Onderzoek: Hier is skiën het goedkoopst… en het duurst

Ben jij een skifanaat? Dan weet je als geen ander dat een skipas een flinke hap uit je vakantiebudget opslorpt. Voor wie nog geen skivakantie geboekt heeft bekijken we alvast waar je het goedkoopst en het duurst kan gaan skiën.

Wie ooit al een skivakantie boekte heeft zonder twijfel gemerkt dat de prijzen voor een skipas sterk kunnen variëren. Het bekende vakantiehuizenplatform Belvilla by OYO maakte de vergelijking en ontdekte dat de goedkoopste opties voor zes dagen skiën zijn te vinden in Slovenië en Frankrijk. De duurste opties vonden ze in Zwitserland. 

Voor het onderzoek werden maar liefst 160 skigebieden, die elk minstens 40 kilometer aan skipistes herbergen, vergeleken. Voor een zesdaagse skipas betalen volwassenen gemiddeld 159 euro in Slovenië. In skigebieden in Frankrijk tel je gemiddeld zo’n 235,21 euro neer, in Duitsland 240,20 euro en in Oostenrijk 293,51 euro. In Italië loopt de doorsneeprijs op tot 296,50 euro. Zwitserland is met een gemiddelde prijs van 342,17 euro de duurste bestemming.

De goedkoopste skigebieden 

Van alle 160 skigebieden die vergeleken werden is het Franse Alpe du Grand Serre het goedkoopst. Voor amper 141 euro koop je er een zesdaagse skipas waarmee je toegang hebt tot maar liefst 38 afdalingen. Daardoor kunnen zowel ervaren als beginnende skiërs er terecht. Zo verken je verschillende blauwe pistes tot op wel 2.140 meter hoogte.  

Ook het Sloveense Pohorje staat in de top drie. Voor 159 euro glijd je er zes dagen door het grootste skigebied van het land. En dat ook na zonsondergang, want Pohorje bezit één van de langste verlichte afdalingen van Europa. Extra leuk: vanuit Pohorje rij je in amper twee uur naar de hoofdstad Ljubljana. Wie nog een halfuurtje langer in de auto zit, bereikt het sprookjesachtige meer van Bled.  

De duurste skigebieden

Een van de duurste skigebieden is te vinden in Zwitserland. In Crans Montana tel je als volwassene 470,23 euro neer voor zes dagen skiplezier. Kinderen tot en met negen jaar oud skiën wel gratis met je mee. Het skigebied is enorm groot en omvat 140 kilometer aan skipistes, 200 kilometer aan wandelpaden en 100 kilometer aan fietspaden. Handig om te weten: de afdalingen zijn zuidgericht, je skiet er dus onder de stralende zon.  

Wil je volgend jaar februari op de latten gaan staan in Oostenrijk dan betaal je het meest in Ötztal: 390 euro voor zes dagen. Al krijg je veel waar voor je geld. Ötztal verwent je met maar liefst zes skigebieden, waarvan er twee op een gletsjer liggen. Moderne kabelliften voeren je overal naartoe. Zo tillen ze je in Sölden naar hoogtes van wel 3.340 meter.  

Combipas 

Wie graag van het ene skigebied naar het andere hopt, doet misschien wel de interessantste aankoop in Italië. Daar kost een zesdaagse skipas voor de Dolomiti Superski je 373 euro. Voor dat geld krijg je toegang tot twaalf uitmuntende skigebieden, samen goed voor 1.200 kilometer aan afdalingen en daarmee ’s werelds grootste skigebied. De pistes voeren je trouwens door het Dolomietengebergte, dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort.  

Skipassen voor de kinderen 

Maak je er een gezellige gezinsvakantie van, check dan zeker de kindertarieven want ook die verschillen sterk en vallen soms moeilijk te vergelijken. Zo is een kinderskipas in de meeste Oostenrijkse skigebieden verplicht vanaf zes jaar. Terwijl je kinderen in Italië vaak tot en met hun achtste gratis met je mee kunnen skiën.   

Gemiddeld zijn de skipassen voor kinderen het duurst in Frankrijk: 188,06 euro voor zes dagen. In Duitsland tel je voor dezelfde periode zo’n 109,40 euro neer. Al kiezen veel gezinnen voor het populaire Oostenrijk. Daar kost het duurste zesdaagse ticket 189,50 euro (in Serfaus-Fiss-Ladis) en het goedkoopste 105,50 euro (in Oberstdorf Kleinwalsertal).  

Online voordeel doen 

De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op de prijzen die je ter plaatse aan de kassa betaalt. Boek je op voorhand online, dan doe je soms erg veel voordeel. Zo lopen de kortingen op tot wel 70 procent. Vooral in Oostenrijk en Zwitserland variëren de onlineticketprijzen sterk. Daar hanteren de skigebieden namelijk een dynamische prijsberekening, die afhangt van de periode waarin je boekt, de huidige reservatiecijfers en soms zelfs de weersomstandigheden.  

Lees ook: 5 tips voor de perfecte winterse citytrip naar Ottawa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *