NEO KVL Hotel – trendy hotel in voormalige lederfabriek

Op de oude terreinen van een voormalige lederfabriek in Oisterwijk opende onlangs een nieuw hotel de deuren. NEO KVL Hotel by Tasigo wil als viersterrenhotel zowel toeristen als businessklanten in de watten leggen met een kwaliteitsvolle service.

neo kvl hotel

Veel kans dat je nog nooit van het Nederlandse Oisterwijk hebt gehoord. Toch heeft de gemeente met iets meer dan 20.000 inwoners in het midden van de provincie Noord-Brabant, tegen Tilburg, een rijk industrieel verleden. Sinds 1916 bevonden zich in Oisterwijk lederfabrieken die de talrijke schoenmakers in de omgeving van leder voorzagen. Ook de omvangrijke meubelindustrie in de streek was grote afnemer van het leder. De fabrieken van Koninklijke Verenigde Leder (KVL) zorgden voor een grote tewerkstelling en maakten van Oisterwijk het centrum van de lederindustrie in Europa. Daar kwam in de jaren 90 verandering is met als dieptepunt het faillissement van KVL in 2000.

De terreinen bleven jaren onaangeroerd en de oude fabrieksgebouwen raakten in verval. Tot de gemeente en de provincie in 2009 eigenaar werden van het terrein en plannen maakten om het hele KVL-terrein te herstructureren. Doorheen de voorbije jaren werden panden afgebroken en andere gerestaureerd. De gebouwen kregen nieuwe functies en geleidelijk vestigden zich allerlei kleine ambachtelijke bedrijven en creatieve ondernemingen. Zo vind je er nu onder meer de ambachtelijke bakkerij Robèrt, de enige Meester Patissier en Meester Boulanger die Nederland rijk is, een koffiebranderij, een dansstudio en een fotostudio. Een van de pareltjes op het KVL-terrein is het Ketelhuis. Het gebouw met zijn opvallende grote blauwe deuren dateert uit 1924 en is binnenin omgebouwd tot Work in Brew, een plek waar werken, eten en drinken hand in hand gaan met een moderne bierbrouwerij en een stuk geschiedenis. Bij het binnengaan van het Ketelhuis passeer je namelijk langs de twee cilinders van de bijna 100 jaar oude stoommachine die de leerfabriek van stroom voorzag. De machine is trouwens een sterk staaltje industrieel patrimonium van Belgische makelij want ze werd gemaakt door Carels, een Gentse constructeur van stoommachines. Wanneer Work in Brew in september opent zal het eigen gebrouwen biertje daar rijkelijk uit de tapkraan vloeien. Het KVL-terrein wordt op deze manier een hub voor creatievelingen en een nieuwe trendy hotspot.

NEO KVL Hotel by Tasigo

In april opende op het KVL-terrein een nieuw hotel met een toepasselijke naam: NEO KVL Hotel. Dit viersterrenhotel bevindt zich in de voormalige U-gebouw van de lederfabriek, en werd helemaal opgeknapt tot een nieuw en hedendaags hotel.

Wanneer je de lobby van NEO KVL binnenstapt, valt meteen het ruime en lichtrijke atrium op. De glazen overkapping verbindt het hotel met het gebouw aan de overkant waar zich in een later stadium bedrijven zullen vestigen maar zich ook wooneenheden bevinden. Wanneer we in het atrium staan, vallen ons de lederen elementen op aan de muur van het hotel. Ook al is de lederfabriek iets uit een ver verleden, toch willen ze hier graag die eens zo bloeiende industrie blijven herdenken.

Eenmaal ingecheckt, begeven we ons naar een van de 68 modern ingerichte kamers. Er zijn 4 types: Comfort, Comfort Deluxe, Premium Suite en Grand Suite. Wij brengen de nacht door in een Comfortkamer, nummer 209.

De modern ingerichte kamer oogt fris en praktisch. Leuke nachtkastjes sieren het bed, de lampen ogen industrieel. De badkamer heeft een regendouche, zoals elke andere badkamer in het hotel trouwens. De moderne open kasten zorgen ervoor dat er meer dan voldoende opbergruimte in de kamer aanwezig is. Een kluisje, frigo en waterkoker behoren tot de essentiële voorzieningen in de mooie hotelkamer. Een aantal subtiele details, zoals de kadertjes aan de muur en de lederen riemen aan het hoofdeinde, verwijzen naar de oude lederfabriek en maken de kamer helemaal af.

Verder heeft NEO KVL een ontbijtrestaurant, vergaderruimtes, een spa met fitness, sauna en steam room. Wie gezellig iets wil drinken kan dat aan de Lobby Bar die naast het prachtige atrium ligt. Wie liever in de wolken vertoeft, kan dat in de Sky Bar op het vijfde verdiep. Daar bevindt zich ook de rooftopbar die een mooie uitkijk geeft op de gemeente Oisterwijk.

Na een deugddoende nachtrust in het ruime bed met heerlijke matras, kijken we al uit naar het ontbijt in restaurant NEON. Het eten staat netjes en mooi gepresenteerd opgesteld in buffetvorm. De keuze is ruim: heel wat verse charcuterie, kazen, yoghurts en vers fruit behoren tot de mogelijkheden. Een heerlijk verkwikkende cappuccino moet ons klaarstomen voor een dagje Oisterwijk.

Pittoresk Oisterwijk

Het NEO KVL Hotel ligt op loopafstand van het centrum van Oisterwijk en op 500 meter van het station van Oisterwijk. Het is dan ook een ideale uitvalsbasis voor wie steden als Tilburg, Eindhoven of Den Bosch wil verkennen met het openbaar vervoer. Maar Oisterwijk zelf heeft ook heel wat leuke en interessante plekjes om te ontdekken.

Het aangename centrum met z’n talrijke winkeltjes en eetgelegenheden is de ideale mix voor een heerlijk dagje shoppen. Je vindt er kruidenierszaken, boekenwinkels, kledingwinkels en interieurzaken. Tussendoor kan je een drankje nuttigen op een van de vele terrasjes of binnentuinen van verschillende horecagelegenheden. Zin in een ‘bakje’ koffie met taart? Dan is patisserie Saranne een uitstekende keuze.

Fiets- en wandelparadijs

Wil je de drukte van het shoppen even achter je laten? Dan kan je net als wij het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen gaan opzoeken. Hier kan je heerlijk verdwalen tijdens lange wandeltochten in de prachtige natuur. En we zouden natuurlijk niet in Nederland zijn als ook de fietsliefhebber niet tal van leuke routes zou kunnen rijden. Het groen, de rust en de gezonde lucht deden ons alvast erg veel deugd. Zoveel zelfs dat we er na een fikse wandeling stevige honger van hadden gekregen. Die konden we stillen in het groen tussen de bossen in restaurant De Drie Vennen.

We ontdekten dat er nog heel wat meer te beleven valt in de omgeving. Zo liggen de Efteling en Safaripark Beekse Bergen niet ver van Oisterwijk wat maakt dat dit hotel een prima uitvalsbasis is voor gezinsuitstappen, maar ook voor natuurliefhebbers en shoppers. Wil je zelf meer te weten komen over de rijke industrie en een nachtje verblijven op de site van een voormalige lederfabriek? Neem dan een kijkje op neokvl.com.

Lees ook: Stijlvol en romantisch overnachten in Designhotel Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *