Op bezoek in Madurodam, de kleinste stad van Nederland

Een volledig land doorkruisen in één namiddag? Het kan in Madurodam! Het familiepark laat je het beste en mooiste van Nederland ontdekken.

Ken je de kleinste stad van Nederland? Het moet voor ons zowat 20 jaar geleden zijn dat we er voor het laatst waren. De hoogste tijd dus om jeugdherinneringen op te halen in Madurodam. De miniatuurstad ligt op slechts anderhalf uur rijden van Antwerpen. Wij gingen ‘gluren bij de buren’ en trokken richting Den Haag naar het attractiepark waar zelfs de kleinste bezoeker zich een reus waant.

Een bezoek aan Madurodam is de ideale uitstap voor kleine en grote Deugenieten. De miniatuurstad toont alle historische gebouwen, prachtige paleizen, architectonische pareltjes en spectaculaire attracties die Nederland rijk is. Zo vind je er naast het Haagse Binnenhof, het politieke centrum van Nederland zeg maar, enkele prachtige paleizen terug waaronder Het Vredespaleis en Paleis Het Loo. Royaltyliefhebbers en kleine speurneuzen komen er dan ook met zekerheid aan hun trekken. Zij kunnen er onder meer op zoek naar de plek waar Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima te vinden zijn. Prinses Beatrix, de voormalige koningin, was voor ze in 1980 gekroond werd trouwens 28 jaar lang de burgemeester van Madurodam. Vandaag is Prinses Beatrix nog altijd beschermvrouwe van de miniatuurstad. Haar standbeeld van Jantje Beton, die opkwam voor het recht van alle kinderen om buiten te spelen, is er sinds 1973 te bezichtigen.

Hoogtepunten van de hoofdstad

Naast de aandacht voor de vele uitzonderlijke gebouwen die je in Nederland kan vinden, heeft Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, een prominente plaats in het park. De stad heeft aan toeristen zoveel te bieden, dat Madurodam heel wat hoogtepunten uit de hoofdstad in miniatuur heeft nagebouwd. Zo kan je als het ware door Amsterdam struinen (Amsterdams voor slenteren) langs het Paleis op de Dam, de vele grachtenpanden en het Rijksmuseum. Maar ook andere publiekstrekkers zoals het Anne Frank Huis en de Amsterdamse Wallen ontbreken niet in de miniatuurstad.

Voor wie niet helemaal bekend is met alle gebouwen en tradities van Nederland staan er doorheen het park zuilen die, aan de hand van een video, meer uitleg verschaffen over de geschiedenis van de gebouwen en de Nederlandse gebruiken en gewoontes. En dat Nederlanders heel wat typische gebruiken hebben, zal je zeker merken tijdens je wandeling door Madurodam.

Het leuke aan Madurodam is dat niet alles statisch is. Er valt heel wat beweging te zien: Schaatsers die de Elfstedentocht rijden, bootjes die langs de vele kanalen varen, trams die door de steden rijden en zelfs vliegtuigen die zich klaarmaken om op te stijgen vanop luchthaven Schiphol. Daarnaast rijden er heel wat (miniatuur)treinen doorheen gans het park. Wie zelf de handen uit de mouwen wil steken kan vrachtschepen laden met containers of sluizen bedienen om zo de stroming van rivieren te beïnvloeden. Er is heel wat ‘doe’-activiteit mogelijk doorheen je bezoek.

Waar Madurodam vroeger enkel bekend stond om zijn miniatuurgebouwen, zet het park nu ook meer in op beleving voor groot en klein. Zo vind je in het attractiepark ondertussen zes attracties die verhalen over Nederland vertellen. Een verhaal dat niet kan ontbreken is dat van George Maduro, de oorlogsheld aan wie het park zijn naam te danken heeft. Recenter is de attractie rond het 17de eeuwse Nieuw Amsterdam, de stad die we nu kennen als New York. In Waterwolf leer je hoe onze noorderburen van water land wisten te maken door het immense Haarlemmermeer droog te leggen.

Bij de nieuwste attractie, The Flying Dutchman, stap je dan weer in een echt Dakota-vliegtuig en maak je een vlucht langs het beste wat Nederland te bieden heeft. De virtuele vlucht neemt je mee naar de Amsterdamse grachten, scheert langs de Rotterdamse haven en verandert even snel in een party flight met muziek en showeffecten van de beste Nederlandse dj’s.

De kleinste stad van Nederland

We noemden Madurodam eerder al de kleinste stad van Nederland en dat was niet gelogen. Madurodam is een ‘echte stad’ met een burgemeester en wethouders. De stad heeft een bevolking van 65.000 Madorodammertjes, zoals haar inwoners genoemd worden. Daarvan zijn er 4.000 aanwezig in het voetbalstadion. In de stad rijden 4.452 auto’s en vrachtwagens rond die elk zo’n 14.000 km per jaar rondrijden. Het hoogste gebouw in Madurodam is de Euromast. Die meet zo’n 7,4 meter en torent boven alle andere miniatuurgebouwen uit. De maquette waar de meeste manuren voor nodig waren is het Rijksmuseum. In totaal waren zo’n 4.100 uren nodig om het historische gebouw zo waarheidsgetrouw mogelijk op schaal na te bouwen. Oh ja, belangrijk getal: Alles (gebouwen, mensen, voertuigen,…) in Madurodam is gebouwd op schaal 1:25. Zo heb je alvast een idee hoe groot alles in werkelijkheid moet zijn.

Heb je ook zin gekregen om op citytrip te gaan naar Madurodam? Je zal er gegarandeerd een fijne daguitstap met familie of vrienden beleven. Wij haalden er leuke herinneringen op bij het herkennen van de gebouwen uit onze eerdere bezoekjes aan Nederland. We leerden er ook heel wat nieuwe weetjes en verhalen over ons bovenste beste buurland kennen. Wie na zijn uitstap naar deze miniatuurstad even een grote stad wil verkennen kan terecht in Den Haag. Je kan er lekker lang verdwalen in de vele prachtige straatjes, tientallen leuke musea verkennen en naar hartelust shoppen. Tijdens onze trip naar de hoofdstad van Zuid-Holland voelden we ons helemaal thuis in Babylon Hotel Den Haag.

TIP: Ben je op zoek naar nog meer leuke ideetjes voor een trip naar Nederland? Capitool Reisgids Nederland is de perfecte leidraad voor al je Hollandse tripjes. Wil je verblijven op een unieke locatie, dan neemt Maartje Diepstraten je in ‘Little Escapes in Nederland‘ mee naar meer dan 200 originele vakantieadressen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *