10 leuke plekken die je moet gezien en gefotografeerd hebben

Om mooie landschappen te zien hoef je niet ver te reizen, er zijn tal van plekken in de buurt waar je je ogen kan uitkijken. Met onderstaande beelden en tips tonen aan dat België meer te bieden heeft dan je zou verwachten.

Verlaten plaatsen, adembenemende gebouwen, een stukje groen of architecturale parels. We gaan ze graag opzoeken. Maar omdat we ook graag dichtbij huis op ontdekking gaan namen we Lannoo’s Autoboek – Nederland, België en Luxemburg onder de arm en trokken we met ons fototoestel op zoek naar een aantal unieke plaatsen in België.

Monumentale vrede

Op een steenworp van Gent kan je de natuur opsnuiven in de Gentbrugse Meersen. In het natuurgebied staat een withouten, acht meter hoog monument in de vorm van een wapperende witte vlag. Dwars door de vlag loopt een wandelpad. Je kan het monument ook beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Gentbrugse Meersen. Bovendien is het Vredesmonument op zichzelf de moeite waard om op beeld vast te leggen. Zorg ervoor dat je jezelf op de juiste plaats positioneert zodat je de wapperende witte vlag kan vastleggen.

Streetart

Als muren konden praten… Wel, in Hasselt doen ze dat! Niet zozeer met woorden, wél met kunstwerken. Meer dan 80 muurschilderingen kleuren de straten, waardoor Hasselt zich tot op vandaag de grootste street art stad van België mag noemen. Met de street art wandel- en fietsroute ontdek je ze allemaal.

Architecturale parel

Voor wereldberoemde klassiekers tot verborgen parels kan je in Antwerpen de Architectuurroute volgen. Met de fiets of te voet kom je op ongekende plaatsen in het stadscentrum en ontdek je heel wat nieuwe projecten. Eén ervan is het nieuwe Havenhuis, een innovatieve werkplek dat een panoramisch uitzicht biedt over de haven en de stad. Het volledige gebouw kan je het best fotograferen vanaf de overkant van het water.

Bezoek je deze plek bij valavond, dan kan je nog meer reflectie in het gebouw vastleggen en het geheel als het ware laten oplichten in de lucht.

Heuvelland

Voor de landschapsfotografen onder ons trekken we richting West-Vlaanderen. Van op de Rodeberg in het West-Vlaamse Heuvelland heb je een prachtig zicht op het pittoreske Loker. De kerktoren met vier torentjes rijst op in deze groene oase. Bij mooi weer heb je niet alleen zicht op Loker, maar ook op Nieuwkerke en zelfs Noord-Frankrijk! Bij zonsondergang vloeien alle kleuren mooi in elkaar over.

Van het groen richting de Belgische kust! Zowel de landschaps- als stadsfotograaf kan er zich ten volle uitleven. Een van de troeven van badstad Oostende is de Oostelijke strekdam van waarop je een schitterend uitzicht hebt op de skyline.

Imposant beeldwerk

In het Vlaams-Brabantse Vollezele, deelgemeente van Galmaarden, vind je het monumentale kunstwerk ‘De Ontvoering van Europa’ van Belgische beeldhouwer Koenraad Tinel. Het opvallende kunstwerk van acht meter hoog en bijna negen meter lang komt helemaal tot zijn recht op de rustige weilanden in dit stiltegebied van Vlaanderen. De Fenicische prinses Europa, voorgesteld als een venusfiguur uit de oudheid, is een streling voor het oog en een parel om te fotograferen.

Industriële archeologie en innovatie

Ook in Wallonië zijn er heel wat pareltjes te ontdekken vallen. Er prijken namelijk tal van UNESCO-sites over onze taalgrens heen die zeker een bezoekje waard zijn. Op de site van Grand-Hornu in Henegouwen tref je een voormalige kolenmijn. Vanuit verschillende hoeken kan je deze site op een bijzondere manier in beeld brengen.

Symbolisch

De stad Luik heeft een fotograaf veel te bieden, zeker als het aankomt op zijn architecturale pareltjes. Het station Luik-Guillemins, ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava, steekt er met kop en schouders bovenuit. Als je met één van de roltrappen naar het eerste verdiep gaat krijg een een goed zicht op het kenmerkende lijnenspel dat door Calavatra ontworpen werd.

Panoramisch uitzicht

Nabij Bouillon is er nog bijzonder erfgoed van Wallonië dat je kan ontdekken, namelijk “Le Tombeau du Géant” of “Het Graf van de Reus”. Als je naar de top van de heuvel gaat kan je genieten van het panoramisch uitzicht en waan je je even in Zwitserland.

De mooiste kliffen

Ook in de lijst van Uitzonderlijk Waals Erfgoed staan Les Aiguilles de Chaleux. Het is een kalksteenmassief waarvan de kleur varieert van parelgrijs tot zwart. Ze komen het best tot hun recht vanuit een kajak in de Lesse. De mooiste kliffen van België? Misschien wel!

De smalle straatjes van Saint-Jacques

In het charmante Nijvel kan je de oude middeleeuwse wijken ontdekken of wandelen tussen de kunstwerken, verspreid in het park van Dodaine. De wijk Saint-Jacques neemt je mee naar een voormalige wijk van pelgrims naar Compostela. Als amateur stadsfotograaf kom je hier ogen te kort!

Al sinds de middeleeuwen behoren Nederland, België en Luxemburg tot de welvarendste landen van het Europese continent. Dit wordt weerspiegeld in steden als Amsterdam, Leiden, Gent, Brugge, Brussel en Luxemburg met hun prachtige historische monumenten en indrukwekkende kunstschatten. Daarnaast bieden de landen ook een schitterende natuur: te beginnen met het prachtige kustlandschap met de Waddeneilanden, stranden en duinen, en het daarachter liggende polderlandschap met de duizenden sloten en kanalen. Naast de mooiste bestemmingen in de Benelux bevat Lannoo’s Autoboek-Nederland, België en Luxemburg ook vier uitgestippelde reisroutes die je door de adembenemende natuurlandschappen en naar de mooiste dorpen en streken loodsen. Drie landen, drie karakters, drie keer een avontuur. Je kan het boek makkelijk hier online bestellen.

Lees ook: Stijlvol en romantisch overnachten in Designhotel Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *