6 x overnachten op een wijngaard in de Portugese Alentejo

Zonovergoten velden, een warm klimaat en een rijke bodem, drie ingrediënten die van de Portugese Alentejo een uitstekend wijngebied maken. Je klopt er trouwens niet alleen aan voor een sublieme wijndegustatie. Je kan er ook tussen de wijnranken overnachten dankzij deze exclusieve logeeradressen.

Naast wondermooi en zuiders is de Alentejo ook dunbevolkt. Ideaal voor wie graag een authentieke rondreis langs de beste wijndomeinen maakt. Tijdens je degustatie hoef je het aantal glazen wijn trouwens niet te tellen want op deze zalige wijndomeinen kruip je na je proeverij gewoon lekker onder de wol, zonder dat je je nog moet verplaatsen.

Torre de Palma Wine Hotel in Monforte

In het Torre de Palma Wine Hotel gaan natuur en traditie hand in hand. De gebouwen voeren je helemaal terug naar 1338, al onderging de luxueuze boerderij een knappe renovatie. Je verblijft op een uitgestrekt domein waar olijfbomen en wijnranken weelderig floreren. Bij dat uitzicht schenkt wijnmaker Duarte de Deus je met plezier zijn lekkerste creaties in. Die passen trouwens perfect bij de hedendaagse gerechten van chef Miguel Laffan.

Herdade do Sobroso in Vidigueira

Maar liefst 1.600 hectare: dat is de oppervlakte van het domein waarop Herdade do Sobroso zich bevindt. Het wijnhotel telt amper vijf kamers en vijf appartementen. Je rust is dus gegarandeerd. Al verblijf je hier niet compleet alleen. Rondom het landhuis krijgt de natuur namelijk vrij spel. Daardoor trekt de omgeving talloze vogels, herten en zelfs everzwijnen aan. Je maakt er dan ook een fotogenieke wandel- of safaritocht. Al mag je het wijndomein daarbij natuurlijk niet overslaan. Dat brengt een reeks intense, elegante wijnen voort die je degusteert in het restaurant.

Herdade da Malhadina Nova in Albernoa

Overnacht je graag in een lichtrijke, authentieke suite? Of liever in een modern designappartement? In Herdade da Malhadina Nova kan het allebei. Je pakt je koffers uit in de gerestaureerde boerderij of in één van de panoramische villa’s. Daar combineer je je verblijf met een exclusieve wellnessretraite, culinaire workshop, paardrijles of wijnproeverij. Het domein beschikt over meerdere gerenommeerde wijnlabels. Zo nip je van een zalig glas Pequeno João of Menino António.

Herdade da Rocha in Crato

Herdade da Rocha staat niet alleen bekend om z’n spraakmakende, exclusieve wijnen. Ook de Boutique Lodge gaat met de aandacht lopen. Die bestaat uit verschillende comfortabele suites en een kleurrijk gastenverblijf. Overdag dobber je in het heerlijke buitenzwembad. Waarna je je op een zonovergoten terras tegoed doet aan de wijn en de olijfolie van het huis. Ga zeker ook even zonnebaden in de rustgevende ‘zen garden’. Of maak een deugddoende fietstocht door de ongerepte omgeving.

Herdade dos Grous in Beja

Bij Herdade dos Grous druk je de pauzeknop in. Rondom dit indrukwekkende Moorse landhuis struin je door de glooiende wijnvelden of galoppeer je tussen de kurkboomgaarden. Maak zeker ook even een praatje met de wijnbouwers, want hun wijnen behoren tot de beste van de streek. Benieuwd hoe ze proeven? Daal dan af naar de immense wijnkelder of boek een tafel in het restaurant, daar krijg je talloze gastronomische streekproducten voorgeschoteld.

São Lourenço do Barrocal in Reguengos de Monsaraz

Plan je graag enkele uitstappen tijdens je vakantie? Dan ben je bij São Lourenço do Barrocal aan het juiste adres. Je verblijft er op een steenworp van het meer van Alqueva en van Monsaraz, dit pittoreske middeleeuwse stadje behoort tot de grootste eyecatchers van de Alentejo. Al valt er ook op het idyllische wijndomein heel wat te beleven. Zo schuif je aan tafel in een gastronomisch restaurant, laat je je in de watten leggen in het wellnesscomplex en neem je een kijkje in de legendarische wijnkelder die ruim tweehonderd jaar geleden opgericht werd door Manuel Mendes Papança.

Praktisch

Je reist het makkelijkst naar de Alentejo met het vliegtuig via de luchthaven van Lissabon of Faro. Reserveer je daar een huurwagen? Dan cruise je daarmee van het ene wijndomein naar het andere. De online Alentejo Wine Trail is daarbij een uitstekende gids. Die voert je naar de meest gerenommeerde wijnbouwers uit de streek. Blader je liever door een papieren gids dan is De wijngids voor de Algarve en de Alentejo een heerlijke aanrader. Arthur van Amerongen en Reggie Smith trokken door Portugal en proefden zo’n 500 wijnen, aguardentes en medronhos en verzamelden hun bevindingen in deze leuke gids. Voor fans van de Lonely Planet-gidsen is De wijnroutes van Lonely Planet een absolute must-have. De gids neemt je mee van de Alentejo in Portugal naar Transsylvanië in Roemenië. Onderweg ontmoet je wijnmakers van de beste wijnhuizen in de verschillende regio’s en maak je kennis met hun streven om de lekkerste wijn te produceren. Ideaal voor wie een tongstrelende roadtrip plant.

Lees ook: Deze vijf cruises brengen je langs de verborgen schatten van Noord-Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *