75% van de vakantiegangers boekt zijn vakantie meer dan 3 maanden op voorhand

Bij het begin van een nieuw jaar is het traditie om de reistrends van de vakantiegangers onder de loep te nemen. Voor 2024 is de terugkeer van het vroegboeken, na jarenlang last-minutegedrag door de onzekerheid rond corona of de energiecrisis, de meest opvallende trend. Liefst 75% van de vakantiegangers zegt dat ze hun vakantie voor 2024 minstens 3 maanden op voorhand zullen boeken, en 35% boekt zelfs minstens 6 maanden op voorhand.

Zodra de feestdagen voorbij zijn, kijken de mensen al vooruit naar de zomer. TUI ondervroeg 1.476 Belgen naar hun vakantieplannen voor 2024. Uit de resultaten blijkt dat de klassieke strandvakantie dit jaar nog veruit de populairste vakantie zal zijn: 71% van de respondenten neemt het vliegtuig naar de zon.

Juli blijft de populairste vakantiemaand, zeker bij families. Veel koppels verkiezen dan weer de lagere prijzen in de maand juni. Augustus en mei komen op de derde en vierde plaats. Bij de vliegvakanties wordt Spanje het vaakst genoemd in de plannen voor 2024, gevolgd door Griekenland. Turkije staat op de derde plaats. Dit wordt ook weerspiegeld in de realiteit: de Turkse Rivièra, Rhodos (Griekenland) en Tenerife (Spanje) zijn momenteel de regio’s met het hoogste aantal boekingen.

Sinds de coronacrisis kennen de vakantiegangers de toegevoegde waarde van een touroperator maar al te goed: vooral de bescherming maar ook positieve ervaringen uit het verleden, het boekingsgemak en de betrouwbaarheid zijn volgens de ondervraagden de belangrijkste redenen om bij een reisprofessional te boeken.

De vroegboekkorting (bij TUI tot €500 per persoon) en de nog grote beschikbaarheid op alle bestemmingen zijn de belangrijkste redenen waarom de Belg vroeg wil boeken. Dat vroegboeken weer helemaal in is, verwondert TUI niet: veel vakantiegangers boekten tijdens de onzekere coronajaren vaak erg laat en zonder problemen qua beschikbaarheid. Wie dit vorig jaar ook nog deed, kon vaak zijn favoriete bestemming of hotel niet meer boeken vanwege de sterk gestegen vraag. De Canarische Eilanden en Griekenland waren bijvoorbeeld heel vroeger volgeboekt dan vorige jaren. Vakantiegangers hebben hieruit hun lesje geleerd voor dit jaar: 75% van de ondervraagden zegt minstens 3 maanden van tevoren te willen boeken en 35% zelfs 6 maanden op voorhand. Dit voornemen wordt bij de reiziger extra versterkt door de omruilgarantie die hem toelaat om later op het seizoen nog van mening te veranderen en zonder kosten om te boeken naar een andere reis tegen de prijs van die dag.

Lees ook: 5 niet-te-missen wellness ervaringen in Kroatië 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *