22,2 miljoen passagiers op Brussels Airport in 2023

Vorig jaar mocht Brussels Airport 22.200.755 passagiers verwelkomen. Dit is een toename van 17% ten opzichte van 2022 (18,9 miljoen passagiers), en 84% van het niveau van 2019 (26,4 miljoen passagiers).

Het voorbije jaar werd het herstel na de covid-pandemie verder doorgezet, waarbij het vrijetijdssegment, zowel vakantieverkeer als bezoek aan familie en vrienden, zich zo goed als volledig hersteld heeft. Ook op vlak van zakenreizen is er een duidelijk herstel, maar dit herstel wordt beïnvloed door meer teleconferenties, streven naar kostenbesparingen en efficiëntie en milieubewustzijn, wat vooral invloed heeft op zakenreizen op kortere afstand. Ook het reizen van en naar Azië is nog niet volledig hersteld. Sinds oktober is er ook een impact merkbaar van het wegvallen van de vluchten naar Israël.

Het aantal transferpassagiers groeide met 21% naar 15% van alle passagiers, wat een zeer duidelijk herstel laat zien van de hub-activiteit, met Brussels Airport als een belangrijke Star Alliance-hub in Europa. 

“Na een verdubbeling van onze passagierscijfers in 2022, zagen we vorig jaar een verder herstel van 17%. Samen met de hele luchthavengemeenschap hebben we hiermee een mooi resultaat neergezet en niet minder dan 22,2 miljoen passagiers met een sterke dienstverlening vlot en comfortabel op hun bestemming gebracht. We hebben ons netwerk verder kunnen aanvullen en versterken, zowel voor vakantiegangers, reizen naar familie en vrienden, en voor zakenreizen.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

De tien landen met de meeste passagiers in 2023 waren respectievelijk Spanje, Duitsland, Italië, Turkije, Verenigde Staten, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Marokko en het Verenigd Koninkrijk. 

Grotere vliegtuigen en hogere bezettingsgraad

Het totale aantal vliegbewegingen is in 2023 met 7% gestegen ten opzichte van 2022, tot 192.257 vliegbewegingen. Dit aantal blijft echter 18% minder dan in 2019. Het aantal passagiersvluchten is toegenomen met 12% ten opzichte van 2022. Het aantal passagiers per vlucht stijgt van 135 naar een nieuw record van 141, door de inzet van grotere vliegtuigen en een alsmaar hogere bezettingsgraad.

Tijdens de nacht (tussen 23u en 06u) waren er in 2023 16.284 commerciële vliegbewegingen, dat zijn er minder dan in 2022 (16.616 commerciële nachtelijke vliegbewegingen). Daarnaast waren er 187 helikoptervluchten en 102 vrijgestelde vluchten (militaire vluchten, staatsvluchten, …).

De onafhankelijke slotcoördinator kent jaarlijks maximaal 16.000 nachtslots toe zoals wettelijk bepaald. In 2023 werden er door de slotcoördinator 15.733 nachtslots toegekend, wat voldoet aan de wettelijke limiet. Voor de nachtvluchten zonder nachtslots zijn er vaak operationele redenen, zoals vertragingen of operationele problemen. De slotcoördinator rapporteert deze vluchten elke maand aan het DGLV dat hiervoor bevoegd is.

December 2023

In december verwelkomde Brussels Airport 1.596.443 passagiers, wat neerkomt op een groei van 10% van het aantal passagiers in vergelijking met december 2022. De tien belangrijkste landen in december waren respectievelijk Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Turkije, Marokko, Frankrijk en Portugal. Door het begin van de kerstvakantie waren er meer vertrekkende dan aankomende passagiers tijdens deze maand. 

Tijdens de maand december waren er 14.415 vliegbewegingen op Brussels Airport, een toename van 6% in vergelijking met december 2022. Het aantal passagiersvluchten steeg met 11%, met gemiddeld 135 passagiers per vlucht.

Lees ook: De leukste cruisebestemmingen voor 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *