Stijlvol en romantisch overnachten in Designhotel Maastricht

Een historische binnenstad met leuke cafeetjes en gezellige terrasjes, de bekendste stad van Zuid-Limburg heeft alles om de Belg te verleiden. Ook wij konden niet aan de lokroep weerstaan en gingen stijlvol en romantisch overnachten in Designhotel Maastricht.

designhotel hotel maastricht

In ons bovenste beste buurland valt heel wat te ontdekken en te beleven. Zo trokken we onlangs de grens over naar Maastricht. De hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg staat bekend om zijn historische centrum, zijn uitbundige carnaval, zijn uren winkelplezier en zijn bourgondische levensstijl.

Gastvrijheid maakt het verschil

Omdat wij onszelf helemaal wilden onderdompelen in de typische Zuid-Limburgse gastvrijheid verbleven we enkele nachten in Designhotel Maastricht. Dit leuke en moderne hotel ligt in de trendy buurt Wyck. Leuk om weten: Wyck spreek je uit als ‘wiek’ en is, in tegenstelling tot zijn naam doet vermoeden, geen wijk maar… een buurt. Maastricht bestaat uit 44 officiële buurten en Wyck is een van de zeven centrumbuurten die samen de wijk Centrum vormen. Wyck is dan ook de ideale buurt om in Maastricht te verblijven.

Als uitvalsbasis voor enkele dagen Maastricht is Designhotel Maastricht ideaal gelegen. Het hotel is zowel met de wagen als met het openbaar vervoer supermakkelijk te bereiken. Het hotel ligt op slechts 150 meter of zo’n twee minuten wandelen van het station Maastricht. Eenvoudiger en makkelijker kan het niet! Voor wie liever met de wagen naar Maastricht rijdt zijn er voldoende parkeermogelijkheden in een van de vele parkeergarages in de stad. De dichtstbijzijnde parking vind je trouwens op slechts vijf minuten stappen van het hotel, net naast het stationsgebouw.

Stijlvol en romantisch

Na een vlotte check-in kunnen we meteen naar onze kamer op de vierde verdieping. Het hotel heeft maar liefst 105 individueel ingerichte kamers. Die gaan van standaardkamers over familie- tot deluxe kamers. Elk van de kamers is ingericht op een zo efficiënt mogelijke manier volgens de beschikbare ruimte. Onze deluxe kamer baadt in het licht dankzij de vele ramen die uitkijk geven op de mooie wandelboulevard van de Stationsstraat. Van hieruit hebben we trouwens zicht op de andere fraaie historische gevels die deze straat rijk is. Recht voor ons zien we 2 identieke gevels die dateren uit 1885.

Onze kamer is erg ruim en wordt grotendeels ingenomen door een enorm groot rond bed. Het blauw-wit ruitjesmotief van het bed en de matras geven weg dat het om een Hästens-bed gaat, een kwalitatief hoogstaand Zweeds beddenmerk. Typerend aan dit merk is dat alle bedden volledig gemaakt zijn met natuurlijke materialen. De matrassen zijn gevuld met gekruld paardenhaar, wat een uitstekende ventilerende eigenschap heeft en tevens voor natuurlijke koelte zorgt.

Achter het bed staat, middenin de kamer, een hoge scheidingsmuur die voor privacy zorgt. Aan de andere kant van de muur staat een al even grote ronde badkuip. Even relaxen zal hier geen probleem zijn.

De open badkamer ensuite bestaat uit een ruim meubel met wastafel. Aan de ene kant van de badkamer zit een afgesloten toilet, aan de andere kant zit de ruime douche. Het geheel is praktisch ingericht, wat het aangenaam maakt om in de badkamer te vertoeven. Leuk detail in het toilet is het bedieningspaneel met speaker waar je zelf je lievelingsradiozender kan beluisteren. Kwestie van met de juiste geluiden wakker te worden!

Aan de zijkant van de scheidingsmuur tussen het bed en het bad is nog een tafeltje bevestigd. De twee comfortabele stoeltjes maken het de ideale plek wanneer je iets wil schrijven of wanneer je even rustig een koffietje wil drinken op de kamer. Met het Nespresso-toestel en de waterkoker die in elke kamer aanwezig zijn, kan dat alvast niet misgaan.

Omdat het al wat later wordt en we een lange dag achter de rug hebben, beslissen we om de avond door te brengen op de kamer en te genieten van de faciliteiten. De fles wijn die ons bij aankomst op de kamer stond op te wachten, zal er deze avond moeten aan geloven. Terwijl we de badkuip vol laten lopen, zetten we nog even de televisie op om wat nieuws mee te pikken. Een Vlaamse zender vinden we niet. Een beetje vreemd voor een hotel dat op slechts enkele kilometers van de Belgische grens ligt en ongetwijfeld wel vaker Nederlandstalige én Franstalige Belgen ontvangt. Maar geen nood: Nederland heeft heel wat televisiezenders dus er is zeker iets te zien dat je bevalt.

Het bad is volgelopen, de wijn staat klaar en het licht is gedoofd. De kleurrijke spotjes zorgen voor de juiste sfeer. De televisie, die ook als radio dienst doet, speelt zachte muziek waardoor we helemaal klaar zijn om figuurlijk het bad in te duiken en de avond relax in te gaan.

Op ontdekking in Maastricht

Na een goede nachtrust in het luxueuze Hästens-bed maken we ons klaar voor een heerlijk ontbijt. Net als in ieder ander Eden Hotel kan je ook in Designhotel Maastricht genieten van een ‘high breakfast’. Een etagère gevuld met verse, gezonde en lokale producten wordt aan tafel gebracht. Andere regionale en seizoensgebonden producten kan je zelf nemen aan het uitgestalde buffet. De keuken voorziet roerei en gekookte eitjes. Wil je een spiegeleitje, dan volstaat een vraag en een vriendelijke glimlach naar de ontbijtverantwoordelijke die je gewenste eitje met plezier bereidt.

Dankzij het lekkere ontbijt zijn we helemaal klaar om op ontdekking te gaan in Maastricht. Ben je onvoorbereid, dan is dat helemaal geen probleem. De mensen van Designhotel Maastricht zijn kenners van hun stad en helpen je graag met vragen of tips. Wil je op ontdekking gaan naar de historische plekjes in de stad of geef je je liever over aan die onbehandelde shopverslaving? Er is altijd wel iemand van het hotelteam die je de juiste plekjes en adresjes weet te vertellen.

Aangezien alle belangrijke pleinen, monumenten en bezienswaardigheden op maximum 15 minuten stappen van het hotel liggen, verkennen wij de stad te voet. Wil je liever zoals vele locals per fiets op pad gaan dan kan je bij het hotel een fiets huren. Zo kan je er meteen ook lekker op uittrekken naar iets verder gelegen plaatsen.

Wij zetten onze wandeling in met de informatie en tips die we van de hotelmedewerkers kregen. We steken de Maas over via de Sint-Servaasbrug, de oudste brug van Nederland, en bereiken zo een van de vele winkelstraten van de stad. We beginnen onze ontdekkingstocht bij een van de onmisbare toeristische trekpleisters: het monumentale stadhuis op de Markt van Maastricht. Een paar minuten verder stappen komen we aan bij het Vrijthof, het grootste plein van de stad. De plek is geliefd bij locals en toeristen vanwege de vele monumenten waaronder de unieke ‘kerkentweeling’ maar ook voor zijn vele gezellige terrasjes. Het Vrijthof is trouwens de plek waar violist en Maastrichtenaar André Rieu met zijn Johan Strauss Orkest sinds 2005 jaarlijks een aantal openluchtconcerten geeft. Wie Rieu al aan het werk zag weet dat deze optredens fenomenaal zijn. We dwalen verder door het historische centrum en komen langs smalle straten en steegjes waar we af en toe langs de kabbelende Jeker passeren. Deze rivier ontspringt in de Belgische provincie Luik en stroomt tot in Maastricht waar hij in de Maas vloeit. Onderweg komen we het Huys op den Jeker tegen, dat over de rivier werd gebouwd ergens einde 17de eeuw.

Bourgondisch Maastricht

Tijdens onze wandeling komen we ook langs de Helpoort, een voormalige stadspoort die vroeger gekend stond als Jekerpoort. Omdat we tenslotte in Maastricht zijn kunnen we niet zonder een wandeling langs de Maas. De tocht gaat tot aan Het Bassin, de binnenhaven midden het Sphinxkwartier met zijn bootjes en jachten. De eens oude pakhuizen zijn ondertussen moderne woningen, hippe eetplekken en galerijen geworden. Wij wandelen nog vijf minuten terug richting Boschstraat, een woon-winkelstraat. Daar houden we halt bij ‘Piece of Cake’. De patisseriezaak huist in een statig pand en verkoopt erg lekkere en kleurrijke cupcakes en andere zoete gebakjes. Voor ons alvast het perfecte vieruurtje.

Wanneer onze honger en dorst zijn gestild en we onze benen wat rust hebben gegund, zijn we klaar voor de terugtocht richting hotel. Op onze weg liggen nog heel wat oude, mooi gerestaureerde monumenten en woningen die doen terugdenken aan de tijd van toen. Zo komen we langs enkele geklasseerde huisjes die ooit onderdeel waren van het Faliezustersklooster. Wat verderop in het Faliezusterspark staat de Pater Vincktoren, een van oorsprong 14de eeuwse waltoren die onderdeel uitmaakte van de tweede middeleeuwse omwalling van Maastricht.

Terwijl de flinke stadswandeling onze culturele en historische honger gestild heeft, voelen en horen we onze magen smeken om nog wat lekkers. Na een snelle douche nemen we dan ook plaats op een leuk terras van een Italiaans restaurant. Tijdens het napraten genieten we van enkele kleurrijke cocktails en doen we ons tegoed aan diverse Italiaanse gerechten.

Na een deugddoende slaap en een flink ontbijt, maken we ons klaar om terug huiswaarts te keren. Maar dat kunnen we niet zonder een typisch gebak bij een van de vele bakkerijen te halen: de Limburge vlaai, of ‘vlaoj’ zoals ze in Maastricht zeggen. Zo kunnen we thuis bij ‘vlaoj’ en een ’teske koffie’ met plezier terugdenken aan onze Zuid-Limburgse uitstap.

Wil je zelf ook net over de grens bij onze noorderburen op ontdekking gaan? Designhotel Maastricht ontvangt je met die typische Zuid-Limburgse hartelijkheid en is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan Maastricht. Vanuit het hotel kan je in een kwartier naar alle verschillende buurten van de stad en bovendien slaap je er in stijl. Meer info over het hotel en zijn mogelijkheden vind je op designhotelmaastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *