De 10 leukste steden voor een citytrip in Kroatië

Voor velen is Kroatië dé ultieme vakantiebestemming. Wie nog niet naar deze parel aan de Adriatische Zee op ontdekking geweest is, nemen we graag mee op citytrip naar 10 van onze favoriete steden in Kroatië. In elke stad vind je een rijke verzameling aan culturele schatten, historische wonderen en natuurlijke schoonheid. Van de hoofdstad Zagreb tot de steden aan de Dalmatische kust, elke plaats heeft zijn eigen charme en geschiedenis. Dit zijn de 10 leukste steden voor een citytrip in Kroatië.

Kroatië is een land dat bol staat van adembenemende steden die wachten om ontdekt te worden. Van de historische pracht van Dubrovnik tot de bruisende sfeer van Split en de betoverende schoonheid van Rovinj. Met hun eeuwenoude architectuur, smalle geplaveide straatjes en levendige markten belichamen de steden de rijke cultuur en geschiedenis van Kroatië.

1. Zagreb

De hoofdstad van Kroatië en ook de grootste stad van het land is het hele jaar door aantrekkelijk. Zelfs in de winterperiode heeft deze bruisende stad veel te bieden, met kerstmarkten vol culturele, historische, artistieke en culinaire hoogtepunten. De opvallende Sint-Marcuskerk staat bekend om haar dak dat volledig bedekt is met mozaïek en is daarom zeker een bezoekje waard. Ook het Museum of Broken Relationships kan niet ontbreken op je lijstje, dit indrukwekkende museum brengt persoonlijke verhalen tot leven. Verder werpt een ritje met de kabelbaan naar de bovenstad waar de Lotrščak-toren al sinds 1877 dagelijks het Grički kanon laat klinken, licht op de rijke geschiedenis van Zagreb. Een aanrader is ook een bezoek aan de nabijgelegen natuurparken Medvednica, Žumberak of Lonjsko polje. Tenslotte kan je nog een verfrissende duik nemen in een van de thermale bronnen en natuurlijk mag het proeven van lokale wijnen en gerechten ook niet ontbreken.

2. Rijeka

Gelegen aan de Kvarnerbaai, werd Rijeka in 2020 terecht uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Deze stad, waar de Rječina-rivier de noordelijke Adriatische Zee ontmoet, ademt geschiedenis en cultuur. In de grootste havenstad van het land bruist het het hele jaar door van activiteiten, maar niets kan tippen aan het uitbundige carnaval. Wist je trouwens dat dit één van de grootste in Europa is? Culturele schatten wachten op ontdekking met musea zoals het Museum voor Moderne Hedendaagse Kunst en het Maritiem en Geschiedenismuseum, evenals het Nationaal Theater. Een vleugje geschiedenis en een panoramisch uitzicht zijn dan weer te vinden bij het Trsat-kasteel, terwijl lokale markten een heerlijke kennismaking bieden met de smaken en tradities van de regio. Bezoek in de buurt ook de bekende badplaats Opatija en een van de nabijgelegen eilanden Krk, Cres, Lošinj, of Rab of geniet van een wandeling in Nationaal Park Risnjak in de regio Gorski Kotar.

3. Rovinj

Aan de Adriatische kust ligt Rovinj, een stad die is doordrenkt met een romantische sfeer uit vervlogen tijden. Ondanks haar bescheiden omvang is deze stad werkelijk betoverend, met smalle schilderachtige pleintjes en omringd door karakteristieke architectuur. Het middelpunt van de stad, de majestueuze Sint Eufemiakerk, biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Met een kustlijn van 67 kilometer en maar liefst 2.289 hectare aan beschermd groen, park en bossen, biedt Rovinj een oase van rustgevende natuur. Bovendien maken 16 grotere eilanden, diverse kleine eilandjes en riffen voor de kust deze stad echt uniek.

4. Pula

De grootste stad van Istrië vormt een perfecte bestemming voor de herfst, want zelfs een beetje regen kan haar charme niet verstoren. Doordrenkt van geschiedenis en cultuur, met hoogtepunten zoals het Archeologisch Museum van Istrië en het betoverende Festival of Light, bekend om het Pula Visualia-evenement. Het imposante amfitheater, de Arena, behoort tot ’s werelds best bewaarde Romeinse amfitheaters en is een must-see. Maar het Romeinse erfgoed van Pula gaat verder, met het Kleine Romeinse Theater, het Forum, de Triomfboog van de Sergi en de Tweelingpoorten. Voor natuurliefhebbers ligt het Brijuni Nationaal Park ook binnen handbereik.

5. Zadar

Een historische stad gevuld met Romeinse ruïnes, middeleeuwse kerken, gezellige cafés en boeiende musea. Wat Zadar zo aantrekkelijk maakt, is de perfecte balans tussen haar rijke geschiedenis en de ontspannen sfeer zonder de drukte van andere toeristische bestemmingen. Opvallende attracties zijn onder andere het kunstwerk de Groet aan de Zon en het zee-orgel, waarbij de zon en de zee zich verenigen om een magische ervaring te creëren. Het Romeinse Forum is een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen. De historische Land Gate verwelkomt bezoekers met haar karakteristieke uitstraling. Vergeet niet het Archeologisch Museum en het Romeinse Forum te bezoeken om nog dieper in de fascinerende geschiedenis van Zadar te duiken. Vanuit Zadar bezoek je gemakkelijk de bekendste Kroatische Nationale Parken en diverse eilanden.

6. Šibenik

Šibenik is een van de oudste Kroatische steden en charmeert bezoekers met haar middeleeuwse centrum dat zich langs het water uitstrekt. Het doolhof van steile straatjes leidt naar unieke vergezichten. Hier kun je de authentieke Dalmatische levensstijl ervaren, gekenmerkt door de zee en de warmte van de zon. Šibenik biedt ook toegang tot natuurlijke schatten zoals het Krka National Park en de betoverende Kornati eilanden. De stad is versterkt met historische forten zoals het Fort van St. Michael, het pittoreske St. Nicolas fort, het Barone Fort en het Fort van St. John, die getuigen van haar rijke geschiedenis en bijzondere uitzichten bieden op de omgeving.

7. Trogir

Gelegen op een klein eiland, fungeert Trogir als een strategische brug tussen het vasteland en het eiland Čiovo. Het is een plaats doordrenkt van geschiedenis, waar verschillende heersers en culturen hun stempel hebben gedrukt op de stad. Dit is duidelijk zichtbaar in de architectuur en de algehele sfeer. De St. Laurens Kathedraal is een mooi voorbeeld van middeleeuwse kunst en architectuur, terwijl het indrukwekkende Kamerlengo Fort getuigt van de strategische betekenis van de stad. Trogir heeft ook verschillende mooie stranden om te ontspannen en van de zon te genieten. Het is niet voor niets dat deze magische plek op Unesco’s Werelderfgoedlijst staat!

8. Split

De op één na grootste stad van Kroatië biedt een fascinerende mix van traditie en moderniteit. Hier kun je de authentieke Dalmatische levensstijl ervaren terwijl je geniet van de bruisende sfeer van een moderne stad. Het historische hoogtepunt is ongetwijfeld het indrukwekkende Paleis van Diocletianus, een Unesco Werelderfgoedlocatie die het hart van de oude stad vormt. Voor liefhebbers van geschiedenis is het Klis Fort een must-visit, met een rijke geschiedenis en een panoramisch uitzicht over de stad. Natuurliefhebbers kunnen ontspannen in het groene Marjan Forest Park, een oase in het hart van de stad. En voor een boeiende ervaring biedt het Museum of Senses interactieve tentoonstellingen die al je zintuigen prikkelen. Split is daarnaast het perfecte startpunt om de Dalmatische eilanden per cruiseschip te ontdekken.

9. Hvar

Dit betoverende stadje aan een schilderachtige baai, wordt omringd door 13e-eeuwse muren, prachtig versierde gotische paleizen en verkeersvrije straten. Het uitzicht vanaf het fort Fortica over de stad en de Adriatische Zee is adembenemend en onmisbaar tijdens je trip naar de Kroatische eilanden. Hvar staat ook bekend om zijn fijne stranden en de betoverende Pakleni eilanden voor de kust, waar je kan genieten van kristalhelder water en natuurlijke schoonheid. ’s Avonds komt de stad tot leven met een uitbundige uitgaansscene en je kan hier dansen tot de zon opkomt. Hvar herbergt ook het oudste openbare theater van Europa, een historisch en cultureel erfstuk. Vergeet zeker niet het Benedictijnerklooster te bezoeken, een oase van rust en geschiedenis in deze bruisende stad.

10. Dubrovnik

Dubrovnik, ook wel bekend als de ‘Parel van de Adriatische Zee’, is een stad die perfect strandplezier en historische ontdekkingen combineert. Het oude stadscentrum is omringd door indrukwekkende stadsmuren, die je de kans geven om over de muren te wandelen en te genieten van de mooie uitzichten op de stad en de omliggende kustlijn. De forten, waaronder het imposante Lovrijenac fort, versterken de historische grandeur van Dubrovnik. Vanaf het water heb je een betoverend zicht op de stad, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het paleis van de rector, een bijzonder voorbeeld van Gotische en Renaissance-architectuur, domineert het oude stadscentrum. Voor een spectaculair panoramisch uitzicht op de stad en de zee kun je de berg Srđ beklimmen.

TIP: Ben je op zoek naar een leuke en luxeueze verblijfplaats in Dobrovnik, dan is het Hilton Imperial Dubrovnik een absolute aanrader.

Uitgeverij Lannoo lanceerde dit voorjaar een nieuwe reeks reisgidsen onder de naam Simpelweg. De reisgidsen zijn speciaal gemaakt voor wie niet houdt van overbodige details maar wel graag naar de essentie gaat: wat moet je zien en doen, waar vind je de beste adresjes. Momenteel zijn er 10 Simpelweg reisgidsen beschikbaar: Schotland, Toscane, Sicilië, Kreta, Andalusië, Kroatië, IJsland, Portugal, Ierland en Corsica.

Lees ook: Droomreizen in Europa – De mooiste plekken die je bezocht moet hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *