Ryanair sluit deze winter haar basis op Brussels Airport

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft aangekondigd deze winter haar basis op Brussels Airport te sluiten.

Vorige week dreigde Michael O’Leary, de CEO van Ryanair, er al mee om deze winter een aantal basissen in Europa te sluiten. Vandaag heeft de Ierse lagekostenmaatschappij aangekondigd vanaf eind oktober haar basis op Brussels Airport te zullen sluiten. Dit betekent concreet dat de maatschappij de komende maanden niet langer twee vliegtuigen op de luchthaven zal stationeren en niet langer zal werken met in België gestationeerde crew. Vluchten met buitenlandse crew zullen wel nog doorgaan.

Ryanair verwijst voor deze beslissing naar de invoering van de Belgische vliegtaks. Door de nieuwe taks moet een luchtvaartmaatschappij voor elke passagier die vanuit ons land vertrekt 2 tot 10 euro betalen, afhankelijk van de vliegafstand. Ryanair verwijst ook naar zijn moeilijke relaties met de vakbonden in België. En tot slot vermeldt Ryanair ook de nieuwe luchthaventarieven op Brussels Airport die worden ingevoerd vanaf april 2023.

Momenteel vertegenwoordigt Ryanair 8% van het totale passagiersverkeer op Brussels Airport. Ryanair heeft vandaag zo’n 30 vluchten (15 rotaties) per dag op Brussels Airport, waarvan 10 vluchten (5 rotaties) met in België gestationeerde crew. 

Volgens Brussels Airport heeft de beslissing van Ryanair slechts een beperkte impact op het netwerk van bestemmingen op Brussels Airport. “Hoewel de activiteiten van Ryanair bijdragen aan het aanbod op Brussels Airport, zijn er ook andere luchtvaartmaatschappijen die dezelfde bestemmingen aanbieden, met uitzondering van Pisa en Amman”, klinkt het bij de luchthaven. Brussels Airport verwacht dat andere luchtvaartmaatschappijen hun diensten naar deze bestemmingen zullen aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *