Verras je smaakpapillen tijdens een culinaire reis naar de Verenigde Staten

Iedereen weet dat lekker eten en drinken een reis kunnen maken of kraken! De culinaire hoogtepunten tijdens een reis veranderen dan ook altijd in blijvende vakantieherinneringen. Voor foodies zijn de Verenigde Staten een heerlijke smaakbom: van gevulde groene chilipepers in Santa Fe tot heerlijk geurende bramentaart in Lake Charles. Hieronder vind je vijf culinaire hoogtepunten op verrassende bestemmingen in de VS waarmee je je smaakpapillen kan verrassen tijdens een culinaire reis naar de Verenigde Staten.

Heet, heter, heetst in Santa Fe, New Mexico

In deze stad in de Rocky Mountains leiden alle wegen naar chilipepers. Voor de locals is dit het geheime ingrediënt dat ieder gerecht tot een hoogtepunt brengt. Je moet hier zeker een bezoek brengen aan Hatch, de chili hoofdstad van de wereld, diep verscholen in de vallei van Rio Grande. Tijdens deze culinaire reis zijn er veel gerechten waar de smaakpapillen blij van worden!

Zo zijn er ‘chiles rellenos’, groene chilipepers gevuld met gehakt en bedekt met ei. Verkrijgbaar in een milde variant, maar voor de durfal is er ook een pittige variant. En wie de Verenigde Staten zegt, zegt natuurlijk ook hamburgers! De specialiteit van New Mexco is de groene chili-cheeseburger. Voor de echte chili cheeseburger fan is er zelfs de chili cheesburger food-tour.

Foodies struinen natuurlijk altijd over lokale markten. In Santa Fe komen de geuren van de zoetere rode peper, die vaak zongedroogd wordt, je direct tegemoet. Eenmaal aangekomen bij de markstand krijg je gegarandeerd de vraag ‘rood of groen?’. Antwoord dan met ‘Christmas’ en proef beide.

Een uitstekende periode om Santa Fe te bezoeken is september. Dan vindt namelijk het  Santa Fe Wine & Chile Fiesta plaats. Van kookdemonstraties tot lunchen met gastchefs en van fietstochten tussen culinaire hoogtepunten en wijn-spijs diners; dit is ‘chilitastisch!’ 

Op zoek naar de mosselman? Op naar Boston, Massachusetts

Mosselsoep is de specialiteit van Boston. En waar kun je dit gerecht beter proeven dan in het oudste restaurant van de VS? Bij Union Oyster House kunnen fijnproevers plaats nemen op stoelen waar eerder John F. Kennedy, Robin Williams, Meryl Streep en Al Pacino dineerden. Geniet hier van regionale specialiteiten, waaronder de beroemde mosselsoep, kreeft, chilled lobster roll, lobster macaroni en verse oesters. Maar Boston staat niet alleen bekend om de waanzinnige zeevruchten…

Ga naar de wijk Little Italy, de oudste wijk van Boston, waar je 100 Italiaanse restaurants, cafés en bakkerijen vindt. Mamma Mia! Bricco, Assaggio en Quattro, alle drie restaurants van de beroemde chef-kok Frank DePasquale, zijn echte aanraders. Hier wordt er met liefde Italiaans gekookt met een moderne twist. Aanrader: de gehaktballen in tomatensaus, een familierecept.

Voor de late vogels is Caffé Paradiso een aanrader. Ga erheen voor een after-dinner espresso en cannoli. Ze zijn geopend tot twee uur ’s nachts.

Wining & dining in de woestijn in Scottsdale, Arizona

In de woestijn van Scottsdale, Arizona zwaaien een aantal chef-koks de culinaire scepter! Scottsdale, dat tegen het indrukwekkende Camelback Mountain ligt, is the place to be. In het centrum vind je o.a. FnB. Hier laat lokale foodie en chef Charleen Badman het beste van Arizona’s verse producten zien in haar seizoensgebonden menu’s. Combineer de gerechten met een glas van de Arizona-only wijnselectie en een succesvolle avond is gegarandeerd!

Je kunt ook gewoon een bezoek brengen aan The Mission. Hier brengt chef-kok Matt Carter namelijk de smaken van Spanje, Mexico en Zuid-Amerika samen en presenteert hij smaaksensaties op jouw tafel. Zoals de vers gemaakte guacamole en te taco’s met geroosterde varkensschouder. En wat dacht je van een komkommer-jalapeno-margarita?

Last but not least: Diego Pops, waar je kan genieten van traditionele Mexicaanse smaken met een speelste twist. Zo staan er nacho’s met spruitjes op het menu. Het is een van de populairste gerechten van het menu.

Laat de bourbon vloeien in Lexington, Kentucky

In en rond Lexington en Louisville, Kentucky liggen 18 van Kentucky’s grootste distilleerderijen. Hier wordt bourbon, de inheemse drank van Amerika, gemaakt. Neem de Bourbon Trail om de geschiedenis van dit beroemde drankje te ontdekken en een kijkje achter de schermen te nemen. En de echte whisky liefhebber moet naar Bardstown Bourbon Company, op een uur rijden van Lexington. Hier geniet je van een mix van Southern Comfort Food, gecombineerd met een selectie van 400 vintage Amerikaanse whisky’s.

In Kentucky kunnen zowel zoete als zoute foodies hun hart ophalen. Een ultieme favoriet is Holiday Hill Inn, een historisch huis uit de vroege jaren van 1800, dat is omgetoverd tot verfijnd restaurant. Dit is het restaurant van de beroemde chef-kok Quita Michel, ook wel de ‘Martha Stewart van het zuiden’ genoemd. Zij kookt hier de sterren van de hemel met producten van lokale Kentucky-boerderijen en presenteert hier een seizoensgebonden menu. En dat allemaal met de zuidelijke gastvrijheid uiteraard!

Gumbo feest in Lake Charles, Louisiana

Gumbo liefhebber? Ga naar Lake Charles, in het zuidwesten van Louisiana. Hier vind je namelijk de beste gumbo, bouding en étouffée (stoofschotel met garnalen op rijst). Dit komt door de Cajun en Creoolse erfgoed en cultuur. De ultieme spot om deze gerechten te proberen is de plaatselijke hangout  Steamboat Bill’s on the Lake. Ga voor de gumbo met garnalen en krab en je bent instant happy.

Ook vleesliefhebbers zullen deze regio op hun reislijst willen zetten. Zo biedt Famous Foods krokante zwoerd en boudin-worstjes (traditioneel een mengsel van gekookte port, rijst, uien, paprika’s en kruiden in een worstvel).

Maar Lake Charles is ook een favoriete spot voor zoetekauwen. Ga zeker naar Mrs Johnnie’s Gingerbread House. Hier worden iedere ochtend ouderwetse zoete taarten gebakken. De geuren van verse bramen komen je direct tegemoet als je de deuren naar deze zaak opent. Zeker de moeite waard om een aantal bramentaarten mee te nemen voor onderweg.

September is een goede maand voor foodies die naar de Verenigde Staten willen. Net als in Santa Fe vindt er in Lake Charles dan ook een food festival plaats. Van 14-17 september geniet je van de beste gastronomische belevingen van Lousiana en het zuiden tijdens het Louisiana Food & Wine Festival.

Lees ook: Het hele jaar door genieten in het exclusieve lifestyle resort Sotogrande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *