Van oude luxewagens tot kunst van afval: 8 plekken met bijzondere straatkunst

Streetart is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld. Van unieke graffiti tot kunstzinnige murals. Lokale kunstenaars drukken met hun kunstwerken een stempel op de stad en brengen zo vaak maatschappelijke of politieke problemen onder de aandacht. Het is dan ook de manier om een plek en haar inwoners beter te leren kennen. Wij zetten 9 plekken met bijzondere straatkunst op een rij. 

Een scheepswerf vol straatkunst in Amsterdam

Voor een flinke portie straatkunst hoef je helemaal niet ver te gaan. In Amsterdam, waar vroeger de scheepswerf van de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ gevestigd was, kan je nu de meest kleurrijke straatkunst gaan bewonderen. De oude industriële NDSM-site, aan de noordzijde van het IJ, werd helemaal opgeknapt en je vindt er nu tal van hippe eetzaken, moderne bedrijven en trendy winkels. Het is dan ook de place-to-be voor Amsterdammers en toeristen. Centraal op de site staat een gigantische loods van zo’n 8.000 m². In de loods waar vroeger schepen gebouwd werden, zijn nu kolossale kunstwerken opgehangen. In STRAAT kan je meer dan 150 masterpieces bewonderen, te veel om op een namiddag grondig te bekijken. Uniek is dat de kunstwerken ter plekke door internationale kunstenaars gemaakt werden. 

Een van de gigantische werken meenemen naar huis zit er niet in. Gelukkig kan je er wel een prachtige catalogus Quotes from the Streets – Citaat van de Straat kopen met daarin heel wat werken uit de tentoonstelling. Naast prachtige foto’s van de kunstwerken bevat de catalogus ook de nodige context. Waarom maakte de kunstenaar net dit werk en welke boodschap zit er in? Omdat de meeste masterpieces door de kunstenaars ter plaatse werden gemaakt, kon het hele creatieproces worden gevolgd. Tijdens deze periode deelden ze hun creatieve ontwikkeling en persoonlijke inzichten. Die quotes werden allemaal netjes genoteerd en vind je terug in de catalogus.

Verborgen streetart pareltjes in de VS
Foto – BrandUSA

Als er een land is waar liefhebbers van streetart hun hart kunnen ophalen dan is het wel in de Verenigde Staten. In de begindagen van hiphop was graffiti een vast onderdeel van de b-boys. Niet gek dat hiphop-pionier Fab 5 Freddy, deze kunstvorm prees als een visuele pijler als brug tussen de New Yorkse buurten, waar de muziek werd geboren, naar de buitenwereld. Na New York begonnen kunstenaars in het hele land zich uit te drukken in metrotunnels en op gebouwen. Tegenwoordig gebruiken steden street art om buurten te verfraaien en de creativiteit van lokale artiesten aan te moedigen.

In Minneapolis, de stad van Prince wordt hiphop en graffitikunst omarmt. Je ontdekt er prachtige muurschilderingen in de wijk Whittier. Of iconen uit de jaren zestig, zoals Bob Dylan die is vereeuwigd op de kruising van Fifth Street en Hennepin Avenue. Nog zo’n plek waar het barst van de street art is Detroit. Een paar muurschilderingen die je in Detroit kunt vinden, zijn Rise Up Tiger en Fisher Canyon, die herinneren aan klassieke hiphop-graffitistijlen. In Nashville vind je zelfs een heel kunstdistrict. Nashville Art biedt een app waarmee je op zoek kunt naar openbare kunst in de stad. Kunstwerken die je absoluut niet mag missen zijn: ‘Teresa’, een transparant schilderij aan de zijkant van een gebouw, en Maybelle Carter, een acrylschilderij van de countrymuzieklegende bij Carter Vintage Guitars.

Muurschilderingen in Saint-Nazaire
Foto – Christian Robert

Het Franse Saint-Nazaire is vooral bekend omwille van de gigantische scheepswerf waar de meest onvoorstelbare schepen gebouwd worden. Zo bezochten we vorig jaar de werf waar op dat moment hard gewerkt werd aan MSC World Europa, het eerste op LNG aangedreven schip van MSC Cruises.

Wanneer je door de straten van Saint-Nazaire wandelt, waan je je in een waar openluchtmuseum. Van gigantische muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars  van over de hele wereld tot bijzondere tentoonstellingen op ongewone plekken.

Naast de kleurrijke muurschilderingen in Saint-Nazaire, vind je langs de monding van de Loire tussen Nantes en Saint-Nazaire, een verzameling van vierendertig werken van internationale kunstenaars. De permanente collectie genaamd: Estuaire, kun je het hele jaar door te voet, met de fiets of per auto bewonderen. Neem een kijkje bij de Jardin du Tiers Paysage van Gilles Clément en de Suite de Triangles van Felice Varini rondom de haven. Of aanschouw Le pied, le pull-over et le système digestif van kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel, die je vindt op Place du Commando.

Ook kinderen zullen met veel plezier de straten van Saint-Nazaire verkennen. Ga met het hele gezin op zoek naar Saint-Nazaire’s Oides. Deze grappige, blauwe figuren verschuilen zich langs het kustpad van Saint-Nazaire, maar ook in het stadscentrum en de haven. Hou je ogen open want ze zitten verstopt op de meest verrassende plekken.

Angono Mural Street in Agono
Foto – Rizal Provincial Government

De Filippijnse streetart scene is jong, levendig en klaar om veel barrières in de kunstwereld te doorbreken. Filipino’s laten verhalen tot leven komen via straatkunst. De kleurrijke creaties op de muren zijn gedurft en onbezonnen. Via deze werken worden steeds meer lokale kunstenaars geïnspireerd om hun visie te realiseren, waardoor de gemeenschap blijft groeien.

In Angono op het eiland Luzon in het noorden van de Filipijnen, kun je kennismaken met de streetart van de Filipijnen. Wandel langs de Angono Mural Street en bewonder een reeks van muurschilderingen en gebeeldhouwde muren met beroemde schilderijen van de nationale kunstenaar Carlos Botong V. Francisco. Het kunstwerk beeld het landelijke leven langs de Doña Aurora-straat van Barangay Poblacion Itaas. Mocht je na het bezoeken van deze straat nog meer street art willen bewonderen, ga dan op zoek naar bijzondere kunstwerken in de straten van Manilla.

House of Paint in Ottawa

In Ottawa vind je House of Paint beter bekend als HoP. Deze lokale organisatie heeft de hiphop- en urban arts-scene van Ottawa de afgelopen 15 jaar naar een hoger niveau getild. Tijdens hun jaarlijks openluchtfestival in augustus, maak je kennis met het beste van de Canadese stedelijke kunst en cultuur. Verschillende battles, workshops en shows belichten graffiti, breakdance, spoken word, rap, DJ’s en MC’s uit de regio Ottawa en de rest van Canada.

Daarnaast werkt HoP samen met diverse organisaties in de stad, zoals het National Arts Centre. Met deze samenwerkingen wil men het bewustzijn over de voordelen van stedelijke kunsten vergroten. De stad Ottawa moedigt graffitikunstenaars aan om te oefenen op drie speciale legale graffitimuren in de stad.

Een kleurrijke Cadillac ranch in Texas

Geen kleurrijke muurschilderingen, maar kunst gemaakt van auto’s. Wanneer je de iconische Route 66, tegenwoordig vervangen door de Interstate 40, rijdt door de Verenigde Staten, is dit bijzondere kunstwerk van gekleurde Cadillacs zeker het omrijden waard. Op de Cadillac Ranch in Texas vind je tien, oude Cadillacs in het midden van een maïsveld. Half ingegraven en vol vrolijke kleuren is dit kunstwerk een bijzonder zicht.

Dit kunstwerk is in 1974 begonnen als een kunstinstallatie door leden van de kunstenaarsgroep Ant Farm, maar vandaag de dag verandert het kunstwerk nog steeds dankzij bezoekers die voortdurend over het oppervlak schilderen. Een omweg is de moeite waard, niet alleen vanwege de kleurrijke Cadillacs, maar ook de landschappen in de regio. Maak een stop bij de Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon in de Verenigde Staten, voor een hike. Of breng een bezoek aan Lubbock, de geboorteplaats van Buddy Holly.

De Half Rabbit in Porto

In de straten van Porto zie je verrassend veel streetart. Van de typische Portugese azulejos tot bijzondere kunstwerken op muren, gebouwen en elektriciteitskasten. De streetart-scene in Porto zal je verbazen. Een van die plekken die je absoluut niet mag missen is de Half Rabbit van kunstenaar Artur Bordalo in de wijk Vila Nova de Gaia. Het werk is gemaakt van straatafval. Met zijn serie Big Trash Animals wil de kunstenaar aandacht vragen voor de afvalproductie en de bedreiging die dit vormt voor de aarde.

Naast de Half Rabbit vind je in deze wijk, die vooral bekend staat om de porthuizen en het culturele centrum WOW nog veel meer kunstwerken. Tijdens een wandeling door de wijk spot je de mooiste pareltjes. Trek gekregen van al dat kunst spotten? Plof neer bij een van de lokale eethuizen en geniet van smakelijke kunstwerkjes op je bord.

Strike a pose in Wynwood

Miami is een van de populairste steden van Amerika. In de jaren 80 werd de stad beroemd door Crockett en Tubbs die met hun luxe-auto’s door de stad raceten in Miami Vice. Tegenwoordig trekken miljoenen toeristen naar de stad voor een dosis plezier in de zon, een bezoek aan het Art Deco District en Wynwood waar je de ideale (kleurrijke) achtergrond vindt voor de perfecte Instagram-foto. Ooit was de wijk een verwaarloosd pakhuisdistrict, maar nu is het Wynwood Arts District een groot openluchtmuseum gewijd aan graffiti en straatkunst. De buurt herbergt meer dan 100 galerijen en de verbazingwekkende Wynwood Walls, een openluchtpark vol muurschilderingen.

Geïnspireerd door de Wynwood Walls werd de saaie buurt omgevormd tot een leuk en kleurrijk ‘straatmuseum’ met hippe bars, restaurants, winkels en kunstgalerijen waardoor het de place to be geworden is.

Lees ook: 6 must-do’s in het Italiaanse Genua

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *