Nieuw cultureel seizoen van start in Catalonië

2023 is het jaar bij uitstek om enkele grote Catalaanse kunstenaars, waaronder Domènech i Montaner en Pablo Picasso, te (her)ontdekken. Aan de hand van tentoonstellingen, concerten en themabezoeken verken je waar de kunstenaars zijn opgegroeid en wat hun inspireerde.

100 jaar Domènech i Montaner 

In 2023 is het 100 jaar geleden dat Domènech i Montaner (1849-1923) overleden is. Hij was het neusje van de zalm wat betreft het Modernisme català, de Catalaanse variant van art nouveau, en wordt ook gezien als grondlegger van deze architectuurstroming. In die periode kende Europa een snelle stedelijke ontwikkeling en in Catalonië kreeg het Modernisme de volle steun van de rijke burgers die volledig klaar waren voor een nieuwe opvatting van architectuur, geassocieerd met moderniteit en een sterke Catalaanse identiteit. Kenmerken daarvan zijn de rondingen, bogen en dynamische vormen, de rijke en kleurrijke decoratie met bloem- en andere natuurmotieven en materialen als keramiek, mozaïektegels en glas. 

Ben je al in Barcelona geweest? Dan wandelde je sowieso voorbij een van Domènech i Montaner’s werken waaronder het Palau de la Música, Casa Thomas, het voormalige ziekenhuis van Sant Pau, Palau Montaner,… Buiten Barcelona vind je ook opmerkelijke gebouwen van hem in Reus (Casa Navàs, Institut Pere Mata), waar hij werd gevraagd door de plaatselijke bourgeoisie, en in Canet de Mar (Ateneu, Casa-Museu Lluís Domènech i Montaner), waar hij de zomer en zijn laatste jaren doorbracht. Om zijn jubileumjaar te vieren worden er het hele jaar door tentoonstellingen, themabezoeken en concerten gepland. 

De Modernisme Route van Barcelona 

Kan je niet wachten om kennis te maken met Domènech i Montaner? De Modernisme Route van Barcelona is een wandel- en fietsroute die je langs de werken van Domènech i Montaner en andere iconen van het Modernisme català  zoals Gaudi en Puig i Cadafalch brengt. Zij maakten van Barcelona de koploper der steden van het Modernisme català. Je passeert er langs indrukwekkende paleizen, impressionante huizen, de Sagrada Família. Maar evengoed langs sierlijke apotheken, winkels, bars en restaurants. Dat alles laat zien dat het Modernisme in Barcelona sterk wortel heeft geschoten.  

50 jaar Picasso 

2023 staat ook in het teken van Pablo Picasso. Het is dit jaar namelijk 50 jaar geleden dat de schilder het leven liet. Alles begon in Els Quatre Gats, een café in Barcelona waar kunstenaars samenkwamen. De 17-jarige Picasso deed niets liever dan enthousiast luisteren naar de, toen voor hem, grote kunstenaars. In 1895 begon hij zijn kunststudies in Barcelona, een stad die enorm veel invloed had op hem. Daarom verzocht hij ook om het Picasso-museum in de Catalaanse hoofdstad te vestigen. Tegenwoordig herbergt het museum de meest complete collectie die er bestaat over de beginjaren van de schilder tot aan zijn blauwe periode.  

Onder het thema ‘Picasso 1973-2023‘ organiseren musea en kunstcentra in Europa en de Verenigde Staten meer dan 50 tentoonstellingen en evenementen over de kunstenaar. In Barcelona vinden drie tentoonstellingen plaats:  

  • Museu Picasso de Barcelona: Daniel-Henry Kahnweiler (18.11.22-19.03.23) – Kahnweiler was een handelaar en een actieve aanhanger van het kubisme, en zijn bijdrage was essentieel voor de consolidatie van deze baanbrekende beweging.
  • Museu del Disseny de Barcelona: Picasso en de Spaanse keramiek (06.23-09.23) – Het museum stelt de 16 keramische werken van Picasso tentoon. 
  • Museu Picasso de Barcelona en Fundació Joan Miró: Miró – Picasso (19.10.23-25.02.24) – Een tentoonstelling over de vriendschap en wederzijdse invloed tussen beide kunstenaars en de erfenis die beiden aan de stad Barcelona hebben nagelaten, met 2 monografische musea. 
Lees ook: Leeds in 2023 in het teken van kunst en cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *