5 must-do attracties in Litouwen 

Litouwen verbaast met enkele attracties die onvergetelijke ervaringen bieden. Wat denk je bijvoorbeeld van een wandeling langs de rand van de TV-Tower, een sauna-ervaring in een voormalige gevangenis of een tentoonstelling in het Sapieha Palace, ook wel gekend als het Kleine Versailles van Vilnius? Met deze 5 unieke belevingen wordt jouw trip naar Litouwen sowieso onvergetelijk. 

SAUNE ERVARING IN EEN VOORMALIGE GEVANGENIS 

Lukiškės 2.0, een voormalige gevangenis in Vilnius, doet vandaag de dag dienst als centrum voor muziek, kunst en entertainment, waar concerten, festivals en tentoonstellingen georganiseerd worden. Daarnaast is het ook de perfecte locatie voor events én staat het gebouw bekend als filmlocatie van de populaire Netflix serie ‘Stranger Things’. Vanaf dit jaar kun je hier ook genieten van een unieke sauna-ervaring met tal van baden en ontspanningsruimtes. Neem een verfrissende duik in het ijs- of koudwaterbad, kom volledig tot rust in de jacuzzi en geniet nadien bij de houtkachel van een lekker drankje.

ONTDEK DE SCHATKAMER VAN SAPIEHA: HET KLEINE VERSAILLES VAN VILNIUS 

De Groothertog van Litouwen en gouverneur van Vilnius, K.J. Sapieha, was een van de invloedrijkste edellieden van Litouwen en werd zelfs de ongekroonde heerser van het land genoemd. Het is dan ook geen wonder dat zijn 17e-eeuwse residentie in Antakalnis, een wijk in Vilinius, later de bijnaam ‘Klein Versailles’ kreeg. Het Sapieha Palace werd sinds kort heropend voor het grote publiek en is nu een centrum voor hedendaagse kunst. In de toekomst zullen ze hier concerten, conferenties en tentoonstellingen organiseren. Daarnaast zal je ook kunnen deelnemen aan rondleidingen, die de mogelijkheid bieden om meer te leren over de geschiedenis van het paleis en het artistieke erfgoed, zoals de fresco’s, plafonddecoraties en het lijstwerk.

PROEF DE HIPPE FRUITWIJNEN VAN MIELLA WINERY

Benieuwd hoe wijn gemaakt van kersen, appels, aalbessen of kweepeer precies smaakt? Breng dan een bezoek aan Miella Winery, een opmerkelijke wijnmakerij waar ze hoogwaardige wijnen produceren. Miella Winery ligt in Šiauliai, een regio in het noorden van Litouwen die bekend staat om zijn vruchtbare grond en gunstige klimaat voor de wijnbouw. Sinds dit jaar biedt het wijnhuis ook educatieve proeverijen aan, zodat je zelf kennis maakt met deze smaakvolle blends en meer te weten komt over de opkomende wijnindustrie in Litouwen.

MAAK EEN WANDELING OP DE VILNIUS TV TOWER

Voor een adembenemende sensatie is een bezoek aan de Vilnius TV Tower een absolute aanrader. Het is niet alleen een iconisch bouwwerk, maar eveneens een populaire toeristisch trekpleister. Avonturiers kunnen een wandeling maken langs de rand van de toren op zo’n 165 meter boven de grond. Je geniet er van een schitterend panoramisch uitzicht over de hoofdstad en de omliggende natuurlandschappen. Na de adrenalinekick is het tijd om jezelf te verwennen in het ‘Paukščių takas’ restaurant op de 19e verdieping, voor een heerlijk diner met Europese smaken.

VOLG HET PAD VAN DE GEHEIME LIEFDE IN VILNIUS 

Al jaar en dag raken kunstenaars uit vrijwel elk tijdperk geïnspireerd door het eeuwenoude liefdesverhaal tussen Sigismund Augustus en Barbara Radziwill, koning en koning van Polen, uit de 16e eeuw. Sinds kort kan je het pad van deze geheime liefde in Vilnius zelf volgen. Een romantische route met maar liefst 21 stops brengt je langs de belangrijkste locaties. Onderweg passeer je zowel de plekken waar het koppel leefde, liefhad en vocht tegen het verzet. Tijdens de wandeling neemt Barbara Radziwill je zelf bij de hand, ze dompelt jou helemaal onder in hun liefdesverhaal.

Zin om Litouwen te gaan ontdekken? In de Lonely Planet Estonia, Latvia & Lithuania Travel Guide vertellen de lokale reisexperts van Lonely Planet alles wat je moet weten om een ​​geweldige vakantie te beleven in de Baltische Staten. Ze nemen je mee naar populaire en buiten de gebaande paden ervaringen tijdens een bezoek aan de straten van de oude binnenstad van Vilnius met zijn renaissance-gebouwen, barokke koepels en pilaren. Het Reishandboek Estland, Letland en Litouwen laat je kennismaken met de Baltische landen. De reisgids geeft je uitgebreide informatie over verblijf, vervoer en de vele bezienswaardigheden. Je ontdekt er een wonderlijke wereld met een rijke en bewogen geschiedenis, met prachtige oude steden en een overweldigende natuur.

Lees ook: Ontdek Noord-Europa met Holland America Line

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *