Luchthaven Oostende gaat volgend jaar twee maand dicht

Op de Luchthaven Oostende-Brugge wordt begin 2024 de start- en landingsbaan gerenoveerd. De renovatie is nodig om veilig vliegverkeer in de toekomst te blijven garanderen. De luchthaven zal daarvoor vanaf 25 januari 2024 tot 27 maart 2024 tijdelijk gesloten worden.

De luchthaven Oostende-Brugge heeft één verharde start- en landingsbaan, drie laadplatformen en meerdere taxiwegen. Na de renovatie van de grootste vliegtuigparking (apron 2) in 2022 wordt begin volgend jaar de startbaan (3.200 m lang en 45 m breed) gerenoveerd. Daarnaast omvat deze opdracht ook het verbreden van enkele taxiwegen, het plaatsen van duurzame ledverlichting en het vernieuwen van de riolering en afwatering. Tot slot wordt met deze werken mogelijk gemaakt dat de B747-400 en de B777-300ER-toestellen die in Oostende taxiën met een grotere draaicirkel tegen de klok in kunnen draaien. Daarvoor is er minder motorkracht nodig en wordt dus ook minder geluid en uitstoot geproduceerd. Deze laatste aanpassing is, net zoals het verbreden van de taxiwegen, noodzakelijk om te voldoen aan de regelgeving van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.

Veiligheid verzekeren

De huidige asfaltlaag van de startbaan dateert van midden jaren 90. Een grondige renovatie drong zich dan ook op om te voorkomen dat de baan op termijn onveilig zou worden.  De renovatie van de start- en landingsbaan is nodig om aan Europese regelgeving te kunnen blijven voldoen. “Deze investering is ook noodzakelijk om de luchthavenexploitatie op het huidige niveau te kunnen behouden”, zegt Bruno De Saegher, voorzitter van de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM). “We herstellen de schade die de afgelopen jaren is ontstaan omwille van slijtage en herstellen lokale verzakkingen. Daarnaast voeren we enkele structurele verbeteringen door. We pakken bijvoorbeeld de lijnafwatering aan en verminderen zo het risico op water op de startbaan. Ook de elektriciteitsbekabeling wordt gedeeltelijk vervangen, zodat de start- en landingsbaan na de renovatie gebruik kan maken van duurzame ledverlichting in plaats van de huidige energieverslindende halogeenverlichting.”

Geen capaciteitsverhoging

De LOM Vlaanderen benadrukt dat de werken aan de start- en landingsbaan alleen de renovatie tot doel hebben en niet zullen leiden tot een capaciteitsverhoging. Er zullen door de renovatie geen grotere toestellen kunnen landen op de luchthaven dan de toestellen die vandaag al gebruik kunnen maken van de luchthaven. De trafiek die mogelijk is op de luchthaven blijft identiek, en de voorwaarden uit de huidige milieuvergunning blijven onverkort van toepassing.

Getroffen reizigers

Door de sluiting van de luchthaven kunnen de 12 vluchten per week van TUI fly naar de vier Spaanse bestemmingen Tenerife, Gran Canaria, Malaga en Alicante niet worden uitgevoerd. Voor alle reizigers die een vlucht of een pakketreis hebben geboekt vanuit Oostende voorziet TUI een alternatief uit Brussel tegen dezelfde prijs en met een vertrek op de voorziene dag. Wie tijdens deze periode vertrekt maar buiten deze periode terugvliegt, of andersom, zal de mogelijkheid hebben om desgewenst alle trajecten om te boeken naar Brussel. Hiermee wil TUI tegemoetkomen aan de reizigers die gebruik moeten maken van de parking op de luchthaven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *