Een paspoort, je beste reisgezel naar verre bestemmingen

Om naar het buitenland te reizen, dien je in het bezit te zijn van geldige Belgische reis- of identiteitsdocumenten. Voor bepaalde landen is een identiteitskaart voldoende, terwijl andere landen een paspoort vereisen, al dan niet in combinatie met een visum of elektronische inreistoestemming.

paspoort
Wat is een paspoort en wie heeft het nodig?

In België krijgt elke Belg op de leeftijd van 12 jaar automatisch een identiteitskaart (eID). Met de identiteitskaart kan je aantonen dat je ingeschreven bent in het bevolkingsregister. Daarnaast kan je met de ingebouwde microchip je identiteit online bevestigen en documenten elektronisch ondertekenen. Vanaf de leeftijd van 15 jaar is het verplicht de identiteitskaart altijd bij te hebben.

Met de identiteitskaart kan je in het buitenland je Belgische nationaliteit en identiteit bewijzen. Wie naar het buitenland reist moet dus altijd zijn identiteitskaart meenemen. Voor sommige landen, bijvoorbeeld voor alle EU-landen, volstaat de identiteitskaart als reisdocument. In totaal kan je een vijftigtal landen bezoeken met je identiteitskaart. Voor andere landen heb je naast je identiteitskaart ook een paspoort en soms zelfs een visum nodig. 

Voor kinderen onder de 12 jaar is er de Kids-ID. Het is een elektronische identiteitskaart die geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Voor landen waar de Kids-ID niet erkend wordt, moet het kind een reispaspoort hebben.

Een paspoort is een officieel wereldwijd erkend en bruikbaar reisdocument in de vorm van een boekje. Elke Belg kan vanaf de geboorte een eigen paspoort krijgen. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods met de vereiste visa (voor de Verenigde Staten de Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Voor sommige landen heb je naast een geldig Belgisch paspoort ook een visum nodig. Dit is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht. Het (reis)visum geeft je de toestemming om gedurende een bepaalde periode in een land te verblijven of erdoor te reizen. Een visum moet altijd aangevraagd worden in de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe reist. In bepaalde gevallen kan je het visum ook aan de grens krijgen.

Naast een visum kunnen sommige landen ook een bewijs van een bepaalde vaccinatie verreisen.

Klinkt allemaal een beetje ingewikkeld, maar het is wel super belangrijk. Elk jaar houdt voor enkele duizenden vakantiegangers de vakantie al op bij hun aankomst op de luchthaven. Simpelweg omdat hun identiteitspapieren niet in orde zijn of omdat ze niet in regel zijn met de verplichte reisformaliteiten voor hun eindbestemming. Je kan er dus maar beter vroeg genoeg aan denken. Het zou immers jammer zijn je reis te moeten uitstellen of annuleren omdat je documenten niet in orde zijn. Je leest er meer over in ‘10 redenen waarom je vliegvakantie in het water kan vallen‘.

Het Belgisch paspoort

Het Belgische paspoort behoort tot de veiligste ter wereld dankzij een druk in twee lagen: een zichtbare offset naast een offset met meer details die enkel onder uv-licht oplichten. Dit laat toe om maar liefst 48 beveiligingselementen te integreren om vervalsing tegen te gaan. Dat zijn codes of beelden die op diverse plekken verscholen zitten zoals in de foto van de houder op de datapagina of in de poot van Kuifjes raket achteraan het boekje. De datapagina is gemaakt van polycarbonaat, dezelfde plastic als van de identiteitskaart. De keerzijde van de datapagina bevat een tweedimensionale barcode met de gegevens van de houder. Alleen de overheid kan alle details lezen met een specifieke app. Het paspoort bevat nu ook een derde foto, in lasergravure.

Het typisch bordeaux boekje dat je aan de grenscontrole moet voorleggen is doorspekt met striptekeningen, van Lucky Luke en Nero, over Kuifje en de Smurfen tot Marsupilami en Robbedoes. Het thema ‘reizen’ vormt de rode draad. De tekeningen bevatten hier en daar beveiligingselementen en dragen meteen ook onze wereldbefaamde 9de kunst uit.

Hoeveel kost een paspoort en hoelang is het geldig?

Een gewoon paspoort bevat 34 bladzijden waarvan er 28 gebruikt kunnen worden voor stempels en visums. Het kost 65 euro voor volwassenen en 35 euro voor minderjarigen. Deze prijs bevat wel niet de gemeentelijke taksen die elke gemeente vrij kan bepalen. Jaarlijks worden er ruim 600.000 paspoorten afgeleverd en dat normaal binnen de 5 werkdagen na aanvraag. Wie het paspoort de volgende dag al of binnen de 4,5 uur wil ontvangen, betaalt een meerprijs. Een paspoort afgeleverd via dringende procedure kost vanaf 240 euro. De geldigheidsduur bedraagt 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen.

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid en op de site van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Lees ook: 12 tips om de perfecte cruise te boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *