Zoveel mogelijk vitamine D opnemen? Deze vakantiebestemmingen hebben de meeste uren zon

Met de eerste zonnestralen die tevoorschijn komen, staat het vakantieseizoen voor de deur en kijken we met z’n allen verlangend uit naar een tripje weg. Maar waar moet je in 2024 zijn voor de beste vakantie-ervaring? Waar schijnt de zon bijvoorbeeld het langst en is de zee het koelst voor een frisse duik?

De winterperiode loopt eindelijk op z’n einde, wat betekent dat we kunnen beginnen te dromen over zonnige vakanties. En wat is er beter dan lekker aan het strand te liggen of juist op je strandstoel aan het zwembad te genieten van een goed boek, een lekker drankje en de zon? Voor dat laatste heb je de beste kans in Sveti Vlas en Athopol in Bulgarije, waar je gemiddeld zo’n 14 uur zon per dag hebt, gevolgd door Hurghada in Egypte, het Turkse Bodrum en Marmaris met 13 en 12 zonuren per dag. Dit blijkt uit de meest recente Sun Index van Sunweb.

Warmste temperaturen in Egypte en op de Griekse eilanden

Opvallend genoeg zijn de plekken met de meeste zonuren niet noodzakelijk de landen met de warmste temperatuur. Als je liever hogere temperaturen verkiest boven het aantal uren zon, dan moet je in Egypte zijn. De steden Marsa Alam (29,1 graden) en Hurghada (28 graden) bieden namelijk  de hoogste gemiddelde temperaturen rondom de Middellandse Zee, meteen gevolgd door het Turkse Antalya (29 graden) en Cyprus (28 graden). Daarnaast hebben ook de Griekse eilanden Kos, Kreta en Rhodos zalige zomertemperaturen van zo’n 28 graden.

Sunweb.be: tot €100 korting per persoon! (18/03-7/04)

Trek je naar deze zonnige bestemmingen? Wees je dan wel bewust van de UV-index. De UV-index wordt gemeten op een zonkrachtschaal, waarbij een cijfer van zeven of hoger betekent dat je een groter risico loopt op huidschade door de zon en je dus goed beschermd moet zijn. De UV-index is het hoogst in Egypte (12), gevolgd door de Canarische Eilanden Lanzarote, Tenerife en Gran Canaria (10), en tot slot Bodrum in Turkije (9). Zorg altijd, maar hier vooral dus, voor een goede bescherming voor je huid.

Ronddobberen in warm zeewater of liever een frisse duik?

Wie zomervakantie zegt, denkt natuurlijk meteen aan zee en strand.  Wie op zoek is naar heerlijk warm zeewater, vindt in Egypte de ideale bestemming. In Marsa Alam en Hurghada liggen de zeetemperaturen respectievelijk op 27 en 26 graden. Het Griekse Rhodos, Alanya in Turkije en Djerba in Tunesië maken de top vier compleet met beide 24 graden. Toch liever een iets frissere duik om lekker af te koelen? Dan zit je goed op de Canarische Eilanden: met een gemiddelde zeetemperatuur van 22 graden bieden Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria de nodige verfrissing. Het koelste zeewater vind je dan weer in Lissabon (18 graden).

Slecht weer vermijden? Hier regent het (bijna) nooit

Hoewel verfrissend water geweldig is, wil je tijdens je welverdiende vakantie waarschijnlijk geen regenbuien meemaken. Als je echt zeker wilt zijn dat je geen regen tegenkomt, is Egypte de beste keuze, met een gemiddelde van 0 regendagen per jaar. Ook op de Canarische Eilanden (5 dagen) en het Tunesische Djerba (9 dagen) regent het zeer weinig. En als je in de zomermaanden op vakantie gaat, is de kans op regen ook bijna onbestaande op Cyprus, en de Griekse Eilanden Kos en Kreta.

Sunweb

Meer informatie over de Sunweb Sun Index met de 25 bestemmingen die geanalyseerd werden vind je op de website van Sunweb.

Lees ook: De 10 leukste steden voor een citytrip in Kroatië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *