Rotterdam vertrokken op historische trans-Atlantische overtocht in teken van Holland America Line’s eerste reis naar New York

Rotterdam, het vlaggenschip van Holland America Line, is vertrokken op een historische trans-Atlantische oversteek. Het schip vertrok 150 jaar na de dag uit Nederland op een replica maidentrip.

Dit weekend vertrok Rotterdam VII, het vlaggenschip van Holland America Line, uit de gelijknamige stad op haar eerste trans-Atlantische overtocht. De 15-daagse reis herschept de eerste reis van de Rotterdam I die op 15 oktober 1872 vertrok uit Rotterdam en op 5 november in New York aankwam. Voor de 150th Anniversary Crossing volgt het schip het pad van die eerste overtocht naar New York. Net als op de allereerste tocht zal het schip Le Havre (Frankrijk) en Plymouth (Engeland) bezoeken.

Tijdens een speciale afscheidsceremonie aan boord van de Rotterdam sprak Gus Antorcha, president van Holland America Line, over het historische belang van deze overtocht: “Vandaag is een historische dag voor ons merk, aangezien het vandaag precies 150 jaar geleden is dat het allereerste schip van Holland America Line aan zijn reis naar New York begon. In die tijd hebben we immigranten en rondreizende vakantiegangers, soldaten en vluchtelingen vervoerd en hebben we een reputatie opgebouwd voor buitengewone zorg en het verwelkomen van al die gasten alsof ze in onze eigen huizen zijn. Terwijl we onze volgende 150 jaar invaren, zal die omgeving van service ons kenmerk blijven, omdat we uitzonderlijke ervaringen creëren voor gasten over de hele wereld.”

Antorcha werd op het podium vergezeld door hoogwaardigheidsbekleders uit de stad en de haven, waaronder Nico Bleichrodt (Vice President International Sales), Werner Timmers (Kapitein van Rotterdam), Boudewijn Siemons (COO Havenbedrijf Rotterdam) en Mai Elmar (Directeur Cruise Port Rotterdam).

In zijn toespraak schetste Nico Bleichrodt een beeld van de ontwikkeling die de rederij de voorbije 150 jaar heeft doorgemaakt. Kapitein Timmers mocht uit handen van Mai Elmar een door fotograaf Paul Martens gemaakte replica van de Diorama Nieuwe Waterweg van Jaap Gidding ontvangen.

Na de ceremonie in de B.B. King’s Blues Club trokken Gus Antorcha en de genodigden naar de kade waar ze symbolisch de trossen van het schip losgooiden waarna het schip zijn historische overtocht kon aanvatten. Terwijl fans en familieleden het schip vanop de Wilhelminakade uitwuifden voer de Rotterdam, samen met een flotilla bestaande uit schepen van een plaatselijke jachtclub en een blusboot, de stad uit.

holland america line rotterdam cruise schip

Reis door de geschiedenis

Tijdens de eerste reis van Rotterdam naar New York in 1872 transporteerde het schip, naast cargo, voornamelijk immigranten met grote dromen en hoge verwachtingen van een beter leven in een nieuwe wereld. In totaal waren er 48 bemanningsleden en 60 passagiers, waarvan 10 in eerste klas aan boord. Voor deze historische overtocht wordt Rotterdam vergezeld door familieleden van die vroege immigranten en cruise-enthousiastelingen die deze historische oversteek willen delen.

Tijdens de overtocht zullen gedenkwaardige verrijkingsprogramma’s, culinaire recreaties van gerechten uit vervlogen tijden en exclusief entertainment ervoor zorgen dat de gasten een reis door de geschiedenis van Holland America Line maken.

Zo zullen de gasten aan boord van de overtocht als eerste het ‘Museum op Zee’ in het ‘Crow’s Nest’ ontdekken. Samengesteld door Martien Hoegen, voorzitter van ‘De Lijn’, een vereniging van voormalige medewerkers en fans van Holland America Line, toont de kleine tentoonstelling tientallen jaren aan Holland America Line-memorabilia en historische items die hij door de jaren heen heeft verzameld. De collectie aan boord bestaat uit oude menu’s, programma’s, souvenirs, historische foto’s, promotieartikelen, scheepsmodellen en andere voorwerpen die het verhaal van Holland America Line vertellen.

Elke avond in de ‘Main Dining Room’ bevat het menu een klassiek voorgerecht dat doet denken aan een gerecht dat al in de jaren 1920 werd geserveerd. Gasten kunnen kiezen uit selecties waaronder Royal Rib of Beef a la Medicis, Holland Duckling Port Wine Sauce en Artic Char à la Normande. Deze speciale voorgerechten zullen het hele jubileumjaar op het menu van het hoofdrestaurant staan.

Eén van de hoogtepunten van de oversteek wordt de uitvoering van een muziekstuk van Emmy Award-winnende producer en Emmy-genomineerde componist Steven Schoenberg. Het stuk is exclusief voor het jubileum van Holland America Line geschreven als muzikale begeleiding bij een speciale kortfilm over de geschiedenis van de cruisemaatschappij. Het stuk zal op 26 oktober voor het eerst uitgevoerd worden op het podium van het ‘World Stage’-theater terwijl Rotterdam in New York aangemeerd ligt. De compositie wordt uitgevoerd door een 25-koppig ensemble van voormalige Lincoln Center Stage-muzikanten van Holland America Line.

Volgend jaar viert Holland America Line haar 150-jarig bestaan ​​met een speciale trans-Atlantische overtocht. Deze 150th Anniversary Transatlantic vertrekt op 6 april 2023 vanuit New York en eindigt in Rotterdam op 18 april, de 150e verjaardag van de rederij.

Lees ook: Oceania Cruises biedt gratis landprogramma’s aan bij selectie routes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *