Liever zonder landgenoten en met westerse voeding: de typische vakantiegewoontes van de Belg

Over enkele maanden is het eindelijk zo ver: de zomervakantie. Dat betekent dat heel wat Belgen weer klaarstaan om richting een zonnig zomerparadijs te vertrekken. En dat zou wel eens dezelfde bestemming kunnen zijn als vorig jaar. De helft van de Belgische vakantiegangers (53%) heeft namelijk een favoriet vakantieland, waarbij drie op de tien het liefst terugkeren naar dezelfde plek. Als je kijkt naar de voorbije 3 tot 5 jaar, dan kiest 34% ervoor om naar hetzelfde vakantieland te gaan. Vooral in Wallonië lijkt deze gewoonte populairder (61%) dan in Vlaanderen (47%). Bovendien geeft de helft van de Belgen ook de voorkeur aan een vakantiebestemming waar ze de taal spreken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van reisorganisatie Sunweb. De gemiddelde Belg houdt dus ook vast aan typische gewoonten tijdens de zomervakantie. Uit eigen data blijkt dat de reisorganisatie trouwens ook favoriet is onder klanten: van alle klanten keert iets meer dan 35% terug en boekt nogmaals bij Sunweb.

Wanneer Belgen dat vliegtuig instappen, hangt af van de prijs van het ticketje. Bijna acht op de tien (78%) zijn namelijk flexibel met de reisdata voor de zomervakantie als dat geld kan besparen. Qua type accommodatie, verkiest 59% steeds dezelfde soort. De voorkeur voor exact hetzelfde hotel ligt dan weer lager (21%).

Westerse keuken laten Belgen niet achterwege

Of je nu een zonneklopper bent die het liefst dagelijks naar het strand gaat of juist een cultuurfanaat die alle hoeken van een stad wil ontdekken, de meerderheid van de Belgen (59%) kiest steeds voor dezelfde soort culturele activiteiten. Opvallend is dat vooral Vlamingen (63%) echte gewoontedieren lijken te zijn als het op culturele activiteiten aankomt, in vergelijking met Walen (54%).

Hoe dan ook, als er één ding is dat Belgen niet willen missen tijdens een vakantie, is het lekker eten. Een derde (34%) van de Belgen gaat zelfs vaak terug naar hetzelfde restaurant tijdens de zomervakantie, waarbij 42% vooral westers voedsel verkiest. Daarnaast vindt bijna vier op de tien Belgen (38%) het ook fijn om andere landgenoten tegen te komen op zomervakantie, hoewel bijna de helft (45%) hier geen behoefte aan heeft. 

“Het onderzoek laat zien dat Belgen graag op vakantie gaan naar plekken die ze al kennen en waar ze zich comfortabel voelen. Een vakantie moet immers ontspanning bieden”, zegt Martine Langerak, woordvoerder van Sunweb Group. “Tegelijkertijd willen ze wel een lokale en eigen ervaring, voor net dat beetje anders dan thuis.”

Lees ook: 5 tips voor een stressvrij weekend in het groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *