De 5 spectaculairste watervallen van Fjord Noorwegen

Foto © Espen Mills

In het voorjaar, wanneer de sneeuw op de lagere delen van de bergen langzaam begint te smelten, zijn de watervallen in Noorwegen het grootst en het krachtigst. De perfecte periode om de watervallen van Fjord Noorwegen te ontdekken. Wist je trouwens dat 10 van de 30 hoogste watervallen ter wereld in Noorwegen te vinden zijn en dat de meeste daarvan zich in Fjord Noorwegen bevinden? Hieronder ontdek je de 5 spectaculairste watervallen van Fjord Noorwegen. 

De natuurlijke schoonheid van Vøringsfossen

Vøringsfossen is een van de meest bezochte natuurattracties langs de Noorse Scenic Route Hardangervidda. Bij deze waterval stort het smeltwater van een hoogte van 182 meter vanaf het Hardangervidda plateau naar beneden. Dit in combinatie met het fenomenale uitzicht, maken Vøringsfossen een favoriet onder natuurliefhebbers en een prachtige plek om te bezoeken tijdens bijvoorbeeld een fjordcruise. Vanaf Bergen ben je ongeveer 2,5 uur onderweg met de auto.

De bekroonde Langfoss waterval
Foto © Magnus Roaldset Furset

Tussen Bergen en Stavanger ligt Langfoss. Deze waterval wordt beschouwd als een van de mooiste watervallen van de wereld. Deze indrukwekkende waterval is het hoogtepunt van de Åkrafjord, vlakbij Haugesund. Je kunt in ongeveer anderhalfuur naar de top van de waterval wandelen en genieten van het verbluffende uitzicht. Een klim die zeker de moeite waard is voor als je van avontuur houdt. Vergeet je camera niet, want je wilt het adembenemende panorama zeker vastleggen!

De sprookjesachtige Zeven Zusters (De Syv Søstre)
Foto © Fjord Norway / Lars Korvald

In Geirangerfjord vind je de Zeven Zusters, zeven waterstromen die majestueus in de fjord storten en zo een van de meest gefotografeerde taferelen in Noorwegen vormen. Met een gemiddelde val van ongeveer 250 meter zijn deze watervallen stuk voor stuk indrukwekkend. Volgens de legende zijn de “Zeven Zusters” ongehuwd gebleven, terwijl de waterval aan de overkant van de fjord, bekend als “De Vrijer”, tevergeefs pogingen heeft gedaan om hun liefde te winnen. Je kunt de Zeven Zusters vanuit Ålesund bezoeken met een fjordcruise.

Wandel naar Mardalsfossen
Foto © Fjord Norway / Mattias Fredriksson

Mardalsfossen ligt op 3 uur rijden van Ålesund en is de vierde hoogste waterval ter wereld met een indrukwekkende vrije val. Deze waterval, gelegen in de Eikesdalen-vallei, is perfect voor liefhebbers van een goede wandeling in de frisse Noorse buitenlucht. De route biedt prachtige uitzichten en eindigt bij deze machtige waterval. Mis deze prachtige ervaring niet als je in Fjord Noorwegen bent!

De dubbele charme van Låtefoss
Foto  © Visit Hardangerfjord

Låtefoss is beroemd om zijn pittoreske ligging onder een kenmerkende stenen brug en bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke watervallen, Skarsfossen en Låtefossen, beide afkomstig uit het Lotevatnet meer. Deze locatie was al in de 19e eeuw een geliefde bestemming voor reizigers en is nog altijd een favoriet voor fotografen en natuurgenieters. Låtefoss is goed bereikbaar, want ligt direct aan de autoweg Riksvei 13. Volg deze weg vanaf Stavanger 3,5 uur noordwaarts en je komt vanzelf langs deze waterval.

Praktisch

Wil je de watervallen zelf bewonderen? Vanuit Brussel en Amsterdam zijn er dagelijks rechtstreekse verbindingen naar de luchthavens van Ålesund, Bergen en Stavanger. Van daaruit kun je je gemakkelijk en duurzaam met het openbaar vervoer verplaatsen of je kan de streek verkennen per huurwagen. Mardalsfossen, in de buurt van Eikesdalen, is de meest noordelijk gelegen van deze 5 watervallen en ligt op iets minder dan 2000 kilometer van Brussel.

Lees ook: 5 must-do attracties in Litouwen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *