6 must-do’s in het Italiaanse Genua

Genua heeft het allemaal: een historische binnenstad vol palazzo’s en pizzerias, een bergachtig hinterland bedekt met idyllische dorpen én een fantastische keuken vol mediterrane smaken. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Dit zijn de 6 must-do’s in het Italiaanse Genua.

genua italië

Wanneer je een cruise boekt in het westelijk deel van de Middellandse Zee is de kans groot dat je schip zal aanmeren in Genua. De havenstad is een parel van Italiaanse flair met tal van leuke activiteiten en baadt het hele jaar door in aangename temperaturen. Welke events en hotspots je best op je Genuese bucketlist zet vertellen we je graag in deze 6 must-do’s in het Italiaanse Genua.

1. Bezoek een tentoonstelling in het Palazzo Ducale

Tijdens de jaren 1600 was Genua één van de belangrijkste handelssteden ter wereld. De stad trok dan ook heel wat bekende, internationale gasten aan. Onder hen ook schilder Peter Paul Rubens. Tussen 1600 en 1607 kwam de Vlaamse Meester er regelmatig langs en liet hij zijn kunstzinnige sporen na.
 
Vanaf 6 oktober 2022 tot en met 22 januari 2023 keert hij eventjes terug. Want dan worden zijn werken tentoongesteld in het befaamde Palazzo Ducale. Maar liefst 150 schilderijen, etsen, wandtapijten, meubels en zelfs kleren en juwelen tonen hoe groots Genua ooit was. En waarom de stad de bijnaam ‘la Superba’ kreeg.

2. Flaneer tussen de boten

In de haven van Genua wemelt het van de grote en minder grote boten. Een keer per jaar verzamelt de maritieme sector zich in Genua, tijdens de internationale bootshow. Gedurende zes dagen kan je je er onderdompelen in de allernieuwste snufjes, kom je er alles te weten over de nieuwste motoren en laatste elektrische must-haves. Ook de rest van het jaar is de haven van Genua een streling voor het oog. Flanerend langs de kade zie je er honderden hypermoderne yachts, zeilboten, speedboten en andere indrukwekkende vaartuigen.

3. Bewonder de Palazzi dei Rolli

Tussen de 16de en de 18de eeuw beleefde Genua een absoluut hoogtepunt. De stad was oppermachtig en wilde dat maar al te graag tonen aan de buitenwereld. Daarom liet de overheid maar liefst 42 imposante palazzi bouwen.
 
De Palazzi dei Rolli werden harmonieus naast elkaar geplaatst, in de Strade Nuove. Daarmee was Genua het eerste bestuur in Europa dat aan ruimtelijke ordening deed. Vandaag flaneer je nog altijd tussen deze sprookjesachtige bouwwerken, die intussen een knappe restauratie ondergingen en tot het Unesco Werelderfgoed behoren.

4. Verken de kustlijn van Genua

Genua mag zich trots de belangrijkste havenstad van Italië noemen. En daar hoort natuurlijk een uitgestrekte kustlijn bij. Die herbergt een pak fantastische plekken. Zo struin je in Nervi over de Passeggiata Anita Garibaldi. Deze boulevard voert je voorbij adembenemende kliffen, romantische parken en pittoreske musea.

Verderop torent het vissersdorp Boccadasse boven de blauwe zee uit. Via smalle straten baan je je een weg tussen de kleurrijke huizen, richting het piepkleine kiezelstrand. Daar bewonder je de bootjes die dobberen op het water. Of zoek je een zonnig terras met zeezicht uit, waar je proeft van de verrukkelijke lokale keuken.

5. Bezoek de kathedraal San Lorenzo

Al wandelend door de oudste en smalste straatjes van Genua kom gegarandeerd langs het grote plein aan de kathedraal van San Lorenzo. De imposante kathedraal werd gebouwd rond het jaar 1098 en is gewijd aan San Lorenzo Martire. Na een brand in 1296 werd het gebouw gedeeltelijk gerestaureerd, het andere deel werd gereconstrueerd in gotische stijl. De majestueuze gevel met opmerkelijke witte en zwarte strepen werd tussen 1307 en 1312 voltooid. Tussen de 14e en de 15e eeuw werd de kathedraal verrijkt met nieuwe altaren en kapellen, waaronder een prachtige kapel in de linker zijbeuk waarin de as van San Giovanni Battista wordt bewaard.

In het rechter gangpad van de kathedraal kan je een exacte kopie zien van een niet-ontplofte Britse bom. Deze werd in 1941 afgeschoten door een Britse oorlogsschip tijdens een aanval op de stad.

6. Proef de typische farinata, pesto en focaccia

Honger gekregen? Baan je dan een weg door de binnenstad van Genua en hou halt aan een ‘sciamadda’. In deze typische restaurants zet je je tanden in heerlijke streetfood. Zo proef je van een farinata: een warme pannenkoek van kikkererwtenmeel. Bestel zeker ook een focaccia. Dit kruidige, gezouten brood ontstond hier in de 11de eeuw.
 
Wie op zoek is naar verse ingrediënten moet richting Mercato Orientale. Op deze versmarkt vind je bergen vers fruit en knapperige groenten. Je scoort er trouwens ook alle benodigdheden voor een tongstrelende pestosaus.

Lees ook: De 7 meest verborgen stranden van Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *