Pairi Daiza opent nieuw werelddeel gewijd aan Japan

Dierenpark Pairi Daiza heeft een nieuw gedeelte geopend dat volledig gewijd is aan Japan. Het gebied dat de naam The Isles of the Rising Sun kreeg, is het negende werelddeel dat in het park speciale aandacht krijgt.

In het bekende dierenpark in Brugelette ten zuidoosten van de stad Aat, leven meer dan 7.500 dieren van 800 soorten, waaronder 5 reuzenpanda’s en 19 olifanten. Het park huisvest duizenden zeldzame planten en stenen, evenals authentieke gebouwen en ambachten. De combinatie van authentieke gebouwen, flora en fauna dompelt bezoekers onder in China, Indonesië, Benin, Togo, Antarctica, Australië, Noord-Europa en Canada. Het zijn werelden die herschapen zijn met respect voor de kunsten en ambachten van deze regio’s en beschavingen.

Het dierenpark viert dit jaar zijn dertigste verjaardag en doet dat met de opening van een negende wereld: The Isles of the Rising Sun. Voortaan kunnen de 2,3 miljoen bezoekers die jaarlijks het tot ‘Beste Dierentuin van Europa’ verkozen park bezoeken, kennismaken met de schoonheid van Japan.

Voor Eric Domb, oprichter en voorzitter van Pairi Daiza, was deze nieuwe wereld een deel dat hij absoluut wou toevoegen aan de dierentuin: “Mijn eerste reis naar Japan was voor mij een openbaring, een prachtig voorbeeld van wat een samenleving die haar tradities volledig omarmt terwijl ze op respectvolle wijze innoveert, kan zijn. Ik was diep onder de indruk van hoe deze eilandnatie erin slaagde nauwe banden te smeden tussen traditie en moderniteit. Wij, als mensen, begonnen ons duizenden jaren geleden te onderscheiden van andere soorten. Deze omslag werd versterkt door sedentarisatie, landbouw en veeteelt, waardoor we ons geleidelijk verwijderden van de wilde natuur. Bevrijd van de directe noodzaak tot overleven, hebben onze voorouders een scala aan artistieke en filosofische expressievormen verkend, op zoek naar antwoorden op grote existentiële vragen. Zo is cultuur ontstaan als weerspiegeling van de menselijke aard. Door schoonheid en harmonie te waarderen, leert Japan ons hoe cultuur een sterke kracht kan zijn voor gedeeld geluk, in harmonie met de natuur.”

Vier eilanden, een werelddeel

The Isles of the Rising Sun werd ontworpen door Guy Vandersande, hoofdbotanicus van Pairi Daiza, die al meer dan twintig jaar jaarlijks naar de Japanse archipel reist. Bij zijn ontwerp koos hij ervoor Japan in al zijn vormen te tonen en trouw te blijven aan zijn authenticiteit, niet alleen aan clichés. The Isles of the Rising Sun is dan ook geen traditionele Japanse tuin maar een weergave van de landschappen die je in Japan kunt zien. “Het is misschien wel de eerste keer ter wereld dat Japan wordt gerepresenteerd in de vorm van zijn eilanden, als een geografische kaart met de vier grote hoofdeilanden die elk een verschillend klimaat, vegetatie en fauna hebben,” zegt de hoofdbotanicus.

In de nieuwe wereld van Pairi Daiza worden 4 eilanden vertegenwoordigd. Hokkaido, het meest noordelijke van de Japanse eilanden, staat bekend om zijn wilde en ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, steile bergen en kristalheldere meren. Dichtbij Siberië staat de regio ook bekend om zijn strenge winters. In Pairi Daiza zijn er gibbons, kraanvogels en Japanse makaken te zien, en je kan er een mozaïekreproductie bewonderen van de prenten van Katsushika Hokusai, een Japanse kunstenaar uit de 18de en 19de eeuw. 

Honshu, het grootste eiland van Japan en centraal gelegen, herbergt het merendeel van de bevolking en verschillende van zijn grootste steden, waaronder Tokyo, Kyoto en Osaka. Onder het toeziend oog van een miniatuurversie van de Mount Fuji, ontmoet je hier sikaherten, wasbeerhonden en vliegende eekhoorns. Een droge tuin en een traditionele Roji, theetuin, nodigen uit om de Suikinkutsu te ontdekken, een akoestische installatie die melodieuze geluiden produceert vergelijkbaar met die van de koto. 

Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan, staat bekend om zijn tropische klimaat en gevarieerde natuurlijke schoonheid. Je vindt er actieve vulkanen tot stranden met wit zand en palmbomen. De regio heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. In Pairi Daiza betreed je het eiland via een boeddhistische ingang, een van de twee belangrijkste religies van Japan. Twee authentieke Nio-beelden, beschermgoden, verwelkomen de bezoekers. Aan de linkerkant bij het binnenkomen, overschaduwen palmbomen een grot en een spiegel. Hier wordt het verhaal verteld van Amaterasu, de zonnegodin van het shintoïsme, die zich terugtrok in een grot en zo de wereld in duisternis hulde.

Shikoku, het kleinste van de vier belangrijkste eilanden van Japan, staat bekend om zijn traditionele sfeer en zijn ongerepte natuurlijke omgeving. Hier bevindt zich het territorium van de waterbuffels. Je kan er ook een groot Torii zien, deze poort geeft aan dat je een plaats betreedt die bewoond wordt door godheden. In Japan zijn Torii’s meestal rood of oranje, de kleuren van het shintô, maar ze bestaan ook in beton, blauw, groen en zelfs roze.

Lees ook: Klein maar fijn: 6 Kroatische mini-eilanden die je absoluut moet bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *