De Loirevallei, de ‘Tuin van Frankrijk’

Donderdag konden tientallen reisagenten kennismaken met de Loirevallei. In het sprookjesachtige Kasteel van Ruisbroek presenteerden 15 Franse partners er hun producten en nieuwtjes voor 2024.

De Loirevallei, waarvan een deel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, heeft veel weg van een mozaïek waar prachtige renaissancekastelen, indrukwekkende wijngaarden en tuinen, historische steden en karakteristieke dorpen elkaar afwisselen. Door de eeuwen heen wist de regio reizigers en kunstenaars te inspireren met zijn ‘art de vivre’. In de Loirevallei kan je bovendien, via de beroemde fietsroute La Loire à vélo, de prachtige landschappen makkelijk per fiets ontdekken. Het is ongetwijfeld de meest populaire regio voor fietsvakanties in heel Frankrijk. De ‘Tuin van Frankrijk’ is dan ook een van de Franse regio’s die absoluut tot de verbeelding spreken.

Om de Belgische reisprofessionals kennis te laten maken met dit uitzonderlijk stukje Frankrijk zakten 15 Franse partners donderdag af naar het sprookjesachtige Kasteel van Ruisboek. Onder hen een aantal van de bekende kastelen maar ook logies en kasteelhotels die in het teken staan van wellness en ‘art de vivre’. De reisagenten konden ook kennismaken met een aantal diensten voor toerisme die meer uitleg gaven over activiteiten volgens de trend van ‘Slow Tourisme‘: met de fiets, koets, kano of boot. Daarnaast kregen de reisprofessionals een beter inzicht op hoe kwaliteitsvoller toerisme in de regio zorgt voor extra toegevoegde waarde, voor zowel de bezoeker als de reisagent.

Na de leerrijke workshop konden de aanwezigen genieten van een verfijnde gastronomische beleving met wijnen uit de streek van de Loire. 

Kerstmis in het land van de kastelen

De Loirevallei is een ideale bestemming om het ganse jaar door te bezoeken, maar de magie komt helemaal tot zijn recht tijdens de kerstperiode. Van 2 december 2023 tot en met 7 januari 2024 vieren zeven van de grootste kastelen van de Loirevallei de sfeer van het vakantieseizoen met uitzonderlijke rondleidingen en activiteiten.

Zo kan je in het Royal Château d’Amboise meereizen naar Kerstmis en de miniwereld van de animatiefilm Léo. In het Château d’Azay-le-Rideau maak je kennis met weelderig gedecoreerde feesttafels vol delicatessen en smakelijke gerechten. In het Château de Chenonceau staat deze kerst de kunst van het uitnodigen centraal. Bezoekers ontdekken er prachtige bloemstukken die de pracht en praal van een paleis weerspiegelen. Kinderen zullen er speciaal gemaakte gigantische snoepjes ontdekken in de monumentale keukens. Het Forteresse royale de Chinon staat helemaal in het teken van kerstmythen en legendes. De Kerstman en zijn elfen hebben bezit genomen van het koninklijk fort en in de koninklijke residenties krijgen bezoekers een blik achter de schermen van het gezelligste feest van het jaar. Daarnaast is er Santa Claus Classics, een unieke tentoonstelling waarin de Amerikaanse fotograaf Ed Wheeler bezoekers op humoristische wijze meeneemt in de kunstgeschiedenis. Het Château de Langeais dompelt bezoekers onder in de magie van Kerstmis door deze traditie van licht opnieuw te interpreteren. Naast majestueuze sculpturen kan je er de verschillende kamers die verlicht zijn met kaarsen, lantaarns en slingers bezichtigen. In de Cité royale de Loches maak je kennis met drie prinsessen die elkaar in de koninklijke stad ontmoeten voor een denkbeeldig verhaal waarin jong en oud met plezier alle magische ingrediënten zullen vinden: een wegvliegende koets, een boze koningin, een mysterieus bos,… In het Château et jardins de Villandry tenslotte wordt de natuur in het midden van de winter herboren en neemt ze het interieur van het kasteel over. De woonkamer, de eetkamer, de slaapkamers en ook de keuken worden gedecoreerd met rijkelijk versierde dennenbomen en echte plantendecoraties.

Naast deze zeven kastelen brengen vele andere evenementen, zoals de kerstmarkt in Tours, het kerstcircus in Luynes, en de sprankelende kerst in het Grand Aquarium van Touraine, de regio tot leven tijdens de kerstvakantie.

Meer informatie vind je op de website van Atout FranceVal de Loire en Touraine Val de Loire.

Lees ook: Holland America Line maakt cruisen extra aantrekkelijk met Fly & Cruise promotie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *