Oceania Cruises en Footprints, partners van Belgische Wijngids Gault&Millau

In het Steigenberger Icon Wiltcher’s Hotel te Brussel werd maandag de allereerste Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld. De gids met de beste wijnen van Belgische wijndomeinen kwam tot stand in samenwerking met Oceania Cruises en ambieert een referentie te worden binnen de Belgische wijnwereld.

Jan Van Durme, Footprints Luxury Travel en Riet Goetschalckx, Oceania Cruises

De productie van Belgische kwaliteitswijnen heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. In een periode waarin restaurants zich sterk focussen op het gebruik van lokale producten hebben ze in hun wijnaanbod groeiende aandacht voor wijnen van eigen bodem. Zo telde België in 2020 net geen 200 wijnmakers. Dat aantal steeg in 2022 zelfs naar 259 wijndomeinen die met een productie van 4 miljoen flessen instonden voor een verdubbeling van het volume in het excellente wijnjaar 2018.

Dit jaar leek voor Gault&Millau dan ook het ideale moment om een eerste gids gewijd aan de talrijke Belgische kwaliteitswijnen op de markt te brengen. Enerzijds om het florissante werk van de Belgische wijnmakers waardevol in kaart te brengen en anderzijds om hun referenties door wijnliefhebbers en professionals makkelijker te laten ontdekken.

82 Belgische domeinen, 172 wijnen

Met de eerste editie van de Belgische Wijngids leidt Gault&Millau wijnliefhebbers naar 82 kwaliteitsvolle domeinen en hun specifieke terroir waarbij onderweg 172 wijnen in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van meer dan 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring bijna 300 ingezonden wijnreferenties. De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als​ ‘coup de coeur’ waarvan 18 wijnen in vijf categorieën met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden.

De gids focust onder andere op de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomt in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn, en bespreekt de diverse gecontroleerde appellaties. Er wordt ook aandacht besteed aan de restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden en het sterk groeiende oenotoerisme in de diverse regio’s.

Belgische wijnen op zee

De wijngids kwam tot stand met de medewerking van wijnkenners Stefaan Soenen en Gido Van Imschoot en dankzij een aantal partners. Een van die partners is Oceania Cruises die, in samenwerking met Footprints, de eerste Belgian Wine Awards voor witte wijn mocht uitreiken. Op het eerste gezicht lijken cruises misschien weinig raakvlakken met Belgische wijnen te hebben, toch ziet Riet Goetschalckx, Sales Director van Oceania Cruises, een gelijkenis tussen beide: “Voor Belgische wijnen geldt een beetje hetzelfde als voor onze rederij: onbekend maakt onbemind. Terwijl de Belgische wijnen bij het grote publiek vaak nog onbekend zijn, hebben ze een ongekende kwaliteit. En dat geldt ook voor Oceania Cruises. De rederij is bij veel Belgen nog ongekend terwijl we The Finest Quisine at Sea serveren.”

Zo werd chef-kok Alexis Quaretti, senior culinair directeur van Oceania Cruises, recent opgenomen in de prestigieuze echelons van de Maîtres Cuisiniers de France. Ook Eric Barale, de Vice President of Culinary van Oceania Cruises, is lid van de vereniging van Meesterkoks van Frankrijk. Oceania Cruises is hiermee de enige grote cruisemaatschappij met twee meesterkoks van Frankrijk.

oceania cruises

In aanvulling op haar gastronomische ervaringen van topkwaliteit heeft de rederij onlangs een nieuwe wijncollectie met 80 nieuwe labels uit de beste wijngaarden ter wereld aan boord van haar schepen geïntroduceerd. Gevraagd of er ook Belgische wijnen in de collectie opgenomen zijn antwoordt Riet Goetschalckx dat dit voorlopig niet het geval is. “De collectie wijnen is samengesteld met selecties uit de nieuwe en oude wereld, feestwijnen, klassieke proeverijen en dessertcombinaties. De wereldwijde collectie bevat een aantal zeldzame wijnsoorten uit onder meer Californië, Italië, Frankrijk en Zuid-Amerika. Maar wat niet is, kan nog komen. Het culinaire team van Oceania Cruises werkt constant aan het verbeteren van ons culinaire aanbod en wie weet behoort een van de Belgische topwijnen uit de nieuwe wijngids binnenkort tot de collectie.”

Contacteer ons voor meer informatie over het luxe aanbod, de voortreffelijk vervaardigde keuken en de vakkundig samengestelde reiservaringen van Oceania Cruises.

Lees ook: De nieuwe Voyage Collection van Regent Seven Seas Cruises

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *