Zomerfun in Samoëns, het mooiste dorp van de Haute-Savoie

Het authentieke Franse bergdorp Samoëns werd in 2021 uitgeroepen tot het mooiste dorp van de Haute-Savoie. Terwijl het in de winter zowel rust- als adrenalinezoekers met winterse activiteiten vol wellness en avontuur ontvangt, biedt het ook in de zomer een waaier aan boeiende en afwisselende bergactiviteiten.

Samoëns heeft zijn naam te danken aan de ‘zeven bergen’ die het dorp omringen. Het dankt zijn schoonheid aan de ongerepte natuur van de Giffre-vallei en het rijke erfgoed aan de eeuwenoude geschiedenis van het dorp van steenhouwers. De ambachten kan je bewonderen tijdens een wandeling door het dorp en bijzondere ontmoetingen met lokale bewoners, de ‘septimontains’, fier op hun dorp en hun activiteiten dichtbij de natuur en respectvol voor de traditie. Op je route mag je de prachtige botanische alpinetuin Jaÿsinia niet missen. De authentieke dorpskern is je uitvalsbasis om de onmetelijke natuur van de Alpen te gaan ontdekken en er het onbeschrijflijke gevoel van vrijheid te ervaren. Ontdek hieronder alvast onze tips voor een vakantie met natuurlijke flair, vol sensatie en avontuur of rust en romantiek!

3x AVONTUUR

Op de nieuwe ecotocht met de packraft vertrek je op expeditie met een opblaasbare kajak. Je volgt de loop van de Giffre-rivier te voet en vaart deze vervolgens af met je packraft. Een ecologisch verantwoorde ontdekkingstocht van nieuwe plekjes waar je met een gewone kajak niet eens kan komen.

De Via ferrata du Mont is een hoogtepunt van avontuur in Samoëns. Deze activiteit houdt het midden tussen klimmen en wandelen. Kabels, ladders, loopbruggen en hangbruggen helpen je langs een duizelingwekkend parcours vol uitdaging en met adembenemende uitzichten.

Tussen half juli en eind september kunnen ervaren wandelaars vanuit Samoëns een prachtige 6 tot 8-daagse tocht maken door het middelgebergte van de Franse Haute-Savoie en het Zwitserse Wallis. Op de zogenaamde Tour des Dents Blanches trekken wandelaars door de ongerepte regio langs berghutten en gîtes. De route laat hen van nabij kennismaken met authentieke bergdorpen, lokale gebruiken en tradities, museumchalets, de alom aanwezige natuur én de levenskunst van de mensen die wonen midden de natuur.

3x FIETSEN

Samoëns heeft het label ‘Accueil vélo’ gekregen, wat wijst op een goede dienstverlening langs de fietsroutes. Hier zijn alvast drie uitgestippelde fietsroutes die je onder begeleiding kan maken, met de mountainbike of de elektrische fiets vanuit het dorp van Samoëns.

Het circuit van de berghut Bostan duurt een tweetal uren en laat fietsers stoppen voor lunch aan de typische hut op de alpenweide van Bostan, een echte ontmoetingsplaats voor fietsers. Het is een gezellig moment om te delen, om samen te eten en te genieten van het prachtige panorama.

Het circuit van de Rouget waterval is 21 km lang en loopt door de bergen. Fietsers krijgen een verfrissende pauze aan de Rouget waterval, bekend als de ‘koningin van de Alpen’. Het is de meest sensationele van de Sizère watervallen: het bergwater komt vanop meer dan 80 meter hoogte naar beneden gevallen.

Fietsers ontdekken de verschillende kapellen van Samoëns op een tocht van 26 km die hen een uur of drie meeneemt door eeuwen geschiedenis en ambachten van de Alpen. De bolvormige klokkentorens met barokke invloeden, veelal uit de 17e eeuw, herinneren aan het geduldige werk van de ambachtslieden in die tijd.

3x PLEZIER VOOR DE HELE FAMILIE

Onder begeleiding van een survivalgids beleven vrienden of families een boeiend avontuur waarbij ze leren overleven in de bergen. In de vallei van de Haut-Giffre krijgen deelnemers te maken met valkuilen waaruit ze zich leren te redden dankzij de overlevingstips van de gids. De survivalisten leren vuur maken en onder controle houden, een bivak opzetten en voedsel verzamelen in de vrije natuur.

Prachtig is de wondere wereld van de speleologie voor families met kinderen vanaf 14 jaar die al enige klimervaring hebben. Met enthousiaste gidsen van Samoëns kan je grotten en kloven verkennen. Goed uitgerust dalen de speleologen van de dag af naar het hart van de Criou-berg voor een onvergetelijke initiatie, waarna ze met behulp van een touw weer naar boven klimmen.

Met rubberboten vertrekken gezinnen op avontuur voor een snelle en vrolijke afdaling van de rivier de Giffre. De wildwaterbaan brengt een hoop plezier en mooie momenten samen in de ongelooflijke natuur. Een sensationele en verfrissende tocht die zeker en vast in de smaak valt bij de kinderen en bij de ouders.

Een heerlijke maaltijd van de authentieke savoyaardse keuken is de ultieme beloning voor een actieve dag in de natuur. In Samoëns word je bijzonder gastvrij onthaald. Onder de vele gezellige adresjes vermelden we enkele nieuwe openingen in 2024, zoals L’Instant by Mathilde, fier op de lokale producten, of L’Ours Bleu, dat zowel savoyaardse als Italiaanse keuken aanbiedt, of Le Lodge dat focust op bistronomie vertrekkende vanuit lokale gerechten van de Haute-Savoie. Zowel buiten als aan tafel word je in Samoëns helemaal één met de natuur en vergeet je voor even het leven van alledag.  

Samoëns is gunstig gelegen en bereikbaar met de auto vanuit Brussel (820 km) en Amsterdam (1.030 km). Met de trein kom je aan in Cluses (20 km), Genève (50 km) of Bellegarde (70 km). Kom je met het vliegtuig, dan is het ongeveer 1 uur rijden vanaf het vliegveld van Genève.

Lees ook: 6 x overnachten op een wijngaard in de Portugese Alentejo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *