 18%. Net als bij de vliegvakanties waren ook de bestemmingen voor autovakanties veel sneller volgeboekt dan gewoonlijk en waren er nauwelijks last minutekortingen. Ook hier ligt het gemiddelde budget per persoon dus hoger: €542 per persoon tegenover €446 in 2019.

Bij de citytrips blijven de zuiderse steden Rome, Barcelona, Valencia en Lissabon steevast in de top 5 staan. Koploper was deze zomer wel Parijs dat marktaandeel blijft afsnoepen van eeuwige concurrent Londen dat door de Brexit minder toegankelijk is geworden.

Ga je dit najaar op vakantie of ben je je volgende reis aan het plannen? Met de TUI Experiences haal je het maximale uit je vakantie. Meer informatie en een overzicht van de beschikbare excursies vind je op TUI.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *