Vaar mee langs de mooiste zeilroutes van Kroatië 

Met 1244 eilanden en een kustlijn van meer dan 6200 km is Kroatië het perfecte land om per boot te ontdekken! Van idyllische baaitjes, moderne jachthavens, witte stranden met azuurblauw water tot rotsachtige kustlijnen en eeuwenoude steden, er is voor ieder wat wils. Terwijl je van eiland naar eiland hopt ontdek je de schoonheid van het eilandleven. Kroatië is de perfecte bestemming voor een zomervakantie op zee. Vaar je mee langs de mooiste zeilroutes langs de Adriatische kust?  

Zet koers richting de Kroatische kust 

Kroatië biedt een overvloed aan turkoois blauw water, zand-en kiezelstranden, betoverende kustplaatsen en historische bezienswaardigheden in steden als Split, Dubrovnik en Zadar. De magie van de Kroatische kust vind je terug in de geest van kleine eilanden. Van het zuiden tot het noorden van de Adriatische zee, elk eiland ademt een rijke historie en cultuur uit. Van levendige pleinen, serene straten tot charmante havens. Gastvrijheid is hier een manier van leven. Onderweg spot je dolfijnen en geniet je van het aangename mediterrane klimaat!  

Route 1: Bewonder de ongerepte natuur van de Kornati-eilanden en de schiereilanden van Šibenik (Zadar – Kornati – Šibenik)  

Begin je avontuur in de havenstad Zadar. Hier beklim je de klokkentoren voor een mooi uitzicht over de stad en de regio. Vanuit Zadar kun je gemakkelijk verschillende routes verkennen, variërend van korte dagtochten tot langere vaartochten. 

Vaar bijvoorbeeld door naar de Kornati-eilanden, die bekend staan om hun ongerepte natuur en rotsachtige kustlijnen. Breng ook een bezoek aan de Telašćica baai met het zoutmeer en de hoge kliffen.

Maak vervolgens een tussenstop in de charmante stad Šibenik. De baaien van Šibenik liggen beschut tussen de eilanden en schiereilanden, waardoor ze ideale zeilcondities bieden, zelfs bij winderig weer.  

Vaar daarna langs de rivier Krka naar het nationale park Krka watervallen. 

Zet tenslotte vanuit Šibenik terug koers naar Zadar.  

Route 2: Midden-Dalmatië (Split – Brač – Hvar- Vis- Šolta): Geniet van een bruisend nachtleven, het mooiste strand van Europa en prachtige zonsondergangen

Een hoogtepunt van de Kroatische Adriatische Zee is de regio rond Split. Dit is de tweede grootste stad van Kroatië en is een prachtige aanlegplaats voor zeilers. Ontdek het historische centrum van Split met het paleis van keizer Diocletianus. 

Vertrek vanuit Split en vaar naar het eiland Brač. Vaar langs de prachtige stranden en geniet van een zonnige middag op het beroemde Zlatni Rat, het prachtige witte kiezelstrand werd uitgeroepen tot mooiste strand van Europa. 

Vanuit Brač zet je koers richting het charmante eiland Hvar. Het 70-kilometerlange eiland staat bekend om de prachtige stranden en de rijke culturele historie, lokale gastronomie met heerlijke wijnen en natuurlijk de talrijke activiteiten die je kunt ondernemen in de prachtige natuur.

Vanuit Hvar steek je door naar het eiland Vis voor een authentieke sfeer met verborgen baaien en een bezoek aan Fort George. Het Unesco Geopark Vis staat bekend om haar vulkanische stenen, de oudste in de Adriatische zee. Hierdoor wordt Vis ook wel gezien als het meest mythische eiland van Kroatië.  

Na Vis is het tijd voor het iets minder bekende eiland Šolta. Zwem in de azuurblauwe zee en proef de heerlijke lokale honing en wijn.  

Keer ten slotte terug naar Split waar je kunt genieten van het bruisende nachtleven en de gezellige Riva-boulevard.  

Route 3: Zuid-Dalmatië (Dubrovnik, Lokrum en Korčula): Ontdek de parel van de Adriatische kust 

Start je trip in de oude haven van Dubrovnik. Met zijn middeleeuwse fotogenieke stadsmuren en historische gebouwen is de ‘parel van de Adriatische kust’ een perfect startpunt voor al jouw avonturen langs de kust van Kroatië. 

Vanaf Dubrovnik kun je de volgende bestemming al zien liggen: Lokrum, dat ook diende als decor voor de populaire serie Game of Thrones. Het eiland Lokrum staat bekend om zijn prachtige flora en fauna en is zo zeker een bezoekje waard! 

Maak een tussenstop in Mljet National Park. Meer dan 90% van dit prachtige eiland is bedolven onder prachtige bossen, hiernaast vind je er ook tal van prachtige witte stranden en helderblauw water.  

Vaar daarna door naar het idyllische Korčula, bekend als de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo. Verken de smalle straatjes en gezellige boulevard en breng tijdens je verblijf ook zeker een bezoek aan een Moreška-show: een traditionele zwaarddans van de stad. 

Nog meer reisinpiratie
simpelweg reisgids

Uitgeverij Lannoo lanceerde een nieuwe reeks reisgidsen onder de naam Simpelweg. De reisgidsen zijn speciaal gemaakt voor wie niet houdt van overbodige details maar wel graag naar de essentie gaat: wat moet je zien en doen, waar vind je de beste adresjes. De reeks bevat 14 reisgidsen: Schotland, Toscane, Sicilië, KretaAndalusiëKroatiëIJslandPortugalIerland, Puglia, Canarische Eilanden, Algarve, Japan en Corsica

Meer leuke boeken boordevol reisinspiratie vind je hier.

Lees ook: Hilton Imperial Dubrovnik – Luxueus genieten aan de Parel van de Adriatische kust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *