Haven van Kiel huldigt nieuwe walstroominstallatie in

De haven van Kiel heeft twee nieuwe walstroomfaciliteiten in gebruik genomen aan de Ostuferhafen. De faciliteiten omvatten walstroomvoorziening voor cruiseschepen en veerboten.

Sinds 2019 investeert de haven van Kiel voortdurend in de uitbreiding van zijn walstroominfrastructuur. De haven beschikt hierdoor nu over een van de grootste faciliteiten van Europa. Kiel wil in de toekomst ook een pionier zijn op het gebied van duurzaam maritiem toerisme en mobiliteit. De opening van de twee nieuwe walstroomvoorzieningen aan de Ostuferhafen maakt deel uit van dit streven.

Terwijl de noodzakelijke inbedrijfstelling van de faciliteiten voor cruiseschepen reeds gebeurde worden tegelijkertijd de integratietests met het cruiseschip MSC Euribia voortgezet, en dit ter voorbereiding op reguliere bevoorrading.

Het bouwproject ter waarde van 17 miljoen euro werd gerealiseerd met ruim 11 miljoen euro aan financiële steun van de federale overheid en de deelstaat.

“De bouw van de twee nieuwe walstroomcentrales in de zeehaven laat zien dat onze havens vooruit gaan. Met elke geplande, gefinancierde en gebouwde installatie implementeert de zeehaven van Kiel haar Blue Port-strategie en gaat ze verder in de richting van klimaatneutraliteit. Met elk bijna 5,5 miljoen euro investeren de deelstaat- en federale overheid ook in verstandige oplossingen die het zeevervoer milieuvriendelijker maken en in een locatiefactor die concurreert met andere havens,” aldus minister-president Daniel Günther.

Uiterlijk in 2030 willen we alle schepen op onze ligplaatsen voorzien van groene walstroom.

Dirk Claus, directeur van Seehafen Kiel GmbH & Co. KG, sprak zijn dank uit aan alle spelers. “Voor ons zijn de walstroomsystemen weer een belangrijke stap op weg naar het terugdringen van de Co2-uitstoot in de haven van Kiel. Uiterlijk in 2030 willen we alle schepen op onze ligplaatsen voorzien van groene walstroom. Voor het komende seizoen zijn we van plan om alleen al via de onlangs geopende faciliteit in Ostuferhafen 40 cruiseaanlopen te verzorgen, met nog eens 60 aanlopen in Ostseekai.”

Haven van Kiel, een pionier op het gebied van walstroom

De uitbreiding van de walstroominfrastructuur is een van de prioritaire projecten van de zeehaven van Kiel om de Co2-uitstoot en de lucht-/verontreinigende uitstoot van de schepen tijdens hun aanlegtijden te verminderen. Na de opening van de eerste walstroomfaciliteit aan de Norwegenkai in 2019, volgde in 2021 de opening van een gecombineerde faciliteit voor de bevoorrading van cruiseschepen in Ostseekai en veerboten in Schwedenkai. Dit maakt de haven van Kiel een van de pioniers onder de havens op internationale schaal. Volgens de Cruise Lines International Association (CLIA) biedt slechts twee procent van de havens in de wereld momenteel walstroomvoorziening voor cruiseschepen.

Anno 2023 is al ongeveer de helft van de aanlopen van veerboot- en cruiseschepen voorzien van walstroom via de bestaande walstroomvoorzieningen in Kiel. Voor de walstroomvoorziening van de zeeschepen maakt het bedrijf gebruik van Scandinavische groene stroom.

Het bouwproject in Ostuferhafen omvat twee walstroomvoorzieningen met capaciteit voor de parallelle voeding van maximaal drie zeeschepen. De eerste van de twee walstroomcentrales is ontworpen om één veerboot en één cruiseschip van stroom te voorzien en verbindt vier ligplaatsen bij Ostuferhafen met walstroom. Het tweede walstroomsysteem is exclusief ontworpen voor RoRo-schepen en levert stroom aan twee ligplaatsen.

Lees ook: PONANT maakt de weg vrij naar koolstofvrij varen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *