TUI fly zet in op duurzaamheid met nieuwe vliegtuigen op luchthaven Antwerpen 

Luchtvaartmaatschappij TUI Airline investeert in duurzaamheid door de leasing van 3 Embraer-toestellen type E195 E2 voor het Belgische TUI fly Belgium. Ze vervangen de huidige Embraer E190’s die bij TUI fly Belgium sinds 2016 operationeel zijn.

tui fly embraer vliegtuig

TUI fly Belgium, opgericht in 2004 en de tweede grootste luchtvaartmaatschappij in België, kan een mooi palmares voorleggen qua verjonging en dus verduurzaming van haar vloot. In 2013 leasede het bedrijf als eerste een Boeing 787 Dreamliner, gevolgd door vier Embraer E190-toestellen in 2016 en vier Boeings 737-8 in 2018. Telkens ging het om de recentste vliegtuigtypes die een opmerkelijke vooruitgang betekenden qua vermindering van de CO2- en geluidsuitstoot. Volgend jaar komt er een vervolg aan dit sterke verhaal met de introductie van drie Embraer E195 E2-toestellen.

Deze drie toestellen vervangen de E190-vliegtuigen die grotendeels werden ingezet op de luchthaven van Antwerpen. De voordelen van het nieuwe type situeren zich op enkele belangrijke terreinen:

  • De Embraer E195 E2-toestellen hebben 136 stoelen, 24 meer dan de 112 stoelen in de E190. De vliegtuigconfiguratie bij Embraer – twee in plaats van drie stoelen naast elkaar, zeer gewaardeerd door koppels – blijft ook bij dit type behouden.
  • Door technisch performantere motoren en door aanpassingen in de aerodynamica is de CO2-uitstoot per stoel liefst 33% lager dan bij de Embraer E190. Binnen een normaal vluchtprogramma betekent dit jaarlijks 29,7 ton minder uitstoot per stoel. Bij het opstijgen en landen draagt het geluid van de E195 tot 50% minder ver dan bij de E190. Daardoor behoort de E195 E2 tot de stilste toestellen binnen het regional-segment, het kleinere vliegtuigtype.
  • Ook de afstand die de nieuwe toestellen kunnen overvliegen, stijgt behoorlijk. Tot op heden vloog TUI fly vanuit Antwerpen niet verder dan 1900 kilometer. Afhankelijk van de lengte van de startbaan, de vluchtbezetting en de windrichting kan de E195 E2 een afstand tot 4455 kilometer overbruggen. Door de beperkte lengte van de startbaan in Antwerpen kan de E195 E2 van daaruit bestemmingen tot 2280 kilometer verder bereiken. Deze ruimere ‘range’ opent op termijn perspectief voor nieuwe, verder gelegen bestemmingen vanuit Antwerpen.

Gunther Hofman, Managing Director van TUI fly Western Region: “TUI fly Belgium heeft eerder al bewezen steeds te streven naar een milieuvriendelijkere luchtvaart. We zijn dan ook oprecht blij dat TUI Airline ons de mogelijkheid geeft om de vernieuwende E195 E2 exclusief aan de Belgische reiziger aan te bieden. Zeer belangrijk is ook dat we een positief ecologisch verhaal kunnen brengen naar de directe omgeving van de Antwerpse luchthaven.”

De levering van de drie E195-toestellen wordt verwacht in het voorjaar van 2023. Ze zullen dan zo snel mogelijk operationeel worden gemaakt en de huidige toestellen vervangen.

Lees ook: Herfstvakantie 2022: Belgen herontdekken niet-Europese bestemmingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *