Ras Al Khaimah, de perfecte winter escape en bucketlist bestemming

Ongerepte stranden, weelderige mangrovebossen, imposante berglandschappen en de authentieke Arabische cultuur maken van Ras Al Khaimah het kloppende hart van de Verenigde Arabische Emiraten. Levensgenieters, avonturiers, sporters, families met kinderen, culturele meerwaardezoekers, natuurliefhebbers… allemaal beleven ze in Ras Al Khaimah een onvergetelijke vakantie.

Toeristische topper 

Het winterseizoen is de perfecte tijd van het jaar om het opmerkelijke erfgoed van Ras Al Khaimah te verkennen en kennis te maken met de rijke geschiedenis die 7.000 jaar teruggaat tot de bronstijd. Het emiraat is bezaaid met historische locaties, forten en ruïnes. Vier locaties – Julfar, Shimal, Al Jazeera, Al Hamra en Dhayah – zijn door Unesco erkend op de voorlopige lijst van werelderfgoedsites.

Geen betere plek op aarde dus om te ontsnappen aan de grauwe, koude winter dan dit emiraat dat Time Magazine nomineerde als ‘World’s Greatest Places of 2022’ en CNN benoemde tot ‘Travel’s Best Destinations to Visit in 2023’.

Spannende bergavonturen 

Met zijn imposante 1.934 meter is de berg Jebel Jais, de hoogste top van de VAE, de kroon op Ras Al Khaimah. Naast de talrijke wandel- en fietsroutes vind je op Jebel Jais hét avonturencentrum van het Midden-Oosten: Jais Adventure Park. Het biedt avonturiers van alle leeftijden onvergetelijke ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Jais Flight, de langste zipline ter wereld, Jais Sky Tour, een reeks van zes opwindende ziplines van 5 km, of Jais Sledder, de langste rodelbaan in de regio.

Voor outdoorhelden organiseert het Bear Grylls Explorers Camp trainingen die hen praktische overlevingstechnieken bijbrengen op de meest onherbergzame plekken van dit emiraat. Het kamp heeft zestien duurzame hutten van gerecycleerd materiaal en het is de eerste Bear Grylls-accommodatie ter wereld waar gasten kunnen overnachten, mountainbiken, wandelen en klimmen.

Jebel Jais is ook de thuisbasis van de hoogste camping in de VAE. Wie Camp 1770 bezoekt, geniet dagelijks van een schilderachtig uitzicht op de bergen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor meerdaagse wandelingen over de vele bergpaden in het emiraat. Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om de lokale keuken van de plaatselijke bergstammen te leren kennen en te genieten van meditatie en yoga.

​Genieten aan het strand

Voor wie eerder naar ontspanning zoekt dan naar avontuur zijn de witte zandstranden van Ras Al Khaimah de perfecte plek om de winter in alle rust door te brengen. Wie kiest om rustig te peddelen langs turquoise golven, de dag in de zon door te brengen of te glamperen langs de gouden kustlijn, wacht sowieso een verkwikkende ervaring.

Ras Al Khaimah biedt bezoekers gastvrijheid op meer dan 40 topaccommodaties. Dat gaat van luxueuze strandresorts en ervaringsgerichte verblijfplekken tot gezinsvriendelijke en betaalbare hotels. Wereldklasse hotels en resorts van gerenommeerde merken zijn onder meer Waldorf Astoria, Hilton, Rixos, Rotana, The Ritz-Carlton, Radisson, Hampton en twee pas geopende hotels: InterContinental Mina Al Arab en het Mövenpick Resort Al Marjan Island met het grootste drijvende waterpark.

Of wat te denken van een opwindende glampingervaring op Longbeach Campground, dat een klassieke campingethiek combineert met luxueuze voorzieningen en leuke strandactiviteiten?

Het glampingresort, dat zich uitstrekt langs een 300 meter lang strand, biedt prachtige tentopties en een all-inclusive activiteitenpakket met onder meer toegang tot het zwembad, de buitenspa, watersporten en een drijvend theater.

Indrukwekkende woestijn 

Ras Al Khaimah is de perfecte plek om de vredige rust van de Arabische woestijn te ontdekken. Wie de indrukwekkende schoonheid van de woestijn wil ervaren, kan in het Al Wadi Nature Reserve terecht. Adembenemende woestijntochten op kamelen, paardrijden in het Al Wadi Equestrian Center, privélessen boogschieten en een valkenshow… zijn maar enkele van de vele activiteiten die bezoekers er kunnen doen.

Bezoekers die na een actieve dag rustig willen dineren onder de sterrenhemel, genieten in Sonara Camp van een luxediner in de Al Wadi woestijn in het aangename gezelschap van kuddes antilopen en gazellen.

Onbekende parel 

Het emiraat is gastheer van een aantal prestigieuze wereldwijde sportevenementen zoals de Ras Al Khaimah Halve Marathon, het UAE Cycling Championship en de UAE Tour. Verscheidene edities van de Tough Mudder, Spartan Ras Al Khaimah Race en Desert Warrior Challenge en internationale golfkampioenschappen hebben ook plaatsgevonden in Ras Al Khaimah. Ze onderstrepen de groeiende populariteit van het emiraat als regionale sportbestemming en trekpleister voor sporttoerisme.

Het natuurlijke emiraat streeft ernaar de meest duurzame vakantiebestemming in de regio te worden tegen 2025. Pijlers als milieu, cultuur, instandhouding en leefbaarheid zijn de drijfveer bij de ontwikkeling als vakantiebestemming. In de komende paar jaar worden naast talloze indrukwekkende attracties een aantal ecolodges, glampingsites en topresorts (zoals het Wynn Resort en het Nobu hotel op Marjan Island) voltooid.

Wie houdt van kamperen onder de sterren, zonnebaden op ongerepte stranden, de rijke lokale cultuur wil ontdekken of spannende bergavonturen van zijn bucketlist wil afvinken, heeft deze winter maar één bestemming: Ras Al Khaimah!

Ras Al Khaimah is vlot bereikbaar met meerdere vluchten per dag vanuit Brussel, Amsterdam en Düsseldorf en ligt op slechts 45 minuten rijden van Dubai International Airport.

Lees ook: 5 inspiratietips voor een bezoek aan Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *