5 tips voor een stressvrij weekend in het groen

Volgens de Stress Recovery Therapy triggert contact met een natuurlijke omgeving al na enkele minuten positieve reacties in ons onderbewustzijn. De verklaring? Het overgrote deel van onze evolutie stonden we in nauw contact met de natuur.  Hierdoor is ons zenuwstelsel gevoeliger voor positieve prikkels uit een natuurlijke omgeving dan uit een verstedelijkte omgeving. De weelderige Waalse wouden wachten dus op jou. Een alliteratie die doet dromen van een stressvrij weekend in het groen.

Wandelroute met een gouden randje
© WBT Maxime Collin

We trekken eerst de bossen in van de Hoge Venen. De bij liefhebbers niet onbekende route de Venntrilogie mocht namelijk onlangs ‘Wandelroute van het jaar 2024’ op haar conto schrijven.

De Venntrilogie verbindt in zes etappes en een afstand van 109 km enkele van de mooiste landschappen van Oost-België en is in se méér dan een boswandeling. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen. De eerste twee etappes door velden, weiden en het Hertogenwoud tot Eupen. De derde en vierde etappe lopen van Eupen naar het Signal de Botrange en Malmedy, met een wat ruiger parcours voor avonturiers. De laatste twee etappes verbinden Malmedy met Robertville en Bütgenbach en zijn ronduit spectaculair. Het woud overweldigt je hier dus letterlijk en figuurlijk. Andere pluspunten zijn onder meer de volledige bewegwijzering in de twee richtingen, een infoportaal aan het begin en einde van elke etappe, gratis gpx-tracks die je kunt downloaden en een gratis gids en website in vier talen.

Op bivakavontuur in het bos
© WBT Charlotte Princen 

Wie in een bos wil overnachten, moet al snel zijn toevlucht nemen tot boomhutjes, maar die beantwoorden niet altijd aan de vraag om ver weg van de bewoonde wereld de nacht door te brengen. Wildkamperen mag in Wallonië (en de rest van het land) helaas niet, maar dankzij bivakzones kan je wel een tentje opslaan midden in het bos!

Je vindt deze bivakzones op grote wandelroutes zoals de 78 km lange trail ‘Entre Lesse et Lomme’ in Libin of de Grote Doortocht van het Woud van Chimay (170 km). Hoeveel kilometers je doet en hoe lang je onderweg wilt zijn, is helemaal aan jou. Overdag wandel je door de rustgevende groene bossen, ’s nachts geniet je van een ontluisterende sterrenhemel en bij de ochtendstond hoor je vogeltjes zingen en ruik je de verse geur van de ochtenddauw.

Een alternatief met een kunstzinnige twist zijn de Sentiers d’Art of de Kunstpaden. Het is niet zoals bivakkeren met een tentje, maar in de Naamse Condroz kan je een enkele nacht overnachten in artistieke schuilplaatsen langs het wandelpad.

Slapen als een specht
© The Woodpecker Lodge

Schuilplaatsen, tenten, bivak, klinkt het niet als muziek in de oren? De Waalse bossen huizen ook een aantal top notch boomhutten met alle nodige comfort, zonder enige afbreuk te doen aan dat “ontspannen in het bos” gevoel.

Op de Instagrampagina van The Woodpecker lodge klinkt het zo: “an unusual cottage in the middle of the forest.” Deze luxueuze boomhut bevindt zich in Ondenval, in een bosrijke omgeving. Hier kan je je even onttrekken aan de bewoonde wereld. De cottage is ook voorzien van een open haard, een buitenjacuzzi en een zalig zonovergoten terras (als het weer meezit).

Als je je even vanonder het groene bladerdek wilt begeven dan zijn de mogelijkheden hier legio. Je bent maar een steenworp verwijderd van Malmedy, het kasteel van Reinhardstein, het Natuurpark van de Hoge Venen en zelfs de skipiste van Ovifat. Ook het meer van Robertville en het meer van Bütgenbach liggen op 10 minuten rijden van de lodge.

Fromenade
© www.michelyuryev.com

Van wandelen in de Ardennen krijg je honger. Gelukkige bestaat er bij onze zuiderburen een heerlijke woordspeling die de honger doet stillen: de jawel, fromenade! Je moet je beste Frans niet bovenhalen om te begrijpen dat het hier om een combinatie gaat van een wandeling met een kaasfondue.

De uitgestippelde routes zijn toegankelijk voor jan en alleman: van zeer toegankelijke wandelingen voor zondagse wandelaars en families met kinderen tot parcours voor de ervaren wandelaars. Daarom niet altijd in het bos, maar altijd met een prachtig uitzicht op de luisterrijke groene zones uit de omgeving. Het enige wat je zelf nog moet doen, is een leuk plekje uitzoeken, je goed installeren en genieten van de verschillende soorten kaas. Een resem lokale producten komen aan bod in de fonduepan. De kazen variëren naargelang het seizoen maar de selectie is altijd Waals.

Baden in het bos
© Ingrid Jusseret

Hunkeren lichaam en ziel naar een meer back to the roots concept, dan is bosbaden misschien wel iets voor jou. Bewust vertragen en de groene omgeving volledig over je heen laten komen en opnemen met al je zintuigen. Dat is het basisidee van een bosbad.

Het is in se een fenomeen dat is overgewaaid uit Japan. Daar weten ze al eeuwenlang dat de natuurlijke omgeving van het bos een zuiverende en helende werking kan hebben op ons. Het woord zen komt niet voor niets uit het land van de rijzende zon.

In Wallonië kan je gaan baden in het woud van Tenneville. Maar wat kan je ervan verwachten? Je hoeft bijvoorbeeld niet uit de kleren want een “bosbad” is wandelen in stilte, gaan zitten om van het moment te genieten, de bast van een boom aanraken, het kreupelhout ruiken etc.

Het toeristisch infokantoor van Champlon-Tenneville in de provincie Luxemburg organiseert het hele jaar door deze vitaliserende activiteit die voor iedereen toegankelijk is.

wallonië ardennen

Even de deur uit voor een dosis frisse buitenlucht? Om je op stap te zetten heeft VisitWallonia de leukste wandelingen voor elk type wandelaar verzameld in een aantal wandelbrochures. Voor wie op zoek is naar nog meer inspiratie heeft Kristien Hansebout een prachtig boek uitgebracht waarin ze je laat kennismaken met 365 buitengewone plekken in Wallonië.

Lees ook: Ontdek Zwitserland in slechts één reis met de Grand Train Tour 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *