Brussels Airport ontvangt meer dan 2,2 miljoen passagiers in juli

In juli reisden meer dan 2,2 miljoen passagiers via Brussels Airport, een teken van een sterk herstel deze zomer. Tegelijkertijd noteerde de luchthaven een historisch record voor gemiddeld aantal passagiers per vlucht.

Tijdens de eerste maand van de zomervakantie heeft Brussels Airport meer dan 2,2 miljoen passagiers verwelkomd. Dat is 81% van het bezoekersaantal in juli 2019. Brussels Airport zet de positieve tendens verder, want dit is opnieuw het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis in maart 2020. En daarbij bereikte het gemiddeld aantal passagiers per vlucht een historisch record met 151 passagiers, ten opzichte van gemiddeld 137 passagiers in 2019.

Passagiers: 81% van het aantal passagiers in 2019

In juli kozen 2.223.105 passagiers voor Brussels Airport voor hun vakantie of reis, dat is 81% van het passagiersaantal in juli 2019. Een zeer positief resultaat dat hoger ligt dan het verwachte passagiersaantal. In absolute cijfers is het bovendien een nieuw maandrecord sinds het begin van de coronacrisis. Deze groei hangt uiteraard samen met het sterke herstel van de vakantiemarkt en de toename van het aantal passagiers dat reist om vrienden en familie te bezoeken. Ook de verplaatsing van een aantal vluchten uit Nederland naar Brussels Airport en de toename van het aantal boekingen door Nederlandse reizigers om de drukte op de Nederlandse luchthavens te vermijden, hebben een positief effect gehad. Daar staat tegenover dat het mooie weer in België in juli, gecombineerd met enkele annuleringen door luchtvaartmaatschappijen wegens stakingen in het buitenland of personeelstekort en de trage heropleving van de markten in Azië, ook een negatieve weerslag hebben gehad op de totale cijfers.

Zoals gebruikelijk in juli als eerste zomervakantiemaand was het aantal vertrekkende passagiers hoger dan het aantal aankomende passagiers. Het aantal vertrekkende passagiers bedroeg 83% van het aantal in juli 2019. Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedroeg 12%, 2 procentpunten lager dan het percentage in 2019 door het sterke herstel van het lokale verkeer en de vermindering van het aantal transferpassagiers in Europa.

Meest populaire bestemmingen

De tien meest populaire landen vanuit Brussel waren respectievelijk Spanje, Turkije, Italië, Griekenland, Marokko, Portugal, Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Turkije, Griekenland, Marokko en de Verenigde Staten deden het bijzonder goed: ze evenaarden of overtroffen de resultaten van juli 2019. De tien voornaamste bestemmingen waren Madrid, Barcelona, Lissabon, Rome, Alicante, Malaga, New York, Istanbul, Milaan en Londen.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen in juli 2022 is gestegen ten opzichte van 2021 tot 18.203 vliegbewegingen, 19% lager dan het niveau van 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht heeft een historisch record bereikt van 151 passagiers, ten opzichte van 137 in 2019. Dit komt door een verdere toename van de bezettingsgraad van de vluchten en door de inzet van grotere vliegtuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *