Sani Resort, een luxueuze vakantie met een beperkte ecologische voetafdruk

Voor wie luxueus wil reizen met een beperkte ecologische voetafdruk, is het Griekse Sani Resort en goede bewuste keuze. Het beroemde familieresort werd viermaal op rij bekroond als ‘World’s Leading Luxury Green Resort’ en in 2023 voor het eerst als ‘World’s Leading Sustainable Resort’. Midden een indrukwekkend ecologisch reservaat van 400 hectare, met 7 km zandstranden met blauwe vlag, meer dan 20 km bospaden en 110 hectare wetlands, ontwikkelt deze pionier in duurzaam toerisme voortdurend het ‘Sani Green’ programma om de natuurlijke omgeving en de biodiversiteit te behouden met duurzame initiatieven die in lijn liggen met de doelstellingen van de Verenigde Naties. 

Stap voor stap naar ‘triple zero’ tegen 2030

Sani Resort is sinds 2020 het eerste gecertificeerde koolstofneutrale resort in Griekenland en draait op 100% hernieuwbare elektriciteit (garanties van oorsprong). De drievoudige ‘nul’ doelstelling houdt in dat Sani tegen eind 2024 functioneert met nul niet-herbruikbare plastic en nul afvoer van afval, en tegen 2030 nul koolstof uitstoot. Het ‘Sani Green’ programma omvat een ruim kader van duurzame initiatieven, gaande van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen tot waterbesparing en duurzame inkoop.

De lokale gemeenschap wordt hierbij ondersteund en gasten van het resort worden aangemoedigd om deel te nemen aan ecologische activiteiten. De natuurlijke omgeving van Sani Resort is ideaal om er op uit te trekken en opnieuw verbinding te vinden met de natuur in een duurzame miniatuurwereld. Het enthousiasme van de gasten is groot om van nabij kennis te maken met het lokale ecosysteem via gratis aangeboden begeleide eco-activiteiten zoals de Sani Wetlands Experience trip, de Sani Forest View Walk, Birdwatching, de Bee Spot, de Olive Trip en de Sani Explorer kids activiteiten. Meer dan 23.000 gasten hebben deelgenomen aan deze ecotrips sinds de lancering tien jaar geleden. In 2023 werden bijna 3.500 deelnemers geteld.

De effecten van de duurzame ‘Sani Green’ initiatieven zijn goed meetbaar. Zo heeft Sani vorig jaar liefst 323 ton aan materialen gerecycled, 100% van het geproduceerde groenafval gecomposteerd en alle plastic geëlimineerd, inclusief wegwerpartikelen, plastic flessen en alle producten die op de EU-lijst staan. 100% van het afvalwater werd gerecycled en gebruikt voor irrigatiedoeleinden. Meer dan 60% van Sani’s producten komt van binnen een straal van 150 km van het resort en van botanische tuinen in het resort die de farm-to-table-benadering van de restaurants ondersteunen. Sani’s assortiment culinaire producten en wijnen, Land of Grace, wordt exclusief geproduceerd door lokale landbouwers en is beschikbaar om te proeven of te kopen – de winst hiervan gaat naar lokale voedselbanken.

Groene hoogtepunten voor 2024 bij Sani Resort

Bij Sani Resort staat duurzaamheid centraal in de beleving van luxe. Gasten worden uitgenodigd om deze groene oase te ontdekken en zich te laten inspireren om samen met Sani Resort een positieve impact te maken op de planeet. Ook in 2024 zien gasten dat nieuwe initiatieven worden gelanceerd binnen het ‘Sani Green’ programma en dat er wordt verder gewerkt aan duurzame projecten:

  1. Eco-onderzoek in het Sani Bos: Sani Resort heeft zich verenigd met het Forest Research Institute om het ‘ECOCARBON’-project te lanceren. Dit baanbrekende initiatief beoogt de koolstofvoetafdruk van het prachtige Sani Bos te beoordelen. Daarnaast omvat het project het ‘ECOSERVICES’-programma, gericht op het beschermen en versterken van de biodiversiteit in deze groene oase. Gasten worden uitgenodigd om deel te nemen aan eco-trips om de impact van deze inspanningen zelf te ervaren.
  2. Thermaikos Dolphin Project: Als toegewijde beschermer van de zeeën blijft Sani Resort het ‘Thermaikos Dolphin Project’ steunen. Dit opmerkelijke samenwerkingsverband met de non-profitorganisatie iSea is gericht op het onderzoeken van de inheemse dolfijnenpopulatie in het gebied. Bovendien worden educatieve activiteiten aangeboden, zodat jonge gasten niet alleen van de dolfijnen kunnen genieten, maar ook kunnen leren over het belang van hun behoud.
  3. Bijvriendelijke omgeving: Het Sani Resort herbergt de grootste Bijenspot van Griekenland, een resultaat van hun samenwerking met de non-profitorganisatie Bee Camp. Dit unieke project biedt niet alleen een veilige haven voor bestuivers, maar organiseert ook educatieve activiteiten waar kinderen kunnen leren over het cruciale belang van bijen voor ons ecosysteem.
  4. “Deel Meer, Verspil Minder” initiatief: Als onderdeel van hun voortdurende inspanningen om duurzaamheid te bevorderen, heeft Sani Resort het “Deel Meer, Verspil Minder” initiatief gelanceerd. Gasten worden aangemoedigd om ongewenste items achter te laten voor recycling of donatie bij het uitchecken, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van afval en het ondersteunen van kwetsbare lokale gemeenschappen.
  5. Duurzaamheid in actie: Sani Resort zet zich actief in voor energie-efficiëntie en afvalvermindering. Naast water vulstations en AI-technologie voor voedselafvalbeheer, zijn ook hybride-elektrische auto’s voor transfers, elektrische clubcars in het resort en een Sani zonneboom om smartphones op te laden geïntroduceerd.
  6. Educatieve programma’s en eco-activiteiten: Voor zowel volwassenen als kinderen biedt Sani Resort een scala aan educatieve programma’s en eco-activiteiten. Van eco-trips en birdwatching tot speciale programma’s voor kinderen in de Kids Clubs, er is voor elk wat wils om te leren en te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving.
Lees ook: 6 x overnachten op een wijngaard in de Portugese Alentejo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *