Roadtrip langs de schoonheid van het IJslandse winterwonderland

De Golden Circle in IJsland is een populaire toeristische route die drie belangrijke bezienswaardigheden omvat: het Thingvellir Nationaal Park, het geothermische gebied Geysir en de Gullfoss-waterval. We hebben onlangs de Golden Circle ontdekt en vonden het een magische ervaring om deze ongelooflijke natuurlijke wonderen bedekt met sneeuw en ijs te zien.

De Golden Circle in IJsland beslaat ongeveer 300 kilometer aan schilderachtige landschappen, geisers, watervallen en historische monumenten. De drie belangrijkste haltes langs de Golden Circle-route zijn het geothermische gebied Geysir, de Gullfoss waterval en het Thingvellir National Park.

Geysir geothermisch gebied

Het Geysir geothermisch gebied is een populaire toeristische attractie in de Haukadalur-vallei, ongeveer 100 kilometer ten oosten van Reykjavik. Het geothermische gebied herbergt een verscheidenheid aan warmwaterbronnen, geisers en modderpoellen die gevormd worden door ondergrondse vulkanische activiteit.

De beroemdste geiser in het gebied heet Geysir, die zijn naam gaf aan alle andere geisers ter wereld. Geysir barstte regelmatig uit en bereikte een hoogte van wel 80 meter, maar de activiteit ervan is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. De nabijgelegen Strokkur-geiser barst echter nog steeds elke paar minuten uit en schiet een kolom heet water tot wel 30 meter de lucht in.

Je kan door het geothermische gebied wandelen op een reeks wandelpaden, die een close-up van de geisers en andere geologische kenmerken mogelijk maken. In het bezoekerscentrum kan je tentoonstellingen over de geologie en geschiedenis van de regio bekijken. Je vindt er ook een restaurant en een cadeauwinkel.

Het geothermische gebied Geysir is een van de populairste toeristische bestemmingen van IJsland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers die getuige willen zijn van de natuurlijke wonderen van dit unieke landschap.

De Gullfoss waterval

De krachtige Gullfoss waterval is een van de meest iconische natuurlijke attracties van IJsland. De waterval stroomt over twee niveaus naar beneden en valt in totaal 32 meter in een smalle kloof eronder. Op zonnige dagen zorgt de mist van de watervallen vaak voor regenbogen, wat bijdraagt ​​aan de schoonheid van het toch al adembenemende uitzicht. Hoewel het tijdens ons bezoek ijskoud was en regende, was de locatie nog steeds geweldig.

Je kunt de waterval vanuit verschillende hoeken bekijken, waaronder een uitkijkplatform met een panoramisch uitzicht op de watervallen, en een pad dat naar de rivier beneden leidt.

De waterval is het hele jaar door geopend voor bezoekers, hoewel de toegang tijdens de wintermaanden beperkt kan zijn omwille van ijs en sneeuw. Als je van plan bent een bezoek te brengen, zorg er dan voor dat je geschikte kleding en schoenen draagt ​​die passen bij het weer, aangezien het gebied erg winderig en koud kan zijn (zelfs in de zomermaanden).

Thingvellir National Park

Het Thingvellir National Park ligt in het zuidwesten van IJsland, ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Reykjavik. Het park is bekend voor zijn historische en geologische betekenis, evenals zijn adembenemende natuurlijke schoonheid.

Thingvellir is een belangrijke plek in de IJslandse geschiedenis, omdat het de locatie was waar het IJslandse nationale parlement, de Althing, in 930 na Christus werd gesticht. Je kunt de historische plek verkennen, inclusief de overblijfselen van de parlementsgebouwen en de Law Rock, waar wetten werden aangekondigd en geschillen werden beslecht.

Het park ligt op de Mid-Atlantische Rug, een grotendeels onder water liggende bergketen in de Atlantische Oceaan waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen zich scheiden. De Almannagjá-kloofvallei markeert de grens tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Je kunt langs een pad lopen dat door de kloofvallei loopt. Aan weerszijden zie je torenhoge kliffen, dramatische rotsformaties en het kristalheldere water van de Silfra-kloof, een populaire plek om te duiken en snorkelen.

Vanuit het park heb je ook een prachtig uitzicht op het omringende landschap, waaronder het grootste meer van IJsland, Thingvallavatn. Met een oppervlakte van 84 vierkante kilometer en een grootste diepte van 114 meter is Thingvallavatn het grootste natuurlijke meer van IJsland.

Andere must-sees langs de Golden Circle

Andere opmerkelijke haltes langs de Golden Circle zijn de vulkanische krater Kerid, die zich in een prachtig natuurlijk amfitheater bevindt en gevuld is met helderblauw water. Een andere must om te bezoeken is de Fridheimar-tomatenboerderij. Deze werkende tomatenboerderij is open voor bezoekers en biedt een unieke eetervaring waar je kan genieten van een maaltijd omringd door tomatenplanten. Tenslotte was de historische Skálholt-kathedraal ooit de zetel van de IJslandse bisschoppen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische en culturele bezienswaardigheden in IJsland.

Een roadtrip langs de Golden Circle in IJsland is een onvergetelijke ervaring en een must-see voor iedereen die IJsland bezoekt. De hoogtepunten van Thingvellir National Park, het geothermische gebied Geysir en de Gullfoss-waterval zijn niet te missen.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, veilig blijft en geniet van de schoonheid van het winterwonderland van IJsland. In Kleine atlas voor hedonisten – IJsland neemt Bertrand Jouanne je mee naar de fjorden in het noordwesten, de woeste binnenlanden vol vulkanische resten en geisers, en de hoofdstad Reykjavík. De kaarten en lijstjes met hoogtepunten helpen je om niets te hoeven missen tijdens je bezoek aan Ijsland. Lannoo’s Autoboek IJsland is de reisgids bij uitstek om IJsland per auto te verkennen. De gids trakteert je op een schat aan praktische informatie verpakt in overzichtelijke dagprogramma’s. Als reiziger staat het je vrij om de dagetappes over te nemen of naar hartenlust met elkaar te combineren. De gids geeft bovendien een overzicht van de verschillende regio’s met de belangrijkste bezienswaardigheden en charmante eet- en slaapadresjes. Simpelweg IJsland is een heldere en eenvoudige gids die praktisch is in gebruik en snel te raadplegen. Bovendien heeft de gids een handig formaat zodat hij makkelijk in je tas of rugzak past. De Simpelweg reisgidsen zijn speciaal gemaakt voor wie niet houdt van overbodige details maar wel graag naar de essentie gaat: wat moet je zien en doen, waar vind je de beste adresjes. Naast de beknopte en accurate informatie bevat de gids superduidelijke kaarten en plattegronden zodat je stapsgewijs de mooiste plekken en leukste activiteiten ontdekt.

Lees ook: 5 inspiratietips voor een bezoek aan Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *