Belgen kiezen weer voor favoriete bestemmingen en reisformules

De komende maanden zullen veel Belgen weer op vakantie vertrekken. Dat blijkt uit boekingscijfers van TUI. Het aantal mensen dat in juli vertrekt is ongeveer hetzelfde als in juli 2019. Voor de maand augustus is er voorlopig nog een achterstand maar het toenemend aantal last-minuteboekingen zijn hoopgevend. Net als voor corona zijn Spanje, Griekenland en Turkije de populairste bestemmingen. Gezinnen kiezen vooral voor hotelresorts en all-inclusive-formules.

Na twee jaren vol reisbeperkingen heeft de Belg opnieuw zin om zijn vleugels uit te slaan en zijn of haar vakantiebeleving van voor de crisis te herontdekken. Uit de boekingscijfers van TUI blijkt alvast dat voor de maanden juli en augustus een terugkeer naar het ‘oude’ normaal betekenen, zowel qua type vakantie als qua bestemmingen. Zo maken all-inclusive-vakanties een ware comeback: liefst 7 op 10 vakantiegangers bij TUI boeken een all-in.

De enige opvallende nieuwe trend ten opzichte van de precoronaperiode is het laat boeken, soms zelfs op het allerlaatste moment. Uit de vaak wispelturige omstandigheden tijdens de pandemie hebben de Belgen geleerd om voorzichtig te blijven en die behoefte aan zekerheid lijkt nog steeds niet weggeëbd.

Bij de vliegvakanties blijft Spanje, dat goed is voor 37% van de boekingen, de populairste zomerbestemming: de Canarische Eilanden (15%), de Costa’s (13%) en de Balearen (9%) vormen het sterke trio van de Spaanse regio’s. De Griekse eilanden, die 22% van de zomerboekingen binnenhalen, zijn populairder dan ooit. Turkije herwint met 15% van de reserveringen zijn plaats van weleer. De Turkse Rivièra, bekend om haar hoogstaand all-inclusive-aanbod met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is veruit de best geboekte bestemming van het hele TUI-aanbod. Een van de redenen is zeker de lagere prijs die het resultaat is van de afwezigheid van Russische klanten.

Ook op het gebied van autovakanties ziet TUI dezelfde trends als voor corona. Frankrijk blijft de favoriete bestemming en trekt 1 op 3 vakantiegangers aan. Het Oostenrijkse Tirol blijft wel de populairste bestemming, net als in 2019. Opvallend: de derde best geboekte regio is onze eigen Belgische kust.

Qua verblijfsaccommodatie merkt TUI een belangrijke verschuiving naar kwaliteit die iets meer mag kosten: liefst 65% van de reizigers verblijft in een 4-sterrenhotel.

Wat stedentrips betreft, liggen alle populaire bestemmingen in Zuid-Europa, op Parijs na. Londen was jarenlang de topper bij uitstek maar geraakt net niet in de top 5 door te restrictieve gezondheidsmaatregelen en de noodzaak, sinds Brexit, om een ​​reispas te hebben. De situatie in Oekraïne heeft ook negatieve gevolgen voor de oostelijk gelegen steden Praag, Boedapest en zelfs Berlijn.

Qua budget geven Belgen gemiddeld meer uit tijdens hun zomervakantie. Het gemiddelde budget voor vliegreizen bedraagt ​​1.280 euro per persoon, 13% meer dan in 2019. Voor een autovakantie is het gemiddelde budget 520 euro per persoon; liefst 23% hoger. Voor een citytrip wordt gemiddeld  250 euro neergeteld (+ 12%). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *