15% meer Vlamingen trekken binnenkort naar de zon

De reislust van de Belg is dit jaar weer op kruissnelheid, ook nu de donkere maanden voor de deur staan en de nood aan zon groot zal zijn. Voor de herfstvakantie, traditioneel de eerste vakantieperiode van het winterseizoen, noteert TUI dit jaar 15% meer boekingen onder de Vlamingen dan vorig jaar.

De herfstvakantie is traditioneel een week met een grote vraag naar warme bestemmingen in aanloop naar de nakende kille maanden. De Vlamingen hebben maar een week vakantie en verkiezen om het maximum uit hun verblijf te halen. Ze kiezen daarom vaak een bestemming waarvoor ze niet te ver moeten vliegen of rijden.

Spanje blijft onder de vliegvakanties veruit de topbestemming met 50% van het aantal Vlaamse reizigers. Eén op drie kiest trouwens voor de Canarische eilanden Tenerife of Gran Canaria, al jaren populair door de grote weerzekerheid. Ook de Spaanse costas doen het uitstekend door de korte vliegafstand en de budgetvriendelijke accommodaties.

Eén op vier Vlamingen opteert voor een all-in vakantie in Egypte en Turkije. Beide landen staan bekend om hun uitstekende hotels met een sterke prijs-kwaliteitverhouding. Tunesië en Marokko vervolledigen de top vijf.

De Caraïbische bestemmingen zijn een minder voor de hand liggende keuze voor deze vakantieperiode van slechts 1 week. Niettemin zoekt menige Vlaming toch een exotisch alternatief, maar dan wel dichter bij huis. Dit verklaart het jaarlijks toenemend succes van de Kaapverdische eilanden, Gambia en Senegal, ‘couleur locale’ op slechts 6 uren vliegen en binnen een gelijkaardige tijdzone. 

De boekingen kwamen dit jaar zeer vroeg op gang, anders dan de vorige 3 jaren, toen wisselende coronamaatregelen en nadien de energiecrisis veel reizigers deden besluiten om pas last minute te reserveren. De Vlaamse vakantieganger heeft weer oog voor de schaarste tijdens vakantieperiodes, waarin de vraag traditioneel hoger is dan het aanbod, en heeft volop de vroegboekvoordelen benut. Ook de garantie dat de reis tot 28 dagen voor afreis mag worden omgeboekt zonder kosten, schept vertrouwen dat wachten niet langer zinvol is.

Franstalige gemeenschap

De Franstalige gemeenschap heeft nu voor de tweede keer een weekje extra herfstvakantie en vooral de eerste, iets goedkopere week wordt door hen als vertrekperiode gekozen. Daardoor stijgt het aantal boekingen van Franstalige Belgen zelfs 40%.

Groter reisbudget

Het gemiddelde reisbudget van de Vlaming voor een vliegvakantie is €1406 per persoon versus €1332 in 2022. Er zijn grote verschillen: voor Mexico en de Dominicaanse Republiek wordt een budget van €2000 neergeteld, terwijl een week aan de Costa Almeria, Mallorca en Benidorm onder de €900 per persoon blijft.

Voor een autovakantie betaalt de Vlaming gemiddeld €290 tegenover €241 in 2022. Een korte vakantie van enkele nachten in België of Nederland  kost €175. Voor een week in Oostenrijk wordt dan weer  €650 per persoon neergeteld.

Aan een citytrip wordt gemiddeld €408 besteed, 27% meer dan vorig jaar.

Lees ook: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *