Holland America Line gaat samenwerken The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

Naar aanleiding van haar 150-jarig jubileum gaat Holland America Line samenwerken met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation. De samenwerking herdenkt de beginjaren van de cruisemaatschappij waarin ze vooral immigranten naar New York brachten.

holland america line cruise schip new york

Holland America Line gaat samenwerken met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, de non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van de gelijknamige monumenten. De samenwerking past in de viering van de 150ste verjaardag van de rederij. De samenwerking gaat van start op 26 oktober van start, de dag dat de huidige Rotterdam haar eerste overtocht naar de Verenigde Staten voltooid. In het kader van de samenwerking zal er aan boord van de schepen videomateriaal te zien zijn dat samengesteld werd door een onderzoeker van Ellis Island. Hoogtepunt wordt een tentoonstelling in het History Center van februari tot april 2023 volgend jaar op Ellis Island. Deze zal een beeld schetsen van de rol die Holland America Linse speelde tijdens de grote immigratiegolf. Ongeveer 1 op de 10 immigranten maakte de overtocht van Europa naar de Verenigde Staten aan boord van een schip van Holland America Line.

“Onze geschiedenis is diep verweven in het weefsel van Amerika’s verhaal”, zegt Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Het is alleen maar passend dat we, terwijl we deze mijlpaal vieren, samenwerken met de entiteit die verantwoordelijk is voor het herstellen en behouden van Ellis Island, de toegang tot Amerika die zoveel van onze passagiers hebben ervaren tijdens hun reis naar een nieuwe start.”

“We zijn verheugd en trots om samen te werken met Holland American Line om de impact van de lijn op de geschiedenis van Ellis Island en de Amerikaanse immigrantenervaring te vieren”, aldus Jesse Brackenbury, president en CEO van The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation. “De relevantie van Holland America Line wordt dagelijks weerspiegeld in ons Family History Center, waar historische scheepsafbeeldingen de muren sieren en bezoekers leren over de reis van hun voorouders naar Amerika. We kijken uit naar een langdurige samenwerking.”

The Spotless Fleet

De cruisemaatschappij, die in 1873 in Nederland werd opgericht als de Nederlands-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij, was tot ver na de eeuwwisseling voornamelijk een vervoerder van immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten en vervoerde bijna 2 miljoen passagiers naar een nieuw leven in de Nieuwe Wereld.

Holland America Line was de eerste die de ‘Steerage Class’ helemaal afschafte en deze hernoemde tot ‘Emigrants Class’, waar, in tegenstelling tot de concurrentie, gasten drie maaltijden per dag kregen. Het is dit niveau van zorg en aandacht voor detail – een traditie en kenmerk van het merk dat tot op de dag van vandaag voortduurt – dat destijds de aanleiding was voor zijn bijnaam: ‘The Spotless Fleet’. Holland America Line zorgde voor alles, van dokters en een hotel voor vertrek, compleet met Engelse lessen en lessen over het leven in Amerika om passagiers een veilige reis naar New York te garanderen. 99% van de immigranten die op de vloot werden vervoerd werden uiteindelijk goedgekeurd voor toegang via Ellis Island, een enorme prestatie in die tijd.

Holland America Line begon de herdenking van haar eerste reis met de afvaart van de Rotterdam op 15 oktober vanuit Nederland. Het schip zal op 26 oktober langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island varen en rond 7 uur ’s ochtends in New York City aankomen.

In april 2023 viert Holland America Line zijn 150ste verjaardag met een speciale 150th Anniversary Transatlantic. Deze vertrekt op 6 april 2023 vanuit New York en eindigt in Rotterdam op 18 april, de 150e verjaardag van de rederij.

Lees ook: Rotterdam vertrokken op historische trans-Atlantische overtocht in teken van Holland America Line’s eerste reis naar New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *