De 6 mooiste fietsroutes in Slovenië

Foto: Tomo Jeseničnik

Slovenië, het groene hart van Europa, is een echt fietsparadijs. De diversiteit van zowel het terrein als het landschap zorgt ervoor dat fietsers van verschillende leeftijden een passende tocht vinden. Zo kan je de schilderachtige hoogten in centraal Slovenië beklimmen, genieten van een rit door heuvelachtige landschappen of rijden door uitgestrekte bossen. De gevarieerde landschappen van Slovenië vormen in combinatie met het mediterrane klimaat de ideale mix voor een fietsvakantie. Deze 6 fietsroutes zijn ideaal voor een volgend bezoek aan Slovenië. 

Adem de natuur in tijdens de Pohorje Cycling Transversal
Foto: Jošt Gantar

De Pohorje Cycling Transversal is een 75 km lange route die het oostelijke deel van de Pohorje-heuvels, dat boven de stad Maribor uittorent, verbindt met het westelijke deel. Tijdens deze route wordt je ondergedompeld in de ongerepte natuur en maak je kennis met de vele moerassen, rivieren met watervallen en andere natuurwonderen die Pohorje te bieden heeft. Deze route is ideaal voor liefhebbers van bos- en bergfietsen en voert je dwars door de bergen van de Pohorje-heuvels.

Doorkruis heel Slovenië tijdens de Slovenian Bicycle Touring Path
Foto: Tomo Jeseničnik

Ben je toe aan een uitdaging? De Slovenian Bicycle Touring Path is perfect voor de avontuurlijke fietser. Tijdens deze route van 1.800 kilometer bedwing je namelijk in totaal 50.000 meter hoogteverschil. Van het bereiken van het hoogste punt op 1688 meter bij de Poštarski Dom in Vršič tot fietsen over de laagste punten Piran en Sečovlje op 1 meter boven zeeniveau. De route voert je langs 109 controleposten die meer dan 50 berghutten bevatten. Neem bij aankomst op een van de checkpoints een welverdiende pauze om weer op krachten te komen en geniet van het schitterende uitzicht.

Proef de traditie tijdens de Via Bela Krajina
Foto: Tomo Jeseničnik

Families, maar ook gevorderde fietsers kunnen hun hart ophalen tijdens de Via Bela Krajina. Deze 200 km lange route voert je tussen glooiende wijnheuvels, door de bossen helemaal tot aan de idyllische dorpjes naar de rivier de Kolpa. Een ideale route om de charme van Zuid-Slovenië te ervaren. Geniet onderweg van de plaatselijke keuken en maak een stop bij een van de ‘gostilnas’, waar traditionele Sloveense worden geserveerd. Neem als afsluiting een duik in de rivier Kolpa voor de nodige verfrissing.

Adembenemende uitzichten tijdens de route rond de Kamnik-Savinja
Foto: Tomo Jeseničnik

Wanneer er wordt gesproken over routes die je altijd bijblijven, is dit er zo een. Gevorderde fietsers kunnen de route rond Kamnik-Savinja van 130 km in één dag afleggen, maar je kunt de tocht over meerdere dagen verdelen en de tijd nemen om van de prachtige berglandschappen te genieten. Maak onderweg kennis met de adembenemende uitzichten die de Kamnik-Savinja Alpen te bieden hebben terwijl je op het hoogtepunt zelfs de 2.000 meter aantikt. 

Geniet van de ongerepte natuur tijdens de Trans Karavanke
Foto: Aleš Krivec

Het Karavanke gebergte is een van de mooiste gebergten van Slovenië. Doordat de route langs de grens met Oostenrijk strekt, zorgt het voor uitzicht op de Julische Alpen, het Ljubljana-bekken en het Oostenrijkse Karinthië. De berg- en bospaden en onverharde wegen zijn perfect voor mountainbikers, hoewel je ook met een trekkingfiets deze route kunt voldoen. Rijd over de zonnige boswegen en maak je klaar voor uitzichten die je nergens anders zult tegenkomen.

Beleef een adrenalinekick in de Peca-mijn op de Black Hole Trail
Foto: Tomo Jeseničnik

Voor de echte waaghalzen biedt de Black Hole Trail de nodige adrenalinekick. Deze route is geschikt voor ervaren mountainbikers en neemt je mee door ondergrondse verlaten tunnels van de eeuwenoude Peca-mijn. Verken de vijf niveaus van de mijn onder begeleiding van een ervaren gids en ervaar een afdaling van ongeveer 150 meter. Na het avontuur op de fiets, kun je ontspannen tijdens een rondleiding door het mijnbouwmuseum. Klaar om de adrenaline te voelen tijdens een unieke ervaring?

Lees ook: Duitse metropolen vergeleken: Hannover is een van de tien voordeligste grote steden voor een weekendtrip


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *