De 6 mooiste stranden van Formentera

Wie op zoek is naar witte stranden en een azuurblauwe zee hoeft niet altijd naar het Caraïbisch gebied af te reizen. Enkele kilometers ten zuiden van Ibiza ligt Formentera, een idyllisch vakantieparadijs dat grossiert in kristalhelder azuurblauw water. Wij zochten alvast de 6 mooiste stranden van Formentera uit.

Met een oppervlakte van slechts 83 km² biedt het kleine eiland Formentera een groots aanbod aan turkoois water en paradijselijke stranden. Dit is te danken aan het ‘posidonia oceanica’ verschijnsel – een haag van lange zeegrasplanten rondom het eiland die het water filteren en het deze mooie turquoise kleur geeft. De 69 km lange kustlijn telt tientallen baaien en kleine en lange zandstranden die via houten vlonderpaden makkelijk bereikbaar zijn.

Formentera maakt onderdeel uit van de Spaanse Balearen eilandengroep en ligt in de Middellandse Zee op zo’n 24 km ten zuiden van Ibiza. de gemiddelde temperatuur tussen mei en oktober varieert van 22 tot 28 graden. Ook de wintermaanden zijn aangenaam met gemiddeld 5 uur zon per dag. Het eiland heeft geen eigen luchthaven maar is makkelijk te bereiken via Ibiza met een boottocht van 30 minuten. Deze bootverbinding gaat ongeveer 20x per dag.

In tegenstelling tot Ibiza vind je op Formentera geen hoogbouw, is er nauwelijks een partyscene en je kan er nergens jet ski’s huren. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een rustgevende vakantie.

Playa de Ses Illetas

Ben je op zoek naar het mooiste strand van Formentera dan moet je naar Playa de Ses Illetas. Het ligt op het Es Trucadors schiereiland in het uiterste noorden en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een lang en small zandstrand met verschillende restaurants. Kom je te voet of op de fiets dan is de toegang gratis, kom je met de auto of scooter dan betaal je een toegangsprijs.

Llevant

Dit strand ligt ten noorden van Ses Illetas en heeft een lengte van zo’n 1400 meter. Behalve een houten beach bar is er geen bebouwing aan het strand. Het is dan ook een geliefde plek voor rustzoekers. Omdat er langs deze kust iets meer wind waait is het bovendien populair bij surfers.

Migjorn

Met een lengte van 5 kilometer is Migjorn het langste strand op Formentera. Het ligt aan de zuidkust en biedt een mix van rustige baaien en rotsachtige delen die ieder een eigen naam hebben. Je vindt hier leuke restaurants en beach bars, waaronder Sol Y Luna restaurant, Blue Bar en Beach Club 10.7

Cala Saona

Dit is een van de weinige stranden aan de rotsachtige westkust van het eiland. Cala Saona is een klein maar breed strand en een van de beste locaties om Ibiza én een zonsondergang te zien. Het is dan ook een van de favorieten van de bewoners van Formentera. Op 10 minuten lopen vind je de mooie kliffen van Punta Pedrera en Punta Rasa.

Cavall d’en Borras 

Dit strand ligt op 2km lopen ten noordwesten van de haven van Formentera en is rustiger dan het nabij gelegen Ses Illetes. Het water is hier ondiep en je ziet velden met het Posidonia zeegras.

Es Pujols en Sa Roqueta

Dit mooie strand met kraakhelder water ligt naast het plaatsje Es Pujols, een populaire badplaats. Het strand heeft een lengte van bijna 700 meter en is 25 meter breed. Langs de boulevard is er volop keuze aan kleine bars en restaurants. Het is ook een aanbevolen plek voor windsurfliefhebbers. Iets verder naar het noorden ligt het rustige playa Sa Roqueta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *