De smaken van de Zweedse herfst: een culinair rondje door Zuid-Zweden

De Zweedse keuken is in trek met een sterke focus op duurzaamheid, lokale ingrediënten die direct uit de natuur komen en typisch Scandinavische smaken. Zeker in de herfst is de smaak van dit seizoen te proeven in de gerechten van de Zweedse top-chefs. De ideale tijd om een culinair rondje te maken door de regio’s Skåne, Småland, Blekinge, Halland en het eiland Öland.

Sterrenchef Daniel Berlin opent nieuw restaurant Vyn

Deze maand opent het langverwachte nieuwe restaurant van Daniel Berlin, een van de bekendste topchefs van Zweden. Restaurant Vyn is gevestigd in een oude boerderij in Simrishamn op de top van een heuvel met uitzicht op het glooiende landschap van Österlen en de Baltische Zee. Het restaurant ligt op een terrein van 18 hectare land dat helemaal tot aan de waterkant loopt. Daniel Berlin sloot in september 2020 zijn met twee Michelinsterren bekroonde Daniel Berlin Krog, een van de meest gerespecteerde en geliefde restaurants van Zweden.

Zijn nieuwe paradepaardje Vyn bestaat niet alleen uit een restaurant, maar ook uit een intieme Food & Wine bar en een boetiekhotel met 15 kamers. Het restaurant serveert Daniels zorgvuldig samengesteld seizoensmenu: eerlijke producten uit de directe omgeving die hij als zijn broekzak kent. Met originaliteit en durf volgt Daniel de seizoenen en haalt het maximale uit elk ingrediënt: hij kweekt, foerageert of jaagt er veel zelf op. Omdat hij zo goed bekend is met elk ingrediënt, proef je kwalitatieve en zeer persoonlijke gerechten.

Ontbijten op Michelin niveau in restaurant ÄNG

Restaurant ÄNG is al langere tijd een culinair begrip. Het restaurant dat onderdeel uitmaakt van wijngaard Ästad Vingård heeft sinds 2021 een Michelinster. Vanaf deze maand serveert ÄNG een compleet nieuwe beleving: ontbijt. Het unieke proeverijmenu in de ochtend, geïnspireerd op de Scandinavische ontbijttraditie, wordt geserveerd in de kas waar het restaurant gehuisvest is. Je verblijft hier op een prachtige plek tussen de weilanden, beukenbossen en wijngaarden in het zuidwesten van Zweden. Het restaurant onder leiding van chef Filip Gemzell serveert kleine lokale gerechten met ingrediënten uit de directe omgeving. Geen betere manier om de dag te beginnen.

Scandinavië meets Azië bij KAI Krog

Het klinkt misschien niet meteen als een logische combinatie, de Zweedse en de Japanse keuken. Des te verrassender is het resultaat op je bord. KAI Krog in Karlskrona kookt met inspiratie uit de Japanse keuken en hoogwaardige Scandinavische ingrediënten. De keuken richt zich op unieke smaken, duurzaamheid en een bijzondere beleving voor de gasten. En bovendien eet je hier op een fantastische locatie aan het water in Karlskrona in de archipel van Blekinge.

Duurzaam en innovatief: eten in Växjö

Welkom in Växjö, paradijs voor foodies. In deze groene stad in Småland draait het vooral om lekker eten, maar er is ook veel oog voor de duurzame kant. De restaurants koken hier veelal met lokaal geteelde producten en biologische ingrediënten. Die groeien soms zelfs in de stad zelf.

Midden in Växjö vind je namelijk de grootste biologische stadstuinen van Zweden. Het is soms maar een paar meter van teelt naar de dichtstbijzijnde keuken. Zoals die van het vegetarische restaurant Ekobacken Picnic de luxe dat midden tussen de gewassen ligt. Of bezoek de twee zusterrestaurants Kafé de luxe (huiskamerrestaurant met café en nachtclub) en Villa de luxe met bijbehorende Biergarten. Net buiten Växjö eet je ook voortreffelijk in het prachtige landelijk gelegen Herrgård de luxe, waar gekookt wordt volgens dezelfde filosofie: creatief, innovatief en met de smaak van de natuur.

De smaak van de herfst op Öland

Het Zweedse eiland Öland staat bekend om zijn vruchtbare bodems en gunstige klimaat. Ideale omstandigheden voor landbouw en teelt. In de boerderijwinkels van Öland kan je genieten van verse en lokale producten die rechtstreeks van de boerderij komen. Van vers geoogste groenten en fruit tot zelfgemaakte producten zoals jam, honing en ambachtelijk gebakken brood. Veel van de boerderijen produceren ook zuivelproducten zoals kaas en melk, maar ook vlees van eigen dieren. De herfst op Öland staat bol van de kleuren en smaken. Dit is de tijd van de streekproducten. Je proeft ze in de cafés en restaurants met bijzondere concepten, de klassieke huisgemaakte gerechten, Michelin-restaurants, bakkerijen met lekkers om de picknickmand mee te vullen, brouwerijen en wijnhuizen. 

Eten in het mystieke spoor van John Bauer

Bauergården ligt in het mooie dorp Bunn, bekend om zijn pittoreske schoonheid en historische charme in het hart van Småland. Met uitzicht op rode houten huizen, glooiende graanvelden en omringend groen creëert Bauergården een authentieke en ontspannen sfeer. Bauergården staat bekend om zijn nabijheid tot de natuur en biedt vele wandel- en fietspaden die je door het omliggende bos en langs prachtige meren voeren. Je bent hier te gast in het landschap van John Bauer, een Zweedse schilder, bekend van zijn sprookjesachtige illustraties. Het befaamde Bauernmenu bij Bauergården in Bunn is legendarisch in de omgeving. Dit belevingsmenu is geïnspireerd op de betoverende bossen van Bunn, waar ook John Bauer zich door liet inspireren. De smaken komen uit de voorraadkast van de natuur. 

Zin gekregen in een culinaire uitstap naar Zweden? Lannoo’s autoboek – Denemarken, Zweden en Noorwegen gidst je via vier autoroutes langs de mooiste bezienswaardigheden in het Hoge Noorden. Het boek bevat honderden aantrekkelijke kleurenfoto’s om bij weg te dromen en een volledige wegenatlas op schaal. De Capitool Reisgids Zweden verdeelt Zweden in tien gebieden en laat thuis al genieten van de mooie landschappen, de moderne Zweedse levensstijl en het onmisbare wildlife. De Wat & Hoe Reisgids Zweden bevat insider tips, ‘must see’ plekken, en uitklapkaarten om het meeste uit je bezoek aan Zweden te halen. Met de Top 10-selectie, duidelijke wandelkaarten en een overzicht van de beste hotspots biedt de reisgids je alle informatie die je nodig hebt. Ook bijzonder leuk is de Wat & Hoe Reisgids Stockholm. Deze bevat tips van locals zodat je alle plekken die je moet gezien hebben inclusief de hidden gems makkelijk kan ontdekken. En je ontdekt meteen ook waarom Stockholm wel eens het ‘Venetië van het noorden’ genoemd wordt.

msc cruises banner winter 2023
Lees ook: Verras je smaakpapillen tijdens een culinaire reis naar de Verenigde Staten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *