Zomertrends 2023: Vakantiegangers keren terug naar gewoonten van voor de coronacrisis

De reislust van de Belgen is na de coronacrisis intact gebleven en zelfs de huidige energiecrisis zet geen rem op het boeken van reizen. Volgens een enquête van TUI vertrekt één Belg op twee met zekerheid op vakantie in 2023. 59 % van de Belgen vertrekt zelfs twee of meer keer per jaar. De favoriete bestemmingen blijven de populaire bestemmingen van zomer 2022, maar niet-Europese bestemmingen tonen de sterkste groei  dankzij hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

strandvakantie vakantie
Vakantieplannen

De Belgen willen nog steeds reizen en weinig houdt hen tegen. Volgens de enquête die TUI afgelopen december bij 1000 Belgen gevoerd heeft, is één op de twee Belgen er zeker van om in 2023 op vakantie te gaan en heeft 24 % nog geen beslissing genomen. De meerderheid is van plan twee of meer keer per jaar weg te gaan (59 %). Voor 82 % van de respondenten is dit evenveel of meer dan vóór de coronacrisis.

Wat vliegvakanties betreft, lijken de gewoonten stevig verankerd: Spanje is de onbetwiste nummer 1, gevolgd door Griekenland en Turkije. Deze top 3 is vergelijkbaar met 2022 maar met een veel sterkere verkoop dan een jaar geleden. Doordat er ook op de andere Europese markten volop wordt geboekt, dreigen sommige hotels en bestemmingen (met name op de Canarische Eilanden binnenkort al uitverkocht te zijn.

De reisorganisator stelt ook de sterke terugkeer vast van niet-Europese bestemmingen, die in 2022 soms nog beperkt toegankelijk waren. Voor het komende zomerseizoen noteert TUI op dit moment de grootste groei op Tunesië, Egypte, Turkije en Marokko. De sterke aanwezigheid van prijsgunstige all-in hotels op deze bestemmingen beantwoordt duidelijk aan de vraag van de Belgische markt om te kunnen reizen met een vooraf bepaald budget en tegen een zo interessant mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Bij de autovakanties zijn de klassieke bestemmingen zoals Frankrijk nog steeds bijzonder in trek. Ook een vakantie in België, vooral aan de Belgische kust, is populairder dan vroeger, vooral bij gezinnen met kinderen. Anderzijds is er een verhoogde belangstelling voor de ‘groene bestemmingen’, vooral in de bergen: Oostenrijk, de Franse Alpen, het Zwarte Woud en Slovenië leggen nu al goede resultaten voor.

Bij de citytrips is Londen weer helemaal terug van weggeweest. Na een aantal moeilijke jaren door de pandemie en door de Brexit, kent de Britse hoofdstad momenteel de snelste groei onder de klassiekers. Rome, Parijs en Barcelona blijven de drie topbestemmingen.  

General banners

Bij de vroegboekingen worden vooral de vakantiemaanden juli en augustus gereserveerd. Ook de paasvakantie is traditioneel populair hoewel die vanaf 2023 enkel nog een Vlaamse vakantie is. Voor de Franstalige scholieren is de paasvakantie van voorheen intussen omgezet in een meivakantie.

Vakantiebudget

In deze tijden van besparingen blijkt uit de enquête dat meer dan de helft van de Belgen vooraf een vast vakantiebudget bepaalt. De meerderheid van de respondenten (59 %) zal hetzelfde budget voorzien of zelfs een hoger bedrag uitgeven dan vóór de coronacrisis. Degenen die minder zullen uitgeven (32 %) plannen een goedkopere bestemming of accommodatie te boeken dan vroeger of de duur van de vakantie in te korten.

Boekingsgedrag

De Belgen boekten tijdens de coronacrisis voornamelijk last minute of zelfs extreem last minute (enkele dagen voor vertrek). Dit uitstelgedrag werd beïnvloed door de vele onzekerheden rond de toelatingsvoorwaarden van veel landen. Vandaag lijken reizigers terug te keren naar hun eerdere gewoonten en veel Belgen profiteren van de momenteel geldende vroegboekkortingen.

Populairste bestemmingen

Top 5 landen voor vliegvakanties: Spanje, Griekenland, Turkije, Tunesië, Egypte.

Top 5 regio’s voor vliegvakanties: Turkse Riviera, Rhodos, Tenerife, Costa del Sol, Mallorca.

Top 5 landen voor autovakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Italië.

Top 5 regio’s voor autovakanties: Tirol, Belgische kust, Costa Brava, Gardameer, Languedoc-Roussillon.

Top 5 voor citytrips: Rome, Parijs, Barcelona, Lissabon, Londen.

Lees ook: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *