Nederland pakt uit met jubileumjaar rond Vincent van Gogh

Dit jaar is het 170 jaar geleden dat Vincent van Gogh geboren werd. Tegelijkertijd is het 140 jaar geleden dat de schilder aankwam in het Nederlandse Drenthe. Hij verbleef er slechts drie maanden en maakte er vijf schilderijen en vijftien tekeningen. Dit jaar wordt voor heel Nederland, met op kop Drenthe, een heus jubileumjaar rond van Gogh gevierd met tal van evenementen en activiteiten.

vincent van gogh Etten-Leur nederland
Van Gogh in Drenthe  

Meesterschilder Vincent van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in het Nederlandse Zundert. Op zijn dertigste, in 1883, trok hij naar de provincie Drenthe. Dat is in 2023 dus exact 140 jaar geleden, wat van Drenthe het kloppend hart van het jubileumjaar maakt. Van Gogh ging in Drenthe op zoek naar geluk. Dat vond hij in de rust en ruimte die de regio rijk is. De drie maanden durende periode resulteerde in tekeningen, schilderijen en brieven die tot de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. Op 11 september 2023 start in het Drents Museum een expo over van Gogh zijn tijd in Drenthe. Daarnaast zijn er ook fietsroutes in Drenthe in de maak die je graag meenemen langs van Gogh hotspots. 

Heropening Vincentre in Nuenen  

Van Drenthe trekken we naar Noord-Brabant, de plek waar van Gogh geboren en getogen is. Daar is Nuenen met 23 van Gogh locaties en 14 van Gogh monumenten het grootste openluchtmuseum rond de meesterschilder. Eén van die locaties is Museum Vincentre dat sinds 2010 jaarlijks 20.000 bezoekers ontvangt. Het museum sloot in 2022 de deuren wegens renovatie om in mei 2023 opnieuw te kunnen openen met meer expositieruimte én betere faciliteiten. Naast de vaste tentoonstelling die het leven van van Gogh in Nuenen vertelt, biedt de nieuwbouw ook ruimte voor tijdelijke programmering en wisseltentoonstellingen. Zo opent ook in mei ‘Vincents Lichtlab’, een interactieve tentoonstelling waar jong en oud op zoek gaan naar perspectief en licht, net zoals Vincent dat in zijn tijd deed. 

Al fietsend achter van Gogh 

Niet alleen in Drenthe komen van Gogh fietsroutes, er zijn er namelijk al een heel aantal in Noord-Brabant! De fietsroutes van diverse afstanden leiden je langs pittoreske plaatsen zoals onder andere het landelijke Zundert, niet ver van de Belgische-Nederlandse grens, waar van Gogh geboren werd. De streek diende als basis voor zijn artistieke werken en zijn fascinatie voor het boerenleven werd hier gevoed. Ook door Etten-Leur en Zevenbergen kronkelen fietspaden waar van Gogh misschien ooit zelf fietste. Het mooiste fietspad is het van Gogh-Roosegaarde fietspad in Eindhoven waar je gegarandeerd sterren ziet. 

van Gogh Kerk

In de van Gogh Kerk in Etten-Leur komt je alles te weten over zijn relatie tot Etten-Leur en het begin van zijn carrière. In de Nederlands Hervormde kerk, waar de meesterschilder regelmatig kwam, en waar zijn vader predikant was, ontdek je aan de hand van een achttal thema’s op kleurrijke en imponerende wijze te zien wat van Gogh inspireerde in Etten-Leur, gaande van zijn liefde voor het boerenleven en de Brabantse natuur tot de ruzie met zijn vader die leidde tot zijn vertrek. 

TIP: Ben je op zoek naar nog meer leuke parels in Nederland? Laat je leiden door Capitool Reisgids Nederland!

Lees ook: De Deutsche Fachwerkstrasse, de mooiste straat van Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *