België staat op 4de plaats in lijst van de meest (en minst) krachtige paspoorten ter wereld

Met een paspoort kan je de hele wereld verkennen. Maar sommige landen hebben aanzienlijk krachtigere paspoorten, waardoor je de vrijheid hebt om naar meer landen te reizen zonder extra visumaanvragen. België bevindt zich met het vierde sterkste paspoort ter wereld zeker in een goede positie.

paspoort reispas

We staan aan het begin van een nieuw jaar en dromen volop van exotische bestemmingen en plekjes waar we nog nooit geweest zijn. Maar om zomaar vrij de wereld te kunnen ontdekken moeten we wel over een aantal reisdocumenten beschikken. Voor de landen van de Europese Unie, enkele buurlanden van de EU alsook voor een beperkt aantal verder gelegen toeristische bestemmingen volstaat een gewone identiteitskaart. Wie verder op reis wil, moet beschikken over een paspoort, eventueel aangevuld met een visum.

De Henley Passport Index rangschikt jaarlijks alle paspoorten ter wereld op basis van het aantal bestemmingen waartoe hun houders toegang hebben zonder voorafgaand visum. De index is gebaseerd op exclusieve en officiële gegevens van de International Air Transport Association (IATA).

In de lijst van dit jaar delen zes landen de eerste plaats met visumvrije toegang tot een recordaantal bestemmingen. Vier EU-lidstaten – Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – beschikken samen met Japan en Singapore over de krachtigste paspoorten ter wereld. De burgers van deze landen kunnen maar liefst 194 van de 227 bestemmingen over de hele wereld zonder visum bezoeken.

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Japan en Singapore hebben de krachtigste paspoorten ter wereld, waarbij hun burgers visumvrij maar liefst 194 van de 227 bestemmingen over de hele wereld kunnen bezoeken.

Sinds de eerste index 19 jaar geleden werd opgemaakt is de algemene trend dat reizigers nu een veel grotere reisvrijheid hebben. Toch is de mondiale mobiliteitskloof tussen die landen aan de boven- en onderkant van de index vandaag de dag breder dan ooit. Dr. Christian H. Kaelin, voorzitter van Henley & Partners en de uitvinder van het concept van de paspoortindex zegt hierover: “Het gemiddelde aantal bestemmingen waar reizigers visumvrij toegang toe hebben, is bijna verdubbeld van 58 in 2006 naar 111 in 2024. Nu we het nieuwe jaar ingaan, kunnen de hoogst gerangschikte landen nu echter naar maar liefst 166 meer bestemmingen visumreizen reizen dan Afghanistan dat onderaan de ranglijst staat met toegang tot slechts 28 landen zonder visum.”

België heeft 4de sterkste paspoort ter wereld

Zuid-Korea sluit zich aan bij Finland en Zweden op de tweede plaats met visumvrij reizen naar 193 bestemmingen, en nog eens vier EU-landen – Oostenrijk, Denemarken, Ierland en Nederland – delen de derde plaats met toegang tot 192 landen. De rest van de Top 10 is grotendeels gedomineerd door Europese landen, waarbij Groot-Brittannië twee plaatsen is gestegen naar de vierde plaats met visumvrije toegang tot 191 bestemmingen, vergeleken met slechts 188 een jaar geleden. Groot-Brittannië deelt de vierde plaats met België, Luxemburg, Noorwegen en Portugal.

Het Belgische paspoort staat op de vierde plaats in de Henley Passport Index. Je kan er visumvrij 191 bestemmingen over de hele wereld mee bezoeken

Paspoorthouders uit Australië en Nieuw-Zeeland verbeteren beide hun ranglijst en staan ​​op de 6de plaats met 189 visumvrije bestemmingen, terwijl de VS hun 7de plaats behouden met toegang tot 188 bestemmingen zonder vooraf een visum nodig te hebben. In 2014 stonden Groot-Brittannië en de VS samen nog de eerste plaats op de index.

Top 10 van de meest waardevolle paspoorten van 2024

– Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Singapore, Spanje (194 bestemmingen)
– Finland, Zuid-Korea, Zweden (193 bestemmingen)
– Oostenrijk, Denemarken, Ierland, Nederland (192 bestemmingen)
– België, Luxemburg, Norwegen, Portugal, Verenigd Koninkrijk (191 bestemmingen)
– Griekenland, Malta, Zwitzerland (190 bestemmingen)
– Tsjechië, Nieuw-Zeeland, Polen (189 bestemmingen)
– Canada, Hongarije, Verenigde Staten (188 bestemmingen)
– Estland, Litouwen (187 bestemmingen)
– Letland, Slowakije, Slovenië (186 bestemmingen)
– IJsland (185 bestemmingen)

Lees ook: Een paspoort, je beste reisgezel naar verre bestemmingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *