5 inspiratietips voor een bezoek aan Friesland

Friesland lijkt misschien ver weg, maar wist je dat de trein je binnen 3,5 uur naar de hoofdstad Leeuwarden brengt? Van daaruit zijn de eilanden, nationale parken, het water en de charmante dorpjes binnen handbereik. Daarbovenop kent Friesland een eigen officiële taal en al die elementen samen maken van Friesland een unieke en veelzijdige provincie. Hieronder vind je 5 inspiratietips voor een bezoek aan Friesland. 

Ontdek de 11 historische steden 

De historische Elfstedentocht lijkt Friesland iedere winter weer in zijn greep te houden. Ondanks dat de tocht, van meer dan 200 kilometer, sinds 1997 niet meer is geschaatst, zijn er nog vele andere manieren om de steden te ontdekken. Zo kun je de route bijvoorbeeld suppend, varend, fietsend of met de auto afleggen. Onderweg ontdek je dat elke stad haar eigen charme heeft. Beklim de Oldehove in Leeuwarden, bezoek het oudste nog werkende planetarium in Franeker of ga watersporten in Sneek. 

Onthaast op een Waddeneiland 

Nederland heeft vijf Waddeneilanden, waarvan maar liefst vier eilanden bij de provincie Friesland horen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog liggen in het Waddengebied en zijn met de Unesco Werelderfgoed status meer dan de moeite waard om te bezoeken. Elk eiland voelt anders aan en staat garant voor onthaasten en uitwaaien. Geniet van uitgestrekte stranden, pittoreske dorpjes en de altijd veranderende duinen. 

Beleef échte donkerte  

Bij de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer zijn de nachten nog écht donker. Daarom zijn deze twee locaties door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot officieel Dark Sky Park. Erg bijzonder, want dit zijn de enige twee gebieden in Nederland met deze benoeming. Een plek waar de sterren schitteren doordat er weinig lichtvervuiling plaatsvindt en de duisternis behouden blijft. Je kan er genieten van complete donkerte en een sprankelende sterrenhemel. Bij helder weer heb je zelfs kans om de Melkweg of het Noorderlicht te spotten.  

Ervaar inspirerende cultuur 

Dat Friesland de perfecte bestemming is om cultuur op te snuiven, uit zich in de benoeming tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Ook in 2023 heeft Friesland veel culturele hoogtepunten te bieden. Zo bestaan de 11fountains inmiddels 5 jaar, met in elke stad een unieke fontein is het de grootste beeldentuin van Europa. Bezoek het Fries Museum met tentoonstellingen van internationaal topniveau. Of ga naar spektakelmusical De Tocht. Welke een verhaal vertelt van afzien, doorzetten en vriendschap. Een aanrader voor iedereen die ervan droomt om ooit nog een Elfstedentocht mee te maken. 

Geniet op de Friese wateren 

Met een provincie die voor een derde uit water bestaat, is het in Friesland het hele jaar door goed vertoeven op het water. Ga suppen, kanoën, waterskiën of geniet op een boot van de afwisselende Friese landschappen en idyllische plekken die alleen te bereiken zijn via het water. Sinds 2015 heeft Friesland een aantal electric only vaarroutes. Dus wil je erop uit zonder ronkende motor? Bevaar dan een van die routes en maak kennis met optimale rust en ruimte.  

Lees ook: Goed eten en lekker slapen in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *