Wat gebeurt er met de vergeten en verloren voorwerpen op Brussels Airport?

Met miljoenen passanten op Brussels Airport per jaar, wordt er wel eens iets vergeten tijdens de reis doorheen de luchthaven. Maar wat gebeurt er met die vergeten en verloren voorwerpen op Brussels Airport?

In 2023 passeerden er meer dan 22 miljoen passagiers op Brussels Airport. Alle vertrekkende passagiers moeten daarbij ook langs de veiligheidscontrole. Zowel in de bakjes aan deze controle als elders op de luchthaven werden er vorig jaar maar liefst 21.230 spullen vergeten. Het gaat hierbij onder meer om elektronica (laptops, telefoons en tablets), kledij (zeer veel riemen), ongelabelde handbagage en identiteitskaarten en paspoorten.

Bagage waar een bagagelabel aanhangt wordt steeds opgevolgd door de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar, en kan daar worden opgehaald. Alle andere spullen die op de luchthaven vergeten worden, belanden bij de dienst Lost & Found van Brussels Airport.

Elk item, van een sleutel tot een riem tot een rugzak of juweel wordt daar geregistreerd en tot 6 maanden na de vondst bewaard. Officiële documenten worden na één maand overgedragen aan de federale politie, waarna het niet meer mogelijk is om deze te op te halen.

In totaal werd vorig jaar zo’n 21% van de vergeten of verloren voorwerpen terugbezorgd aan de eigenaar. De andere spullen werden niet als verloren opgegeven en werden niet opgehaald. Een groot deel van de niet-opgehaalde spullen wordt gedoneerd aan goede doelen.

Ben je een voorwerp vergeten of verloren op de luchthaven dan kan je dat trouwens eenvoudig melden op de website van van Brussels Airport via deze link.

Samenwerking met goede doelen

Niet-opgehaalde voorwerpen, inclusief vloeistoffen van meer dan 100 ml die niet mee mogen voorbij de veiligheidscontrole, gaande van ongeopende drankverpakkingen tot voeding en verzorgingsproducten, worden gedoneerd aan lokale OCMW’s en andere vzw’s. Brussels Airport kon in 2023 maar liefst 34.760 kilogram van deze producten doneren. Enkel nieuwe gesloten verpakkingen worden gedoneerd, geopende verpakkingen worden gerecycleerd.

Elektronische toestellen worden gedoneerd aan de Belgische vzw Close the Gap. Deze vzw heeft als missie de digitale kloof in de wereld te dichten. Zij zorgen ervoor dat de achtergelaten elektronische toestellen die na zes maanden niet meer opgehaald worden, terechtkomen bij educatieve, sociale en medische projecten in ontwikkelingslanden.  Ook kledij en kinderwagens worden gedoneerd aan goede doelen, in 2023 werd kledij geschonken n.a.v. de aardbeving in Turkije en gingen de niet-opgehaalde kinderwagens naar Spullenhulp/Les Petit Riens. De resterende niet-opgehaalde objecten, dat kan bijvoorbeeld gaan om loten broeksriemen en brillen, worden via een veilinghuis verwerkt en verkocht.

Lees ook: 10 redenen waarom je vliegvakantie in het water kan vallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *