Vijf trending Amerikaanse bestemmingen die je dit jaar moet ontdekken

Van een gigantische kunstexpositie van 200 Inheemse Amerikaanse kunstenaars in New Mexico tot een streetart-festival in Florida. Van prachtige kustlijnen tot bruisende steden en van interessante sportwedstrijden tot een heerlijke cuisine. Wil je in 2024 op reis naar de Verenigde Staten, dan zijn dit de vijf trending Amerikaanse bestemmingen die je dit jaar moet ontdekken.

1. Kansas City, Missouri: de stad die populair is geworden door Taylor Swift

Kansas City is populair geworden sinds dat Taylor Swift, koningin van de Amerikaanse pop- en countrymuziek, bij haar vriend en ster Travis Kelce, is ingetrokken. De stad met meer dan 200 fonteinen is een sportwalhalla. Zo wordt er in augustus voor het eerst een ‘PickleCon’-wedstrijd gehouden. Voor de mensen die deze sport nog niet kennen, het doet denken aan padel en is een van de snelst groeiende sporten van Amerika. En wat dacht je van de Kansas City Current uit de National Women’s Soccer League? Zij komen voor hun debuut naar het nieuwe CPKC Stadium dit jaar. Het 11.500 zitplaatsen tellende stadion wordt het eerste stadion ter wereld dat speciaal is gebouwd voor een professioneel vrouwensportteam. In 2026 komt ook de FIFA World Cup naar Kansas City. Naast sport heeft de stad een waanzinnige barbecuescene! Denk aan restaurants waar alles gerookt wordt, van varkensvlees tot rundvlees en van kip tot jackfruit, champignons en vis. Barbecueliefhebbers moeten absoluut in de herfst naar Kansas City afreizen. Dan vindt namelijk The American Royal plaats, de grootste barbecuewedstrijd ter wereld, met meer dan 600 deelnemende teams en tienduizenden toeschouwers/proevers!

2. Santa Fe, New Mexico: Amerika’s creatieve smeltkroes

Met de adembenemende achtergrond van de Sangre de Cristo Mountains is Santa Fe zowel mystiek als eclectisch. De omgeving staat bekend om de helende kwaliteiten en is een spiritueel toevluchtsoord. Ook kunstenaars van over de hele wereld trekken naar Santa Fe. Inheemse Amerikaanse, Spaanse en Anglo-Amerikaanse culturen gaan naadloos in elkaar over en vormen een bloeiende creatieve gemeenschap. Santa Fe is de thuisbasis van het Georgia O’Keeffe Museum (waar tot maart 2024 de tentoonstelling ‘Making a Life’ te zien is) en het fantastische Meow Wolf, een kunstervaring die je helemaal meesleept in het ‘Huis van de Eeuwige Terugkeer’, met meer dan 70 kamers die zijn gemaakt door plaatselijke kunstenaars en kunstenaars uit de gemeenschap. De stad is ook de thuisbasis van acht indiaanse pueblo’s en de Santa Fe Indian Market, een van de grootste en meest prestigieuze indiaanse kunstshows ter wereld met kunstenaars uit meer dan 200 stammen (17 en 18 augustus 2024). Als je een kunst, cultuur en culinaire liefhebber bent dan moet je zeker naar het Art + Sol winterfestival.

3. Philadelphia, Pennsylvania: waar oud en nieuw elkaar ontmoeten

Philadelphia, de geboorteplaats van de VS en de eerste stad op de Werelderfgoedlijst, ademt geschiedenis, maar straalt ook een eigentijdse en levendige culinaire en kunstscene uit. De groene Michelin-gids noemt Philly “een openluchtmuseum” dankzij de meer dan 600 beeldhouwwerken en standbeelden en de meer dan 4.400 muurschilderingen. Eind 2024 wordt het Calder Gardens Museum geopend, ter ere van de impact die drie generaties Calder-familie hebben gehad op Philadelphia. De stad staat ook bekend als culinaire hotspot. Het is een hemel voor fijnproevers, van streetfood tot markten en fine dining tot BYOB-restaurants. Iconische gerechten uit Philadelphia zijn ‘de Philly cheesesteaks’, hoagies, zachte pretzels, waterijs en het broodje geroosterd varkensvlees van DiNic’s Roast Pork op de Reading Terminal Market, een van de oudste en grootste openbare markten in Amerika. Voor zoetekauwen is er de Philly Tastykake in alle smaken, van butterscotch tot pindakaas.

4. St. Pete/Clearwater, Florida: Van eindeloze stranden tot straatkunst

Op een zonovergoten schiereiland tussen Tampa Bay en de Golf van Mexico ligt St. Pete/ Clearwater. Reizigers genieten van een kustlijn van meer dan 50 km, inclusief nationale staatsparken zoals Honeymoon Island. Natuurliefhebbers kunnen er adelaars, grote gehoornde uilen en landschildpadden spotten en wandelingen maken door een dennenbos. En wat dacht je van Caladesi Island? Dit is een van de weinige ongerepte eilanden langs de Golfkust en is alleen per boot bereikbaar. St. Pete is ook een artistieke enclave met acht musea en 532 prachtige muurschilderingen. Downtown St. Pete bereidt zich voor op de 10e verjaardag van het SHINE Mural Festival in oktober 2024. Zeker de moeite waard! Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de ongeëvenaarde collectie werken van Salvador Dali in The Dali Museum, waaronder de onlangs gelanceerde Dali Alive 360° Dome, een multisensoriële meeslepende ervaring die bezoekers omgeeft in 360 graden licht en geluid. Een andere must is het Imagine Museum met hedendaagse glaskunst uit de hele wereld of de Chihuly Collection, de eerste installatie van Dale Chihuly’s kunst.

5. Asheville, Noord-Carolina: De majestueuze bergstad

Genesteld in de majestueuze Blue Ridge Mountains, omgeven door meer dan een miljoen hectare beschermde wildernis en de hoogste bergtoppen in het oosten ligt Asheville met een rijke Appalachen geschiedenis. Elke zomer nodigt het Folk Heritage Committee bezoekers en inwoners uit om mee te doen aan ‘Shindig on the Green’, een gratis festival ter ondersteuning van het behoud van traditionele bluegrassmuziek. Het bergstadje biedt spectaculaire wandel-, fiets-, waterrafting- en paardrijdroutes, evenals de kans om wilde dieren te spotten, van vogels tot beren en kuddes elanden. En om de ervaring af te maken kunnen gasten dit voorjaar onder de sterrenhemel slapen op AutoCamp’s nieuwste luxe airstream-camping. Deze ligt op slechts 15 minuten rijden ten noorden van de stad, aan de oevers van de French Broad River. Kampeerders kunnen ook kiezen voor de nieuwe LOGE Asheville, die volgende zomer haar eerste locatie in het zuidoosten opent. Zij hebben het iconische roadside motel The Mountaineer Inn overgenomen, dat buiten vuurkorven heeft en in elke kamer fietsenrekken. 

Foto’s: © Visit The USA

Lees ook: De leukste cruisebestemmingen voor 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *