Sterrenkijken op Formentera

Formentera, ten zuiden van Ibiza, staat bekend om zijn azuurblauwe water, witte stranden, leuke dorpjes en de algemene relaxte en ontspannen sfeer. Minder bekend is de schitterende sterrenhemel die je in de avonden en nachten kunt zien omdat er geen lucht- en lichtvervuiling op het eiland is.

Het idyllische eiland ontving in mei 2023 een Starlight Tourist Destination-certificering van de Starlight Foundation. Deze certificering is een waarborg dat Formentera vanwege zijn zeer heldere nachtelijke hemel voor liefhebbers van sterrenkijken een uitstekende bestemming is.

Beste tijdstip om Formentera te bezoeken

Formentera maakt onderdeel uit van de Spaanse Balearen eilandengroep en ligt in de Middellandse Zee. Temperatuur tussen mei en oktober varieert van 22 tot 28 graden. Ook de wintermaanden zijn aangenaam met gemiddeld 5 uur zon per dag.

Het voorseizoen april en mei en de maanden september en oktober zijn ideaal om het eiland te bezoeken en sterren te aanschouwen.

Het eiland heeft geen eigen luchthaven, het is te bereiken via Ibiza met een boottocht van 30 minuten.

Beste locaties om sterren te kijken

Voor een 5-sterren ‘stargazing’ ervaring kan je bijvoorbeeld naar het Barbaria-gebied op het meest zuidelijke punt van het eiland, bekend vanwege de vuurtoren van Cap de Barbaria. Loop in de richting van de Torre des Garroveret – een oude verdedigingstoren – en je hebt de perfecte plek om én een magistrale zonsondergang te zien én uren naar de nachthemel te staren.

Een andere plek op het eiland om de Melkweg met het blote oog waar te nemen is het La Mola vuurtorengebied op het oostelijke puntje van het eiland. Het is tegelijkertijd dé locatie om een perfecte zonsopgang te zien.

Nog een mooie plek on sterren te kijken is Can Marroig, dat een gevarieerd rotsachtig landschap heeft en omgeven is door de natuur.

Milieu

Het eiland heeft strenge milieuwetten die de fragiele natuur van Formentera moeten beschermen. De toeristische dienst van Formentera zet zich al jaren in op het gebied van duurzaamheid, zo is het verboden huurauto’s vanaf Ibiza mee te nemen en worden er steeds meer laadpalen geplaatst voor elektrische (huur)auto’s. Voor anker gaan mag alleen op aangewezen plekken om het kwetsbare Posidonia zeeggras te beschermen.

De toeristische dienst heeft een speciale brochure ontwikkeld voor sterrenkijken. Je kan de brochure gratis downloaden via deze link.

Lees ook: Widerøe lanceert nieuwe route van Brussel naar de Noorse fjorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *